Hoe vaak en waarvoor wordt een niet-forensische obductie gedaan?
Als iemand overleden is wil men vaak daar de oorzaak van weten en vaststellen. Nu zal dat soms heel makkelijk zijn, maar in welke gevallen zal men een obductie doen dan wel om de doodsoorzaak vast te stellen dan wel voor medisch onderzoek.
Als iemand bijv. overlijdt aan een hartaanval of hersenbloeding, hoe vaak wordt zo iemand dan open gemaakt om alles goed te onderzoeken of in hoeverre is dat nodig voor de dood verklaring waarin de oorzaak van overlijden moet worden beschreven?
Is het bijv. vrij normaal dat een ziekenhuis een lijk voor studie wil onderzoeken of mag dat alleen als er een ter beschikkingstelling aan de wetenschap is overlegd. Of mag een familielid ook toestemming verlenen om een obductie uit te voeren?
Een andere reden kan zijn om vast te stellen of de ziekte erfelijk of besmettelijk is.
In het geval van een erfelijke ziekte kunnen bijvoorbeeld ouders van een overleden kind de informatie laten meespelen bij het krijgen van meer kinderen. Bij een besmettelijke ziekte moet actie worden ondernomen om eventueel besmette personen op te sporen en te onderzoeken. Het is niet altijd duidelijk waaraan iemand precies is overleden. Nabestaanden en artsen willen vaak weten hoe het ziekteproces en de daaropvolgende dood precies verlopen zijn. De obductie is het hulpmiddel bij uitstek om goed te onderzoeken wat in de laatste levensfase met een patiënt is gebeurd en om achteraf te controleren of een medische behandeling juist is geweest. Uit : https://www.gelreziekenhuizen.nl/Gelreziekenhuizen/Apeldoorn-Specialismen-Specialismen-Klinische-Pathologie/Obductie.html
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.