Waarom heet het tafel en niet tavel?
Gezien een letter v vaak na een enkele klinker komt en een letter f vaak na een dubbele klinker komt, is het toch logisch dat tafel als 'tavel' zou worden geschreven? Of ben ik gewoon achterlijk?
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.
Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.
Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
Op deze pagina vind je alle vragen over Kunst & Cultuur. Specifieke vragen over beeldende kunst, boeken en auteurs, dans en theater, etymologie, geschiedenis, musea, poëzie en taal vind je in één van de subcategorieën.
Gezien een letter v vaak na een enkele klinker komt en een letter f vaak na een dubbele klinker komt, is het toch logisch dat tafel als 'tavel' zou worden geschreven? Of ben ik gewoon achterlijk?
Americana is een verzamelbegrip voor typisch Amerikaanse dingen, zoals de hamburger, de spijkerbroek, honkbal. Wat is taalkundig het Nederlandse equivalent voor typisch Nederlandse dingen? Tulpen, stroopwafels, Delfts blauw, enzovoort.
Ik ben op zoek naar de naam van het verhaal of van het boek met een griezelverhaal voor kinderen, waarin kinderen op schoolreis gaan naar een fabriek waar Kindermeel gemaakt wordt. Wanneer ze een rondleiding krijgen blijkt dat het meel ván kinderen gemaakt worden en dat daar de schoolreis voor bedoeld is... Volgens mij is het geen Griezelbus verhaal. Wie weet dit?
Het betreft een historische roman en ging over een zwangere dame uit het heden. Ze had een partner en leefde gelukkig. Het begon met dat zij een auto-ongeluk maakte en overleed. Echter steeg haar ziel op en werd ze wakker in het lichaam van een andere dame dat leefde in het verleden (ik denk dat het om de 18e eeuw ging). Haar leven ging dus in principe verder in het lichaam van deze 18e eeuwse dame. Op dat moment was zij gevallen en flauwgevallen (doodgegaan dus) en toen ze wakker werd was ze dus die dame van het heden, maar niemand in haar omgeving die het in de gaten had. Het verhaal verloopt verder dat ze heel verdrietig was over het verliezen van haar baby. Maar snel genoeg ontmoette ze iemand, een heer, waar ze verliefd op werd en mee ging trouwen. Het verhaal eindigt in dat zij een schilderij liet maken van zichzelf en ik denk haar (nieuwe) zoon. Deze schilderij hing later (in het heden) in een museum. Ze had een brief of pakketje bij een postkantoor laten liggen met het verzoek om deze te bezorgen op de dag dat ze overlijdt in het auto-ongeluk aan haar partner (uit het heden). Haar man ontving het pakketje of de brief en is toen naar de museum gegaan om haar portret te zien. Hij had hiermee vrede met haar verlies. Het idee was dus dat zij erachter kwam dat het lot dit zo had gepland zodat haar partner met haar dood kon copen.
Helaas weet ik niet meer wie de auteur was of de titel. Ik heb de NLse vertaling gelezen, denk ik. dus ik denk dat het een buitenlands boek was.