Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe maak je digitale foto's beschikbaar voor een ouderwets dia-projectiemachine? Kan ik er dia negatieven van maken?

Zijn er nog kenners die dia fotonegatieven hebben? Met een projectiemachine worden deze dia’s tot beeld gebracht. Tegenwoordig vind je enkel nog antwoorden op hoe je deze dianegatieven digitaal maakt. Mijn vraag is andersom, hoe maak je digitale foto’s beschikbaar voor een ouderwets dia-projectiemachine?

Ik hoor het graag!

een jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Om dia's te maken heb je het volgende nodig:
- een analoge fotocamera (waar rolletjes in kunnen)
- een dia-rolletje (geen fotorolletje, want dan krijg je negatieven, voor dia's heb je positieven nodig)
- een printer om je digitale bestanden af te drukken
- een foto-ontwikkelservice om het dia-rolletje te laten ontwikkelen
- geduld, want het ontwikkelen van een dia-rolletje is niet klaar-terwijl-je-wacht

1) Print de digitale foto's, maar doe dit niet op (glimmend) fotopapier. Stevig, glad printerpapier werkt het beste. Het papier moet niet gaan bobbelen door de inkt en ook niet zo zacht en ruw zijn dat de inkt gaat uitlopen. Gebruik geen papier dat glanst, ook geen zogenaamd mat fotopapier, anders krijg je problemen met stap 3.

2) Neem een analoge camera en een dia-rolletje. Misschien kun je van iemand een analoge camera lenen (en dan gelijk uitgelegd krijgen hoe dat werkt), anders kun je via marktplaats of de kringloopwinkel wellicht een oude camera kopen. Kijk online via you-tube bijvoorbeeld hoe zo'n camera werkt.
Online kun je nog wel dia rolletjes (dia-film) krijgen. Let op dat je een rolletje nodig hebt voor dia-film en dus geen fotorolletje.

Wil je eerst eens proberen hoe het allemaal werkt met zo'n analoge camera, dan kun je wellicht beter eerst een fotorolletje kopen, volschieten en laten ontwikkelen. Zowel het rolletje als het ontwikkelen en afdrukken is voor (kleur of zwart/wit) rolletjes veel goedkoper dan voor dia-film. Je kunt niet per foto bekijken of het goed gelukt is, dat weet je pas als het hele rolletje is ontwikkeld.

3) Maak met de analoge camera foto's van je digitale prints. Zorg voor goed egaal licht, vermijd reflecties op de prints en zet je print netjes in beeld. Je kunt niet later nog bijsnijden of recht draaien. Als je een oudere camera gebruikt zonder automatische scherpstelling, zonder automatische belichting en zonder witbalanscorrectie, dan is het extra belangrijk om goed te weten hoe je alles zelf moet instellen.

4) Als je alles hebt gefotografeerd, dan moet het rolletje naar een ontwikkelservice. Let op dat je het rolletje nooit uit de camera haalt voordat het is teruggespoeld! Er mag geen licht bij de negatieven/dia-positieven komen voordat het is ontwikkeld.
Bij de ontwikkelservice worden allerlei chemische behandelingen toegepast zodat de film niet meer lichtgevoelig is. De film wordt in stroken geknipt, of in losse stukjes die je in een dia-raampje kunt zetten (of laten zetten).
een jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing