Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Nee, dit komt alleen voor bij mensen die diabetes hebben, omdat hun lichaam niet in staat is zelf het bloedsuikergehalte te regelen, wat niet wil zeggen dat je diabetes moet hebben om de verschijnselen van een hypo of hyper te krijgen. Vaak wordt een hypo of hyper niet herkend en wordt de diabetespatiënt onnodig naar het ziekenhuis vervoerd of juist niet geholpen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ja dat kan.

Zie in de bron het stuk:
Hypoglykemie bij niet-diabetespatiënten
en
Hypoglykemie na maaltijden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Zeker een hypo is bij iemand zonder diabetes absoluut een uitzonderlijke situatie. Maar het kan wel voorkomen. Bij zowel diabetici als mensen die geen diabetes hebben kan een hypo ontstaan door het injecteren van (te veel) insuline, maar ook op andere manieren kan een hypo ontstaan. Bijvoorbeeld bij grote lichamelijke inspanning als iemand niet genoeg gegeten heeft, of door een samenloop van omstandigheden. Ik heb er wel eens bij gestaan in het ziekenhuis hoe iemand zonder diabetes door een ernstige hypo niet aanspreekbaar was. Het ging hier om een bizar samenspel van diverse factoren, waaronder bijwerkingen van medicatie en verschillende ziektes tegelijkertijd.

De normale situatie is echter dat het lichaam dit zelf corrigeert. Als je geen diabetes hebt kun je wel hypo-achtige verschijnselen krijgen, als je bijvoorbeeld te lang niet hebt gegeten. Ik ben zelf ook wel eens bijna weg geraakt door een combinatie van wat factoren, maar dat gebeurde in het ziekenhuis dus was snel weer opgelost met dank aan een alerte verpleegkundige. Het probleem los je op door te eten of door op een andere manier suikers toe te dienen. Maar bij gezonde mensen corrigeert het lichaam het probleem normaal gesproken ook als er niets gegeten wordt, er worden dan als het ware reserves aangesproken die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel weer stijgt.

Dus hoewel een hypo bij iemand zonder diabetes wel voor kan komen, kan het lichaam dit probleem in tegenstelling tot bij diabetici ook weer oplossen. In uitzonderlijke situaties lukt dat niet, zoals in de situatie die ik eerder beschreef.

Bij een hyper geldt eigenlijk hetzelfde: het lichaam van een gezond persoon kan dit vrij snel herstellen. Maar het is wel mogelijk dat je bloedsuiker tijdelijk omhoog schiet, bijvoorbeeld bij extreme stress door een ongeval of operatie, bij koorts of als je heel veel suikers of koolhydraten hebt gegeten. Het kan zijn dat de bloedsuiker dan stijgt boven wat we als normaal beschouwen, als zal de waarde nooit zo hoog stijgen als je ziet bij bijvoorbeeld onbehandelde diabetes type I. Maar bij type 2 is vaak sprake van een langzamer ontwikkeling richting de ziekte, en dan kan het dus zijn dat iemand al wel wat hogere suikerspiegels heeft, maar dat er nog geen sprake is van diabetes.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing