Mijn gel pack is ontploft in de magnetron. Komen er nu giftige stoffen vrij?
Gisteren had ik last van mijn rug dus heeft mijn vriend een gel pack (zo'n één die je of kunt bevriezen, of opwarmen) in de combi magnetron gedaan. Dit had eigenlijk op ontdooistand moeten worden verwarmd maar dat is niet gebeurd. Na een kleine minuut hoorde we een knal alsof er een ballon werd kapot geprikt en bleek de gel pack te zijn ontploft. We hebben de magnetron schoongemaakt, maar ik denk dat er nog wat gel achterin de magnetron zit, waar wij niet bij kunnen.
Vanmiddag wilde ik lunch maken en de oven gebruiken (combi magnetron) en toen het aan het voorverwarmen was begon het te roken. Ik vraag me nu af hoe schadelijk die gel is voor onze gezondheid en wat er gebeurt als we de magnetron/oven willen gebruiken. Komen er giftige stoffen vrij? Zal de gel op een gegeven moment opgelost zijn? Kan ik mijn magnetron nu weggooien, of...?
Het gaat om een gel pack van Koninklijke Utermölen NV te Wolvega.
Hartelijk dank!
Als het een nieuwe dure magnetron is zou ik hem uit elkaar halen en beter schoonmaken.
Anders aan tijdje aanzetten met een glas water erin o.i.d.
Eventueel dit buiten doen, anders ramen open. Als er veel gel inzit zou het brandbaar kunnen zijn, maar ik verwacht dat het om weinig gaat.
Magnetron: Stel de magnetron in op ontdooistand. Indien geen ontdooistand is aangegeven, verwarm dan op de laagste stand. Verdeel de gel gelijkmatig over het kompres en verwarm het kompres 1 – 3 minuten. Blijf erbij. Indien de gewenste temperatuur nog niet is bereikt dan in stappen van 15 seconden langer verwarmen. Indien het kompres opbolt, direct de magnetron uitschakelen! Er wordt verder verwezen naar de bijsluiter met de uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het is dus niet verboden.
Maar toch heeft Marleen absoluut een punt: een niet-roerbare en ook niet echt vloeibare massa gelijkmatig opwarmen in een magnetron is eigenlijk niet goed te doen. Het probleem van een magnetron is dat het stralingsveld niet mooi gelijkmatig verdeeld is. Er is altijd sprake van plaatselijke ‘hotspots’. Daarom zit er een draaiplateau in een magnetron, of soms een draaiende antenne. En daarom moet je bij de meeste gerechten soms halverwege het opwarmen en in ieder geval voor het opdienen eerst nog roeren o.i.d.
En de gel in zo’n pack vloeit ook niet uit zichzelf, dus de ene plek wordt veel sneller heet dan de andere.
Dat kan verkeerd ‘uitpakken’, zeker als de verhitting veel te snel gebeurt, zoals in dit geval. Door het kompres in vrij heet maar niet kokend water te verwarmen (een temperatuur die door mengen met koud water nooit boven de 80 graden kan liggen), en dan nog met een mooi beheerste opwarming door het kompres maar 4 minuten in dat hete water te leggen, krijg je wel een goed te beheersen opwarming die altijd binnen de grenzen zal liggen.
Maar als je het met een magnetron doet (wat niet verboden is volgens de tekst op het kompres, is het op zijn best een kwestie van voorzichtig uitproberen om een bruikbaar resultaat te krijgen. Vandaar ook de vage aanduiding om 1 – 3 minuten te verwarmen; de ene ontdooistand is ook de andere niet.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.