Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe krijg ik een paardenbak vruchtbaar voor groenteteelt? Heb er al 10 cm paardenmest doorgewerkt.?

Achter huis was een paardenbak. Gewoon uit koppigheid (zo goed als iedereen zegt dat het zinloze moeite is) wil ik deze vruchtbaar maken met paarden- en koemest, eigen compost en blad, zeg maar, alleen organisch materiaal wat ik her en der zonder kosten kan halen. Het gaat om een eerste stuk van plm 250m2. De eerste 10 cm paardenmest zit er bijna doorgewerkt, tot zo'n 25 cm diep. Het heeft er een paar maand op gelegen en daarna erdoor gespit. Volgende stap is al redelijk rottend blad erover te spreiden om het bodemleven tegen de vorst een kans te geven en er in april door te werken, samen met nog een laag stalmest. De bedoeling was om er dan aardappelen en lupinen te laten groeien. De eerste om losse grond te houden voor de bemesting in het najaar, de lupinen dito en voor verbetering door het na het bloeien in de grond te werken. Een buur, paardenhoudster, zei dat lupinen dodelijk voor paarden kunnen zijn dus dat wordt even goed nadenken wat als vervanger gebruikt kan worden.
Als dit stukje lukt pak ik de hele bak aan.
Iemand een ander idee om de volledige arme grond vruchtbaar te krijgen?

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Aannemende dat de buitenbak vooral uit zand bestaat: het is zaak er flink veel organische stof in te krijgen. Als de bak regelmatig is gebruikt zit er zowiezo als wel paardenmest in, mag je aannemen. Dus je bent inclusief het in- en onderwerken van mest al een eind op de goede weg. Overdrijf echter niet. Veel verse mest in de bodem onttrekt stikstof, die pas in de 1 a 2 jaar daarna weer vrijkomt. Aardapplen verbouwen lijkt me dan ook geen goed idee het eerste jaar. Peulvruchten zullen het wel goed doen, evenals bladgroenten.
Vervolgens kun je elk najaar spitten, en daarbij mest onderwerken. Niet in het voorjaar.
Blad zou ik er niet te veel op gooien. Dat maakt de grond zuur, en dat het de grond per saldo warmer houdt in de winter geloof ik niet. Voorkomt wel een beetje afkoelen als het vriest, maar evenzeer opwarmen als de zon weer schijnt.
Een mooi gewas om te verbouwen is mais. Kun je aan de paarden voeren, zodra de kolven rijp zijn maar nog voor de plant geheel gaat verdorren. De kolven kun je drogen, en bewaren voor de winter. Vinden ze heel lekker.
Verder is het een kwestie van proberen. Bij mij doet bijvoorbeeld kool het altijd slecht, en bladgroenten en tomaten doen het heel goed. Op een ander stukje grond kan dat zomaar heel anders zijn.
Pas na vier of vijf jaar ontstaat er (als je elk najaar mest onderspit) een stabiele situatie, en weet je wat je aan je tuintje hebt.
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing