Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Ja, dat kan, maar alleen zolang je het corset draagt.

Een corset kan een behandelingsmethode zijn om scheefgroeiingen van het skelet - meer specifiek de ruggengraat - te corrigeren, en kan dan een blijvend effect hebben. Atrose echter is slijtage, en slijtage gaat nooit meer over.
WEL kan een corset - blijvend, niet tijdelijk - helpen de rug in een zodanige positie te dwingen / houden dat je minder pijn hebt ; pijnbestrijding is bij dergelijke slijtageklachten eigenlijk de enige behandeling. Daarnaast kunnen ook oefeningen helpen de pijn in toom te houden.

Het is aan de arts om te beoordelen of in jouw geval een corset een geschikt hulpmiddel kan zijn ; het is niet de standaard behandeling en zal dus ook niet bij iedereen even goede vooruitzichten geven. Zeker niet bij jonge mensen. Het dragen van een corset heeft nogal wat impact.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Het zou kúnnen helpen, maar slechts beperkt. Het kan óók het probleem erger maken. Tenslotte kan een (gips)korset ook diagnostisch ingezet worden.

Als een korset het deel van de rug waar de slijtage zit vrijwel 'vast' weet te zetten, dan kan het zijn dat de pijn fors afneemt. Maar het heeft meer gevolgen: je spieren worden zwakker doordat het korset de functie van de spieren overneemt. Hierdoor word je steeds meer afhankelijk van het korset en kunnen je klachten op den duur juist verergeren. Daarbij zorgt minder beweging ook voor een verminderde productie van de synoviale vloeistof. Dat is de gewrichtsvloeistof die de gewrichten smeert en het kraakbeen voedt. Minder bewegen kan dus leiden tot achteruitgang van het kraakbeen.

Dat wil niet zeggen dat een korset nooit bruikbaar is bij artrose in de rug. De noodzaak ervan moet dan wel door een goede specialist zijn vastgesteld, het korset moet goed zijn aangemeten én de patiënt moet het op de voorgeschreven wijze dragen. Er kan bijv. gekozen worden voor een brace die wat lichte steun en evt. warmte geeft maar de rug niet echt vastzet, of een orthese die alleen bepaalde bewegingen corrigeert. De spieren worden dan wel wat geholpen en herinnerd aan hun functie, maar blijven hun werk doen. Maar immobiliserende korsetten worden soms ook ingezet, bijv. bij patiënten met zeer ernstige klachten; neem iemand die bedlegerig is maar met korset een tijdje in de rolstoel kan zitten, óf voor gebruik tijdens een specifieke activiteit die veel klachten geeft. Na de activiteit gaat het korset dan weer uit: het wordt nooit lang achtereen gedragen om achteruitgang van de spierkracht te voorkomen.

Soms wordt een gipskorset ook diagnostisch ingezet wanneer een operatie wordt overwogen om één of meer niveaus in de rug vast te zetten. Met het gipskorset kan bepaald worden of het vastzetten van de rug de pijn duidelijk vermindert, als indicatie voor het effect van een operatie. Het korset wordt in deze situaties een aantal weken gedragen omdat het niet geschikt is om langdurig te gebruiken.

Het beste is om het SPIERkorset verstevigen, dus de spieren van rug en buik zó trainen dat de gewrichten stabiel gehouden en minder belast worden. Een fysiotherapeut kan daarbij helpen. Kijk ook eens met een ergotherapeut naar de rugleuning van je (rol)stoel. Heb je meer steun nodig, vraag dan je specialist naar de mogelijkheden van een korset of orthese. Ook belangrijk bij artrose is pijnbestrijding, indien nodig via de pijnpoli.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image