Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan ik het beste foto's bewaren?

De laatste tijd heb ik negatieven uit 1960 en 1980 gescand, en een gevonden rolletje uit begin jaren 90 ontwikkeld en gescand. Dit heeft me aan het denken gezet, en ik ben benieuwd naar ideeën van anderen daar over.

Negatieven zijn 'het origineel' van een foto, en omdat je een negatief kunt vastpakken en bekijken kan je er altijd een nieuwe afbeelding van maken met de meest recente staat van de techniek.

Bij digitale foto's zijn de raw-files het origineel. Maar die kan je niet vast pakken, en alleen omzetten met een stukje software, dat specifiek de raw-files van jouw camera kan lezen.

Over 40 / 50 jaar is er vast geen raw-converter voor mijn huidige camera meer op een bruikbare computer.

JPEG files zijn als afdrukken, maar dan als digitaal bestand. Maar, in de jaren 90 hadden computers floppies om dat op te zetten, en die kan ik nu met moeite lezen. Mijn computer in de jaren 80 had cassettebandjes, en in de jaren 60 hadden ze papieren ponskaarten. Beide kan je nu niets meer mee als je ze vind.

Kortom: Negatieven een altijd leesbaar origineel dat ook 'bewaard blijft voor het nageslacht' als ik ze in een schoenendoos laat slingeren. Bij digitale foto's moet ik continu een 'afdruk' over zetten op de laatste computer-techniek.

Hoe zou ik dat laatste zo goed mogelijk kunnen doen met zo min mogelijk inspanning? Op welk medium, welk formaat?

Ben benieuwd naar de reacties.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Je schrijft dat negatieven het "origineel" van een foto zijn. Dat is waar, maar ook negatieven verouderen, hoe goed je ze ook bewaart. Fysieke beschadigingen zoals krasjes kun je weliswaar goed vermijden, maar het achteruitgaan van de chemische laag is onontkoombaar. Daarnaast is niet zeker dat we in het jaar 2087 nog steeds negatieven kunnen omzetten in een afbeelding; denk bijvoorbeeld aan de originele geluidsopnames van Edison, die ook pas onlangs konden worden gerestaureerd.

In dat opzicht is er dus minder verschil tussen een elektronisch formaat en een negatief dan je op het eerste gezicht zou denken.

Bij een elektronisch formaat heb je twee problemen:
1.  Het verloren gaan van de informatie door problemen met het opslagmedium. Een harde schijf gaat kapot, een CD wordt onleesbaar.
2.  Het niet meer kunnen lezen van het opslagmedium doordat de "aflees-apparatuur" niet meer wordt gemaakt. Denk aan het cassettebandje: zonder cassettespeler heb je daar niets aan.

(Zoals gezegd zijn deze problemen helemaal niet zo verschillend van de problemen met negatieven.)

Het eerste probleem, het falen van je opslagmedium, kun je alleen voorkomen door je bestanden op minimaal twee plekken op te slaan. Liefst op twee plekken die ver van elkaar verwijderd zijn, bijvoorbeeld in jouw huis en in het huis van je schoonfamilie, of bij jou en in de "cloud".

Het tweede probleem, het niet meer kunnen lezen van de bestanden doordat er geen apparatuur of geen programma's meer zijn die dat kunnen, kun je alleen "actief" vermijden. Je zult bijvoorbeeld elke tien jaar moeten kijken of het opslagmedium dat je op dat moment hebt gekozen, nog toekomst heeft. Zo ja: prima. Zo niet, dan zul je zelf je foto's moeten overzetten naar een nieuwe opslagmanier, één waarvan je wél denkt dat die nog een flink aantal jaren zal blijven bestaan.

Dat kost tijd en moeite, maar ik zie geen andere oplossing.
 

Toegevoegd na 35 seconden:
 
Ik zal een aantal bijkomende overwegingen in een reactie zetten.
 

Toegevoegd na 20 minuten:
 
Snuffel ook eens rond op de diverse fotografieforums, bijvoorbeeld die van Flickr en die van Lightroom. Daar tobben mensen over hetzelfde probleem.
 
12 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ieder jaar kopieer ik mn foto's naar een nieuwe Harddisc en dvds en zet de datum van schrijven erop. En ik bewaar de oude.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
We kunnen er heel moeilijk over doen met als, als, als.
Volgens mij is het antwoord simpel: backup de foto's op twee verschillende externe harddisks. Controleer ééns per vijf jaar, steekproefgewijs, of alles nog in orde is.
Volg eventuele nieuwe opslagmogelijkheden en maak daarvan gebruik als dit gewenst is.
Wil je op save spelen, dan kun je nog altijd alle foto's tegen betaling hosten.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Voor het probleem wat je omschrijft, dat RAW veroudert met de tijd, daar heeft Adobe een antwoord op: namelijk DNG. Digital negative.
Een universeel digitaal bestand maar wel een RAW bestand. Adobe heeft daar ook een gratis convertor voor: DNG convertor.
Waar RAW wellicht verouderd zal DNG altijd ondersteunt blijven worden. Daar vertrouwd de fotografie op.

Ik zet al mijn RAW eerst om naar DNG en dan pas ik verwerken. Nee eerst kies de de foto's waar ik wat mee wil gaan doen. Dan naar DNG en dan bewerken. Dit eindresultaat bewaar ik als een TIF. Ook deze bewaar ik.
Van alles maak ik ook backups elke de maand over 2 hdd schijven. Die ik in een brandkluis bewaar.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing