Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

In het hart zit de zogenaamde sinusknoop. Dat is een bundel cellen die 70 tot 80 keer per minuut een elektrische ontlading geeft. De ontlading schiet eerst door de boezems, die daarop samentrekken (contraheren) en het bloed in de hartkamers persen. Ondertussen schiet de ontlading na een vertraging door naar de kamers, en daarop trekken de kamers samen. Het bloed wordt nu de longslagader en de aorta ingepompt.

Het hart klopt uit zichzelf: als je het hart uit het lichaam haalt en ontdoet van alle invloeden door zenuwen en hormonen, klopt het ongeveer 100 keer per minuut. Dit komt omdat de eerdergenoemde sinusknoop spontaan ontlaadt. Als het hart gewoon in het lichaam zit, klopt het rond de 70 keer per minuut.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Als ik het goed heb, wordt deze actie aangestuurd door een onbewust deel in je hersenen. Deze zenden signalen af zodat je hart blijft kloppen en zo ook weer zuurstof naar je hersenen stuurt, zodat die op hun buurt weer de rest van je lichaam (dus ook je hart weer) aansturen. Het is een soort cyclus.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Bij een volwassen persoon in rust duurt de periode tussen twee hartslagen iets minder dan een seconde. In die tijd trekken achtereenvolgens de boezems en de kamers samen om bloed door het lichaam te pompen. Na elke samentrekking volgt een moment van rust, waarin de hartspier zich even ontspant.
De hartslag wordt aangestuurd door een electrisch stroompje dat opgewekt wordt door de sinusknoop in het hart. De sinusknoop staat onder invloed van een regelcentrum in de hersenen. Bij inspanning activeert het regelcentrum de sinusknoop tot snellere afgifte van stroomstoten, waardoor het hart sneller gaat kloppen.
Omdat dit een ongecontroleerde spier is die in beweging blijft door de complexe werking van het menselijk lichaam...

En dan is dit het meest eenvoudige antwoord op je vraag...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Niet alleen van het menselijk lichaam :)
Het hart klopt reflexmatig.

In de wand van onze rechterboezem zit een bepaalde zenuwknop, de sinusknop. Deze sinusknop begint reflexmatig een samentrekking, die zich over de boezems uitbreidt en via de bundel van His (een zenuwvezel) de kamers bereikt. Hierdoor wordt het bloed vanuit de boezems de kamers ingeperst, en vanuit deze kamers in de aorta of longslagader.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het is een automatische reflex, je zou niet kunnen slapen als het niet automatisch ging...

en zoals ik al eerder zei: Zoals het hartje thuis tikt, tikt het nergens...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding