Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kom je erachter welke huisarts de consequenties van een maagverkleining goed kent?

Een goede vriend wil gaan samenwonen met zijn nieuwe vriendin. Die vriendin komt bij hem inwonen.

Zij heeft een maagverkleinende operatie ondergaan (gastric bypass). Die operatie heeft consequenties: sommige medicijnen werken niet meer, andere moeten in een andere vorm worden toegediend, enzovoort.

De vriendin heeft na haar verhuizing een andere huisarts nodig. Ze wil zeker weten dat de nieuwe huisarts echt weet waar hij rekening mee moet houden wanneer hij haar behandelt en/of medicijnen voorschrijft. De huisarts moet dus een bovengemiddelde kennis hebben van de gevolgen van een maagverkleinende operatie.

Hoe kom je erachter welke huisarts in een bepaalde omgeving over dergelijke kennis beschikt? Bellen en vragen is waarschijnlijk geen optie, want als je een huisarts vraagt of hij verstand heeft van medisch onderwerp X zal hij natuurlijk altijd 'ja' antwoorden.

Hoe dan wel?
 

Cryofiel
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Vanuit zijn vakgebied kent in grote lijnen iedere huisarts de consequenties er van.
Echter hij is geen specialist.
Die weet er veel meer van en er komt nog steeds meer bij.
Daarom zijn er ook specialisten als er meer inzichten en kennis worden gevraagd dan de huisarts standaard weet.
De specialist zorgt ook voor de gesprekken vooraf, de ingreep en de nabehandeling.
Pas hierna als alles naar wens verloopt, komt de huidarts weer in zicht.
Maar ook hij kan dan als het nodig is, weer terugvallen op specialist.
Het is niet mogelijk een huisarts te selecteren op zijn kennis van maagverkleining.
Bij het kiezen van een specialist, is dat voor een deel wel mogelijk.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik heb zelf een vrij onbekende aandoening en ben een tijd actief geweest binnen een patiëntencontactgroep. Daar kreeg ik wel eens de vraag of ik wist of er in een bepaalde regio een huisarts was die bekend was met onze aandoening, en mijn antwoord was dan meestal iets als: "waarom heb jij een huisarts nodig die verstand heeft van X?" In mijn ogen is het niet per se nodig dat je een huisarts hebt die jouw aandoening goed kent. Je hebt een huisarts nodig die bereid is om zich in zoverre in te lezen dat hij/zij weet wat de valkuilen zijn, die luistert naar de patiënt en daar ook zijn voordeel mee weet te doen, die de grenzen van zijn kunnen weet, én die weet waar hij/zij betrouwbare informatie kan vinden over de aandoening.

In dit voorbeeld zou ik zeggen dat voor wat betreft de medicatie het voldoende is dat de huisarts weet dát bepaalde middelen anders werken, maar niet dat hij per se moet weten wélke middelen dat zijn. Zolang de arts weet waar hij/zij goede informatie kan vinden hierover en bij ook maar enige twijfel overlegt met de apotheker en/of een internist met kennis van zaken, lijkt mij dat voldoende.

Wil je toch meer dan dat, dan zou je contact op kunnen nemen met een patiëntenvereniging voor advies, en met het dichtstbijzijnde ziekenhuis dat maagverkleiningen uitvoert. Je zou dan - wanneer dat mogelijk is - een huisarts kunnen uitzoeken die in elk geval al meer patiënten met een maagverkleining in de praktijk heeft. Hoewel ook dat natuurlijk geen garantie is.

Verder kan een patiënt zelf de huisarts helpen door goede, medisch onderbouwde informatie mee te nemen. Toen er een handboek uitkwam over mijn aandoening, heb ik dit meegenomen naar mijn huisarts. Hij vroeg direct of hij een bepaald gedeelte (met specifiek relevante informatie voor huisartsen) mocht kopiëren. Dat zei mij voldoende: hij stond overduidelijk open voor mijn informatie, was bereid om te leren én bereidde zich alvast voor om ervoor te zorgen dat hij in de toekomst relevante informatie kan terugvinden. Die vriendin waar je het over hebt, zou via een patiëntenvereniging of specialist een informatiefolder of factsheet kunnen zoeken met informatie die voor de huisarts relevant kan zijn. Als ze dat meeneemt bij een intakegesprek en de huisarts bedankt haar en zorgt ervoor dat hij het bewaart op een strategische plaats, kan ze er naar mijn mening gerust op zijn dat ze een geschikte huisarts heeft gevonden. En als de huisarts alles al blijkt te weten, natuurlijk evengoed.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je kunt huisartspraktijken bellen om te vragen of ze er ervaring mee hebben. Denk er ook aan om de apotheek op de hoogte te stellen. Maar zoals al gezegd is: de huisarts is een generalist en geen bariatisch deskundige. Een huisarts kan altijd het ziekenhuis contacten voor advies, net als de apotheker, en bij specifieke problemen kan het verstandig zijn zelf advies in te winnen bij je ziekenhuis. Toen bij een jaarlijkse controle bij mij (ik heb een sleeve) bleek dat ik slecht vitamine D opnam en mijn spiegel gevaarlijk laag was, gaf het ziekenhuis dat door aan de huisarts die verder de begeleiding op zich nam, dat liep prima.
Daarnaast: stel dat er problemen zijn die op het bord van de huisarts liggen en niet goed opgepakt worden, dan kan ze altijd van huisarts veranderen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing