Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen kinderkanker en kanker bij volwassenen?

Ik was net de blog van KanjerGuusje aan het lezen, en daar stond in dat er een belangrijk verschil is tussen kinderkanker en kanker bij volwassenen. Alleen kan ik dit verschil nergens vinden...

Wie weet misschien wat dit verschil is?
Alvast bedankt!

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Ziekten
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Kanker bij volwassenen is mede een gevolg van het verouderingsproces. DNA dat met foutjes wordt gekopieerd.
Bij kinderen lijkt het meer op een erfelijk defect.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Op de site van het KWF staat:

Algemeen
Bij kinderen kan kanker zich in korte tijd openbaren. Dit in
tegenstelling tot volwassenen. Bij volwassenen ontwikkelt kanker zich gedurende vele jaren.

Maar ook volwassenen kunnen heel lang kanker hebben, zonder het te weten en zonder er last van te hebben.

De cellen van kinderen groeien sneller.
En dus de kankercellen ook.
Dat wordt er bedoeld.

En verder:
Dit blog is geschreven door de moeder.
Die benadert het natuurlijk heel subjectief.
Het is voor een moeder erger om een jong kind
aan kanker te verliezen dan het voor iemand is een familielid van over de 70 te verliezen.

Tot slot:
Bijwerkingen en gevolgen van behandelingen op de langere termijn zullen bij kinderen schadelijke invloeden hebben als ze volwassen zijn.
Behandelingen van kanker zijn meestal ingrijpend. Ook bij kinderen. Toch verdragen kinderen de behandelingen meestal beter dan volwassenen.

Wel kan er schade ontstaan die pas later aan het licht komt. Bijvoorbeeld groeistoornissen of schade aan de nieren. Daarom blijft iemand die kinderkanker heeft gehad, gedurende lange tijd onder controle.

Ook dit geldt voor volwassenen veel minder.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je zou kunnen zeggen dat elke soort kanker bij ieder mens uniek is, omdat ook ieder mens uniek is, en dat is ook zo.

Maar los van de verschillen tussen verschillende soorten kanker, de ziekte is precies dezelfde bij volwassenen of kinderen: je eigen cellen beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen, en de functies van het lichaam worden aangetast.

De verschillen moet je dus zoeken in hoe jong en oud reageren tegen de ziekte en de behandeling ervan.
Kinderen hebben een veel snellere metabolisme, en alles gaat dus sneller en heftiger bij hen. In het algemeen (uitzonderingen buiten gelaten) kan je stellen dat de ziekte ontwikkelt zich sneller, de symptomen zijn erger, enz. bij een kind.
Maar aan de andere kant, kan zo'n jong organisme veel meer verdragen dan een volwassene, of laat maar staan een oude organisme. Vaak worden bij kinderen hogere dosering chemokuren toegepast dan bij oudere mensen, gewoon omdat het bekend is dat hun lichaam het kan verdragen, en dat verhoogt de kans op genezing. Dit kan dan helaas soms gevolgen hebben voor hun verdere ontwikkeling, en dat is weer een verschil.
Verder is het herstelvermogen van een kind (wederom dankzij hun snelle stofwisseling) groter, dus de overlevingskans ligt ook hoger dan voor volwassenen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Heel veel van bovenstaande antwoorden zijn inderdaad waar. Kinderkanker komt zoals de naam zegt voor bij kinderen. Er zijn vormen die alleen bij kinderen voorkomen, maar ook soorten (bv leukemie) die ook bij volwassenen kunnen ontstaan. De behandeling is vaak moeilijker (precieze doseringen moeten worden uitgevonden ed), en doordat het hele kind groeit zijn er veel meer cellen die snel delen. Veel therapieën voor kanker gaan juist uit van het verschil in snelheid van delen tussen normale cellen en kankercellen. Verder is de impact op zowel het kind zelf (sociaal, emotioneel ed) en de omgeving vaak enorm. Er wordt gedacht aan een nationaal centrum die alle kennis van deze ZELDZAME aandoeningen verzameld worden om de behandeling nog beter te krijgen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing