Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antidepressiva (Cymbalta) bij lage rugpijn, kan dat helpen?

Beste mensen, ervaringsdeskundigen en wie weet enkele dokters onder jullie;

Ik ben ben 24-jarige jongeman en ik kamp nu al bijna een jaar met lage rugklachten en in het begin straalde het uit naar mijn linkerkuit (inmiddels, wel met momenten beide kuiten en zelfs mijn rechter dijbeen)

Op woensdag 14 december 2011 hebben ze een MRI/NMR gemaakt van de lumbale wervelzuil (in Antwerpen) en bij het besluit schreven ze het volgende:

- Schheuermann sequelen dorso lumbale overgang.
- Discopathie L5-S1 en in mindere mate L3-L4 en L5.
- Bilaterale spondylolyse L5 met anterolisthesis graad-I.
- geen hernia. Vernauwing neurale formina L5-S1.

Kort daarna werd ik via de orthopedisch chirurg doorverwezen naar de rugschool waar ik 4 maandenlang theoretische en praktische lessen heb gevolgd en waarbij ik rug- en buikspier oefeningen heb aangeleerd en hoe ik moet tillen en opstaan enzovoort.

Ik pas die oefeningen nog steeds elke dag toe maar zonder verbetering.

Sinds augustus dit jaar ben ik verhuisd naar het Belgische Limburg, mijn rug doet de laatste tijd nog meer pijn (voornamelijk als ik zit), na vele lastige bezoeken bij mijn huidige huisarts uiteindelijk arbeidsongeschikt verklaard.

Onlangs 3 nieuwe onderzoeken gehad in Limburg:
klik op reacties om mijn verhaal en vragen verder te lezen want het kader is hier te klein…

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Ziekten
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

2 zaken die door elkaar heen lopen spelen een rol. Pijn is altijd een combinatie van lichaam en psyche (geest). Indien pijn langer duurt dan enkele weken is er eigenlijk sprake van chronische pijn en doet de geest altijd mee. Helaas is de verbinding tussen CT-scans/MRI's met zoals beschreven veelal niet duidelijke afwijkingen (behalve de hernia op L5) en de klachten zoals vermeld vaak onduidelijk. De oorzaak behandelen is niet eenvoudig dus. De aangewezen specialist hiervoor is inderdaad (in NL) een neurochirurg (maar ook orthopeden opereren Hernia's). Inderdaad gaat het dan om de beenklachten.
Een ander spoor is via Pijnbestrijders (in NL vaak anesthesiologen, maar soms ook neurologen). Deze laatsten behandelen dit soort klachten vaak met medicijnen (antidepressiva toegepast als pijnstiller wordt zeer veel toegepast en heeft niks met depressie te maken) of meer agressieve technieken (wortelblokkades, pijnblokkades en dergelijke). Soms is er op lange termijn weinig verebetering en kunnen alternatieve geneeswijzen en cursussen via Reva (Omgaan met chronische pijn) verlichting bieden. Veel sterkte dus gewenst
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Cymbalta wordt in Amerika d.m.v. reclames aangeprezen voor het verhelpen van rugklachten zoals artrose enz. (Ik woon op Curacao en zie dagelijks deze reclames voorbij komen). Zelf ben ik geen voorstander van antidepressiva, dit uit eigen ervaring, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Heb je ook al eens alternatieve therapie geprobeerd?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Helaas is mijn eerdere reactie weggeraakt oid. Ik adviseer je een second opinion / third opinion aan te vragen bij een neurochirurg (een third opinion liefst bij een Universitair Medisch Centrum). Er is volgens het verslag compressie op de zenuwwortel op niveau L5 links (dit is dan formeel een 'hernia'). Dit kan klachten van de kuit en de zijkant van het bovenbeen links verklaren. De rugklachten, zoals zovaak, gaan niet over van een hernia-operatie. De pijnklachten van de wortelcompressie zouden kunnen verminderen na een operatie.
Je hebt een oudere rug dan je leeftijd doet raden (anterolisthesis, nauwe neuroforamina, mogelijk Morbus Scheuermann als kind doorgemaakt, discusbulging), vraag hier een echte expert naar te kijken.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing