Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe maak ik een panorama foto zoals dit? http://farm8.staticflickr.com/7015/6593834915_3606b6432d_b.jpg

Hoe maak ik dit? Ik ben in bezig van een normale Canon-camera waarmee ik foto's kan maken. Maar hoe krijg ik ze op zo'n manier aan elkaar? Is er een handig tooltje voor?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Deze foto? http://farm8.staticflickr.com/7015/6593834915_3606b6432d_b.jpg

Met een groooothoeklens (14mm ofzo) of door 2-3 foto's naast elkaar te maken en dan met een fotobewerkprogramma aan elkaar plakken.

Een Canon heeft vaak een knopje/stand om panorama foto's te maken en op de originele software CD staat een progje fotostitch (oid) waarmee je dan heel makkelijk van die 2-3 panoramafoto's 1 afbeelding kan maken.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als ik meerdere foto's aan elkaar wil plakken, gebruik ik daar Hugin voor. Dat is een gratis programma, dat wil zeggen dat je het helemaal gratis mag downloaden, installeren, en onbeperkt gebruiken.

Hugin kan niet alleen foto's aan elkaar plakken die naast elkaar (van links naar rechts) zijn genomen, maar ook foto's die van boven naar beneden zijn genomen, bijvoorbeeld van een hoge toren. Het kan zelfs foto's aan elkaar plakken die in een "ruitjespatroon" zijn gemaakt, dus meerdere rijen foto's boven elkaar.

Wat ik doe is eerst de foto's voorbewerken om kleuren en contrast te verbeteren, de witbalans te corrigeren (zodat wit ook echt wit is), zonodig de belichting aan te passen, en afwijkingen in mijn lens te corrigeren. Nadat ik de foto's op die manier heb voorbewerkt, voeder ik ze aan Hugin.

Toegevoegd na 10 uur:
 
Nog vergeten:

Bij het fotograferen van een panoramafoto is het handig wanneer je de belichting al goed hebt bij het fotograferen.

Als je de camera in de automatische stand zet lukt het ook wel, maar dan moet je achteraf de belichting corrigeren. Hugin kan dat automatisch voor je doen, maar het blijft een correctie achteraf.

Je krijgt een wat beter resultaat als je je camera in de handmatige stand zet voordat je begint je foto's te maken. Zo weet je zeker dat alle foto's van je serie met precies dezelfde belichtingstijd en diafragma zijn gemaakt.

Wat ik vaak doe is: eerst de camera richten op het belangrijkste deel van het panorama. De camera staat dan nog in de automatische stand. Ik kijk dan welke belichting de camera kiest. Dan ga ik naar de handmatige stand, en ik stel daar de belichting in die de camera zojuist zelf heeft gekozen.

Daarna maak ik de foto's voor het panorama. Die zijn dan allemaal met dezelfde instellingen gemaakt, en dat zijn nog de juiste instellingen ook.

(Wel oppassen dat er niet in de tussentijd een wolk voor de zon schuift, want dan klopt je instelling niet meer.)

Overigens hoef je in Hugin je foto's niet op volgorde in te voeren. Je kunt gewoon al je foto's erin zetten; Hugin zoekt dan zelf wel uit in welke volgorde hij de foto's moet zetten. Hij zoekt ook zelf uit of het een horizontaal panorama is, een vertikaal panorama, of een "ruitjespatroon".
13 jaar geleden
Ik maak regelmatig panoramafoto's. Echt leuk, vooral voor landschappen en zo. Je maakt gewoon 2, 3, 4 of nog veel meer foto's waarbij je vooral op twee dingen moet letten:
1. Neem alle foto's zoveel mogelijk op dezelfde hoogte. Je beweeg je camera horizontaal. Anders wordt het natuurlijk lastig om ze later "aan elkaar te plakken".
2. Zorg dat de zijkanten van de foto's elkaar goed overlappen. Dus als rechts op de foto een lamp staat, moet die op de volgende foto die je maakt ook zichtbaar zijn, maar dan links in beeld.

Van de losse foto's kun je een panoramafoto maken met bijvoorbeeld het programma Image Composite Editor (ICE) van Microsoft. Dat kun je gratis hier downloaden (maar let wel op of je de 32- of 64-bits versie nodig hebt):
http://www.computeridee.nl/download/microsoft-ice

Het aan elkaar plakken (en dus sommige delen afsnijden) van foto's gaat helemaal vanzelf, mits je ze op de juiste volgorde in het programma zet.
En het resultaat is beslist de moeite waard. Hier zie je een voorbeeldje: http://tinypic.com/r/rkr1hd/5

Veel plezier!
13 jaar geleden
Dergelijke foto's worden vrijwel altijd met een extreem groothoek lens gemaakt, oftewel, met een zogenaamde fish-eye lens. Ze zijn nadrukkelijk niet gemaakt door foto's aan elkaar te plakken.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing