Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Omdat als het donkerder wordt, het hormoon melatonine wordt aangemaakt (waarneming van daglicht remt dit proces af). Hiervan wordt je slaperig.

Wat is het nu hiervan vraag je je af? Daar zijn veel theorieën over die zo'n beetje liggen tussen:
- Het herstelt de hersens
en
- Het breng je in kontakt met een hoger en collectief bewustzijn waar alles en iedereen onderdeel van is en dat je stuurt door de droom die wij als werkelijkheid waarnemen.

Je ziet, er is veel ruimte voor speculatie. ;-)

Wel is aangetoont dat het gebrek aan slaap mentale, emotionele en fysieke vermoeidheid met zich mee brengt. Zware denkprocessen verlopen moeizamer of helemaal niet meer en bv. je motoriek wordt minder precies. Het is dus blijkbaar de manier om ons batterijtje op te laden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (10)

Waarom slapen we?

De vraag waarom we slapen is moeilijk te beantwoorden. Er zijn twee theorieën: hersencellen ontwikkelen zich en/of het geheugen ontwikkelt zich. Mogelijk bestaat er ook een slaapstof.

Een groot deel van ons leven brengen we slapend door. Gemiddeld eenderde van de tijd! Het lijkt daardoor een zo gewone bezigheid dat die geen nadere uitleg nodig heeft. Vraag een willekeurige persoon waarom hij eigenlijk slaapt, dan blijkt die vanzelfsprekendheid ineens verdwenen. De vraag is moeilijk te beantwoorden. Zelfs wetenschappers tobben met het antwoord. Er bestaan twee theorieën. De slaap is als een onderhoudsbeurt voor ons lichaam en onze hersenen. Hersencellen kunnen zich uitstekend ontwikkelen tijdens de slaap. Denk maar aan het vele slapen van baby's, wat mede zorgt voor hun groei en ontwikkeling. De andere theorie zegt dat het geheugen zich tijdens de slaap ontwikkelt.

Slaapstof
Wetenschappers zijn al jarenlang op zoek naar een 'slaapstof'. Een stof met een slaapverwekkende eigenschap. Volgens de laatste onderzoeken (Japans onderzoek uit 1991) zijn er drie van dit soort stoffen in ons immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel aanwezig. Deze stoffen, muramylpeptiden, lymfokinen en prostaglandine D2, zouden elkaar activeren en ons op die manier slaperig maken. Verschillende experimenten bij dieren hebben aangetoond dat er inderdaad slaperigheid ontstaat bij het toedienen van bijvoorbeeld hersenvocht van een slapend dier. Het echte wetenschappelijke bewijs laat echter nog op zich wachten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Omdat ons lichaam niet geschikt is om continu door te gaan. We zullen onze `accu` zo nu en dan weer moeten opladen door te rusten. We onderscheiden ons daarin niet van de dieren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Tijdens de slaap doorloop je verschillende fasen, waaronder de diepe slaap en de droomslaap. Tijdens de diepe slaap (deltaslaap) herstelt het lichaam zich van de geleverde inspanningen overdag. Tijdens deze slaapfase ontspannen de lichaamsspieren zich. De diepe slaap is belangrijk voor de lichaamsgroei en voor het zich goed ontwikkelen van de hersencellen. Goed slapen bevordert bijvoorbeeld het geheugen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Om daar achter te komen,moet je gewoon proberen een paar nachten niet te slapen. Doe dat alleen als je niets anders te doen hebt,dus in geen geval als je werken moet,of deel neemt aan het verkeer!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
In je slaap verwerk je dingen die je hebt gedaan op de voorafgaande dag in dromen. Ook komt je lichaam tot rust. Als je ongeveer twee weken niet slaapt, ga je dood.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
We (ver)slapen eenderde deel van ons leven. Daar ligt niemand wakker van. Behalve de slaaponderzoekers. Die kunnen er maar niet achterkomen waaróm we slapen.

Voor de meeste mensen staat slapen gelijk aan rusten. En die rust heb je hard nodig, want overdag verbruik je een hoop energie. Je loopt, fietst, rent en lacht. Zelfs tv kijken en huiswerk maken kost energie. Al die moeilijke sommen waar je over na moet denken! De nacht heb je hard nodig om jezelf weer op te laden. Het is net als met een batterij. Je laadt hem op, hij verbruikt energie tot ie op is en dan mag ie weer de lader in. Je kruipt dus ‘s nachts in die lader, in de vorm van een bed, en de volgende dag kun je er weer fris tegenaan! Als je genoeg geslapen hebt, tenminste.

Je hebt per dag zo’n acht tot twaalf uur slaap nodig. Volwassenen gemiddeld ongeveer acht uur: de een heeft wat minder slaap nodig dan de ander. Dat komt door de biologische klok in je lichaam. Dat is natuurlijk geen echte klok. Een deel van je hersenen regelt je slaapgedrag en dat noemen we de biologische klok. Die regelt wanneer je gaat slapen en wakker wordt. De klok is bij iedereen anders ingesteld. Maar een paar dingen gelden voor iedereen. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. De tijdstippen waarop je eet, zijn ook van invloed. Maar het belangrijkste is de afwisseling tussen dag en nacht. Het ritme van licht en donker bepalen je slaapgedrag. Misschien wordt het duidelijk met een voorbeeld. In de winter begint het vroeger te schemeren, soms al om vier uur ‘s middags. Als je dan naar buiten kijkt, lijkt het nacht. Veel mensen voelen zich dan een beetje raar. Je weet dat het nog geen avond is, maar het voelt wél zo. Toch bent je niet moe, omdat het nog te vroeg is.

Daarmee is het antwoord waaróm we slapen nog altijd niet gegeven. Onderzoekers proberen het al meer dan honderd jaar lang uit te zoeken. Natuurlijk: als je slaapt rust je uit en kun je weer nieuwe energie opdoen. Maar volgens veel onderzoekers is dat niet de belangrijkste functie van slaap. Er zullen nog wel heel wat slapeloze nachtjes overheen gaan, voor we het helemaal weten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wat dacht je van uitrusten.!
Je lichaam moet ook rust hebben..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
anders worde we doodmoe lijkt me !!!!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als je uitgeslapen bent,moet je dit even lezen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
OM UITGERUST de dag te beginnen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding