Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe bak je klei in een normale keukenoven?

Het is klei dat we bij een stand hebben gevonden aan de maas. Krijg je dit hard in een normale oven die tot 250 graden gaat?? Zou het eventueel uit zichzelf hard worden of moet je het echt bakken?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
15.8K
Ivana
9 jaar geleden
Uit zichzelf droogt het wel uit, maar dan kan het niet tegen vochtinvloeden. Je kunt het dan wel gewoon ergens laten staan als je het verder droog houdt. Je kunt er dus geen vaas van maken of een asbak die je later moet afwassen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Rivierklei laat zich niet in een huishoudoven bakken.
De temperaturen die nodig zijn kunnen niet bereikt worden.

Aardewerk: 950°C en 1150°C.
Steengoed: 1150°C en 1350°C.
Porselein: 1250°C en 1400°C.

Ook de opwarmtijd en afkoelperiode luisteren nogal nauw.

Toegevoegd na 2 uur:
Droge klei wordt hard, maar is dan wel kwetsbaar. Wanneer je iets wilt boetseren wat dunne stukjes heeft, (bv. oortjes van beest ) dan breekt dat erg gemakkelijk af.

Ook is de gedroogde klei nog wateroplosbaar. Dus het is zeker niet als plantenpotje te gebruiken.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik vraag me af of dat soort klei ook 'schoon' is. Met andere woorden hoeveel ongewenst sediment slaat er neer in een gewone keukenoven en is die oven dan nog wel bruikbaar voor gewoon voedsel en bakprodukten??
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Dank u!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding