Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom vaccineren we baby's?

Waarom moeten we onze baby's vaccineren tegen bijvoorbeeld kinkhoest terwijl kinkhoest nog altijd uitbreekt, ook bij gevaccineerden?
Helpt vaccineren dan niet?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Ziekten
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De reden dat wij vaccineren, is een kwestie van het afwegen van risico's.

Volledig risicovrij leven is onmogelijk. Het beste dat we kunnen doen, is de risico's zo klein mogelijk maken.

Als we NIET vaccineren, lopen we het risico op ziektes. Bij veel van die ziektes zal een aantal kinderen sterven, en zal een aantal kinderen last houden van levenslange restverschijnselen (variërend van verminderde spierkracht tot volledige verlamming, en van lichte gehoorschade tot een zware geestelijke handicap).

Als we WEL vaccineren, lopen we het risico dat die vaccinatie in een aantal gevallen verkeerd uitpakt. Een aantal kinderen zal van de vaccinatie zieker worden dan wanneer ze niet zouden zijn gevaccineerd. En zo heel af en toe wordt er een foutje gemaakt met de dosering of met het toegepaste middel.

De keuze die we moeten maken is dus: in welk geval heb je op de totale bevolking zo min mogelijk risico?

Laat ik even een voorbeeld geven ter verduidelijking. De getallen zijn verzonnen; het gaat om het principe.

In Nederland wordt tegen mazelen gevaccineerd. Stel dat door die vaccinatie tien kinderen per jaar zwaar ziek worden (terwijl ze zonder vaccinatie geen last zouden hebben gehad), en dat daarnaast twee kinderen per jaar overlijden.

Is dat een reden om je kind maar liever niet tegen mazelen te laten vaccineren?

Voordat je iets beslist, geef ik je wat extra informatie. *Zonder* mazelenvaccinatie zouden 200 kinderen per jaar zwaar ziek zouden worden, waarvan er 15 zouden overlijden, en daarnaast 40 kinderen de rest van hun leven zwaar geestelijk gehandicapt zouden raken.

(Nogmaals, de getallen zijn verzonnen.)

Als je dit weet, zie je dat je *minder* menselijk leed krijgt als je *wel* vaccineert.

En dat is nu precies de reden waarom wij vaccineren. Of het nu om baby's, peuters, kleuters, pubers of volwassenen gaat.

*Wanneer* een vaccinatie moet worden gegeven, is afhankelijk van eenzelfde soort risico-afweging. Voor sommige vaccinaties maakt het niet veel uit, voor andere juist wel. Als jouw vraag specifiek voor baby's is bedoeld (en niet voor vaccinatie in het algemeen), dan is het antwoord daarop: omdat voor die ziektes, voor zover wij weten, de risico-afweging zodanig is dat je de vaccinatie het beste al tijdens de babytijd kunt geven.
12 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Omdat de ziekteverwekker zich in de loop der jaren aanpast en immuun wordt voor het vaccin, het vaccin werkt dan niet meer, maar is de eerste periode zeker betrouwbaar.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Klopt, maar de kans op besmetting is bij gevaccineerden nog altijd kleiner dan bij niet-gevaccineerden, en daarom is vaccineren te verkiezen boven niet-vaccineren.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als we niet zouden vaccineren, zouden de baby's de ziekte veel heftiger krijgen; een deel zou er aan overlijden.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Omdat de bacterie waartegen wordt ingeënt niet meer identiek wordt je kind ziek. Bacterie veranderen, daardoor is het een andere soort een nieuwere soort. Dis is een beetje te vergelijken met griep, een nieuwe soort griep die het lichaam niet kent en daardoor ziek wordt. Dit is juist het zelfde als met de bacterie van kinkhoest. Maar de ziekte zal wel daardoor iets minder erger zijn in de meestegevallen omdat het toch een beetje herkenning geeft waardoor de snellere antistoffen tegen maken.

Hopelijk heb ik ene duidelijk antwoord kunnen geven op je vraag
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing