Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe bak je klei in een normale keukenoven?

Het is klei dat we bij een stand hebben gevonden aan de maas. Krijg je dit hard in een normale oven die tot 250 graden gaat?? Zou het eventueel uit zichzelf hard worden of moet je het echt bakken?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Rivierklei laat zich niet in een huishoudoven bakken.
De temperaturen die nodig zijn kunnen niet bereikt worden.

Aardewerk: 950°C en 1150°C.
Steengoed: 1150°C en 1350°C.
Porselein: 1250°C en 1400°C.

Ook de opwarmtijd en afkoelperiode luisteren nogal nauw.

Toegevoegd na 2 uur:
Droge klei wordt hard, maar is dan wel kwetsbaar. Wanneer je iets wilt boetseren wat dunne stukjes heeft, (bv. oortjes van beest ) dan breekt dat erg gemakkelijk af.

Ook is de gedroogde klei nog wateroplosbaar. Dus het is zeker niet als plantenpotje te gebruiken.
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing