Moet de zuurgraad van de blaas hoog of laag zijn om een blaasontsteking te laten weggaan?
Om een blaasontsteking te genezen wordt altijd cranberry en vitamine C aangeraden, omdat die de blaas zuurder zouden maken. Maar een ander middeltje dat bij blaasontsteking wordt geadviseerd is baking soda (een theelepel opgelost in water), want dat zou de zuurgraad van de blaas alkalisch (neutraal) maken.
Dat lijkt elkaar zo tegen te spreken.
Overigens heb ik alle middeltjes meermaals geprobeerd en het enige dat bij mij echt helpt is de baking soda. Daar heb ik inmiddels al zeker zes keer een beginnende blaasontsteking succesvol de kop mee ingedrukt. Maar ik neem ook wel eens baking soda én een vitamine C-tablet van 1000 mg bij een opkomende blaasontsteking (onder het motto, ik probeer gewoon zo veel mogelijk) en vraag me nu af of dat eigenlijk wel zin heeft. Want werken die elkaar niet tegen?
Een paar links naar wetenschappelijke artikelen die spreken van een positieve werking van baking soda bij cystitis:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476005/
- https://www-sciencedirect-com.hvhl.idm.oclc.org/science/article/pii/S0090429513008546
- https://journals.lww.com/jpelvicsurgery/Abstract/2011/01000/Dietary_Consumption_Triggers_in_Interstitial.7.aspx
En er zijn er nog veel meer te vinden.
Zoek hiervoor in Google Scholar op: cystitis AND "sodium bicarbonate"
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.