Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Koken. Vragen over dranken, uit eten en bestellen, vegetarisch en veganistisch en voedingsmiddelen vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Waar vind ik een frituurpan die op 125 graden kan worden ingesteld?

Om frites voor te bakken lees ik meestal om dit te doen op 140 of 150 °C.
Maar ik lees echter ook dat het beter is dit te doen op 125 °C.
De reden zou zijn dat de frites dan beter hun vocht kwijt raken en hierdoor knapperiger worden bij het afbakken.
Vooral in België wordt dit veel geadviseerd.
Eigenlijk is het meer voorkoken dan voorbakken.
De frites mogen niet verkleuren maar alleen gaar worden en ze zouden klaar zijn als ze gaan drijven, gaan zingen wordt gezegd, en ze binnenin zacht zijn.
Maar nu de vraag.
Waar vindt ik een elektrische frituurpan waarbij ik de temperatuur kan instellen op 125 °C.
Die ik kan vinden beginnen bij min.140°C.

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
in: Koken
1.6K
1

Wat is een winterpeen (in een recept)?

Vroeger waren winterpenen van die extra grote, en vooral extra dikke, wortels. Twee tot drie keer zo lang als een gewone waspeen, en zeker drie keer zo dik.

Als ik nu in de supermarkt winterpenen koop, twijfel ik of ik wel echte winterpenen te pakken heb. Het zijn, in mijn beleving, eerder de net wat bovengemiddeld grote waspenen. De echte stugge knoeperds van winterpenen die ik me van vroeger herinner, zijn alleen nog bij de betere groenteboer te krijgen.

Als ik nu in een recept lees dat ik een halve winterpeen nodig heb, welke winterpeen wordt dan bedoeld? De originele, van vroeger? Of de huidige "forse waspeen"?

Ik los het nu maar op door drie "forse waspenen" te nemen (die dus tegenwoordig als "winterpeen" worden verkocht), omdat dat qua gewicht ongeveer overeenkomt met één halve winterpeen (de echte, van vroeger) - en dat gaat goed. Maar toch vraag ik me af wat men nu eigenlijk bedoelt met "winterpeen", en of de definitie daadwerkelijk is veranderd.

3 jaar geleden
in: Koken
2.3K
1