Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is vaak internetten schadelijk voor je gezondheid?

Ik zie dat mensen dagelijks overdonderd worden met informatie van het internet. Is dat niet schadelijk voor het menselijkbrein?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Ja, uit een Chinees onderzoek blijkt dat de verslaving aan internet de werking van de zenuwen in onze hersenen verstoort.

Bij alcohol, cannabis en cocaïne werd hetzelfde effect al eerder vastgesteld. Een gedragsverslaving heeft dus even goed fysieke gevolgen als dat verdovende middelen dat hebben.

Overmatig internetgebruik is een vorm van internetverslaving. Deze aandoening is nog niet zo lang geleden erkend. Overmatige internetgebruikers zitten vaak online en dat belemmert de gebruiker zijn levenskwaliteit.

Een overmatig internetgebruiker krijgt bij onthouding ontwenningsverschijnselen zoals dwanggedachten of oncontroleerbare typebewegingen. Dat kan dus het gevolg zijn wanneer men de overmatige internetgebruiker verbiedt om de computer te gebruiken.

Een Chinees onderzoek keek naar de effecten op de hersenstructuur. Deze studie is nieuw. Eerst lag de nadruk bij onderzoeken naar internetverslaving naar de psychische gevolgen. Dit onderzoek keek ook naar de fysieke gevolgen van internetverslaving. Men deed dit onderzoek aan de hand van MRI-scans.

De scans werden uitgevoerd met 17 internetverslaafde adolescenten en met 16 mensen die niet internetverslaafd waren. Door dit onderzoek zag men bij de 17 internetverslaafde adolescenten een patroon van beschadigde zenuwvezels bij de zogenaamde witte materie. Deze zorgen voor een verbintenis tussen de vitale delen in de hersenen. Ze zijn belangrijk bij emoties, zelfbeheersing en het nemen van beslissingen.

Men gebruikte de fractionele anisotropie-techniek om de staat van de zenuwvezels na te gaan. Er werd naar de verspreiding van water gekeken. Is de fractionele anisotropie laag dan wijst dat op een slechte zenuwvezelstructuur. Dat was hier dus het geval.

Onderzoeksleider dr. Huo Lei van de Chinese Academy of Sciences zegt dat internetverslaving leidt tot een verminderde fractionele anisotropie in de belangrijke onderdelen van de witte hersenmaterie. Er is een stevige link tussen deze structuur en gedragsstoornissen.

De onderzoekers vertelden dat er een abnormale structuur van de witte materie in de prefrontale cortex er ook was bij alcohol- of drugsverslaving. Zowel bij alcolhol- of drugsverslaving en bij internetverslaving is er sprake van een geremd myeline.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
beetje vreemde min. plus ter compensatie
Er is nog nooit overtuigend aangetoond dat internet (of televisie) daadwerkelijk schadelijk is. Maar ook niet dat het goed is, trouwens.

Het is dus belangrijk vooral je gezonde verstand te gebruiken. Dan betekent dat je kinderen niet te lang voor een beeldscherm moeten laten zitten, omdat het een eenzijdige vorm van concentratie is.
En als je dan bedenkt dat heel jonge kinderen juist nog moeten leren om al hun zintuigen te ontwikkelen, dan ligt het voor de hand om de beeldschermtijd te beperken: de televisie of computer doet niet zo veel voor de zintuiglijke ontwikkeling.

Er is wel een verschil tussen hersenloos achter (voor) de televisie hangen en al die commerciële onzin (de RTL-zenders) tot je nemen of het bekijken van een boeiende documentaire of het nieuws volgen.
Zo is dat ook met internet: flauwekul genoeg, eventjes goed voor de ontspanning, maar niet te lang.
Maar een interessante puzzel, het nieuws lezen, dat soort dingen, kunnen je ook verrijken.

Het ligt er dus vooral aan HOE je er mee omgaat.
Internetverslaving is een recent erkende aandoening, uiteraard gekenmerkt door overmatig internetgebruik. Mensen die eraan lijden spenderen ongezond veel tijd 'online', waardoor hun levenskwaliteit in het gedrang komt.
TE is nooit goed (behalve TEvreden).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dit is precies hetzelfde antwoord!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Lees deze bron: http://www.anoiksis.nl/content/internetverslaving-ook-fysiek-schadelijk-voor-tienerbrein
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
En dan deze bron precies hetzelfde:http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3118095/2012/01/12/Internetverslaving-blijkt-even-schadelijk-als-alcohol-en-drugs.dhtml
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Sorry hier de site:http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3118095/2012/01/12/Internetverslaving-blijkt-even-schadelijk-als-alcohol-en-drugs.dhtml
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Jij knipt en plakt uit een artikel.
Ik schrijf mijn eigen tekst en voeg daar als extra informatie
een link naar een artikel bij. Jij hebt het alleen over de schadelijkheid volgens de chinezen.
Mijn antwoord is veel genuanceerder.
Alleen al je vraag is een plus waard en die heb ik je gegeven.
Als je internet iets breder trekt en daarmee alle moderne mobile communicatie bedoelt, dan is het antwoord JA het is schadelijk, maar dat zal nog blijken de komende jaren. Nu is de aandacht gering ervoor. Volgens mij zijn we/ of worden we knettergek met zijn allen. De hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen is enorm en dat neemt alleen maar toe. Vroeger, en ik heb het over hooguit 20 jaar geleden, tikte een secretaresse, om maar een voorbeeld te noemen, op een schrijfmachine, als ze heel goed was, misschien wel 15 brieven op een dag. Ze las er ook nog eens 15. Nu leest en beantwoordt deze secretaresse, maar vele anderen ook, 20, 30, 40 mails per dag. Daarnaast tweeten we nog, houden we het nieuws bij, whatsapp, facebook, en weet ik veel, en lezen we het nieuws, schrijven ween volgen we, zitten we op Goeie Vraag en veel meer, en kijken we TV, zitten we (en/of onze kinderen) tijdens het eten nog met onze mobieltjes in de hand enz. enz. enz. enz. en doen we ons werk, ons huishouden, onze boodschappen, en alle dingen die we altijd al deden. Intussen hebben we de stress van de angst vanwege niet beantwoorde Whatsapps, mails, dingen die we willen nazoeken op internet en alle dagelijkse normale dingen. Sterker nog, stel dat je je mobiel en je tablet en/ of PC een week niet konden gebruiken. De meesten van ons zouden dan het gevoel hebben van de wereld afgesloten te zijn. Het erge is, we verwachten ook nog van elkaar dat we er allemaal mee bezig zijn. Dus de druk om je mail etc. in de gaten te houden is enorm. Kortom, moderne media eisen veel van ons. Daar zijn we eigenlijk niet voor gebouwd. We hebben een enorme informatiestress, ookal is die moderne techniek nuttig boeiend en mooi. Maar gezond? Nee zeker niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding