Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

ik heb een satijnen pijama. hoe komt het dat de buitenkant glanst en de binnenkant niet?

normaal gezien zou de binnekant toch ook dezelfde glans moeten hebben aangezien er glanzende draad gebruikt werd bij het weven!?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Nee. Bij deze pyjama werden glanzende inslagdraden en matte kettingdraden gebruikt.
Dan wordt de onderkant dof, maar de bovenkant glanzend.

Toegevoegd na 2 minuten:
Satijn is een weefsel in satijnbinding. Satijnbinding is een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen. Bij een inslagsatijn wordt het effect gevormd door de inslagdraden, doordat deze de bindingspunten bedekken. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. Als glanzende inslagdraden en matte kettingdraden gebruikt worden is de onderkant dof, maar de bovenkant glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling.

Toegevoegd na 1 uur:
Satijn met: met twee glanzende kanten heet ook wel dubbelsatijn. Maar dat draagt als pyjama minder lekker, vooral niet als het koud is.
(Lees meer...)
SimonV
8 jaar geleden
samaiphon
8 jaar geleden
amaai zoooo snel antwoord!!! b e d a n k t

Andere antwoorden (1)

Een satijnen pyjama glimt niet alleen maar omdat de draden glimmen - althans, niet per definitie. (Je kunt prima een satijn weven van "doffe" garens en toch een satijnglas aan één kant van de stof krijgen.

Satijn slaat op de BINDING, het weefpatroon van de stof. Als je iets van weven weet (vast wel eens gedaan op de lagere school) heb je een aantal draden van boven naar beneden de kettingdraad) en ga je met een lange draad heen en weer (de inslag).
Bij satijnbinding gaat de inslag (verspringend)over meerdere kettingdraden heen (vaak 3 of 4) zodat je niet 50/50 ketting / inslag aan de bovenkant hebt,(zeg maar en "hokjespatroon" maar een groter deel inslag, bijvoorbeeld 3:1 of 4:1 ; alsof je op ruitjespapier alleen elk vijfde hokje (verspringend) inkleurt. Aan de achterkant zie je dan weer vooral de kettingdraden ; het tegenovergestelde "hokjespatroon".

Wanneer nu voor de ketting een doffe draad gebruikt wordt en voor de inslag een glanzende , zal de stof in satijnbinding aan één kant glazen en aan de andere kant dof zijn. Bij een "gewoon" op-en-neer- weefpatroon, zou de stof aan beide kanten er het zelfde uitzien.

Vaak wordt dit bij kleding gedaan omdat een doffe draad minder glad en dus zachter, aangenamer is in het dragen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image