Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wanneer hebben mensen met een lage lichaamstemperatuur koorts?

Ik heb altijd een lichaamstemperatuur rond 35.5°C, als ik ziek ben verhoogd dat tot max 37.8°C. mijn dokter zegt dan dat ik een lichte verhoging heb. Maar wanneer hebben mensen met een lage lichaamstemperatuur eigenlijk koorts? Want bij mij voelt dat vanaf 37°C al aan als koorts, warm, koud, rillen.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Mensen met een wat lagere lichaamstemperatuur hebben ook gewoon koorts vanaf 38 graden.
Het woord "koorts" is gedefinieerd als een lichaamstemperatuur (gemeten in de endeldarm) van 38 graden of hoger. (Een temperatuur boven de 42 graden noemen we hyperpyrexie.) Er wordt in de definitie dus geen rekening gehouden met de normale lichaamstemperatuur van de patiënt.
Het zou in de praktijk ook onmogelijk zijn om rekening te houden met de normale lichaamstemperatuur van de patiënt; deze wisselt namelijk van persoon tot persoon (binnen bepaalde grenzen uiteraard), van situatie tot situatie en van wisselt bovendien sterk over de dag. Bij een gezond persoon wisselt de temperatuur over de dag van ongeveer 35,5 graden tot ongeveer 37 graden. Daardoor kan je eigenlijk ook niet spreken van "dé lichaamstemperatuur van een patiënt.

Deze vraag is overigens gebaseerd op de aanname, dat uw lichaamstemperatuur 35,5 graden is. Dat zou betekenen, dat u een ondertemperatuur heeft; of te wel u bent onderkoeld. Dit geeft eigenlijk altijd erg veel klachten. Als u dit echt uw lichaamstemperatuur is en u geen klachten daarvan ondervindt, dan is de enige verklaring die ik kan bedenken een beschadiging in de hersenen, specifiek in de hypothalamus. Dit is echter zeer, zeer zeldzaam bij verder gezonde personen.
Het lijkt me waarschijnlijker, dat de 35,5 graden gebaseerd is op een foute meting. Zoals gezegd wisselt de "normale lichaamstemperatuur" ook over de dag. Dit in combinatie met een thermometer die een onnauwkeurigheid van een paar tienden van graden heeft (een normale thermometer heeft dat al snel) kan de foutieve meting al verklaren.
Dit is allemaal gebaseerd op een rectale meting (in de endeldarm, dus in de anus). Iedere andere meting, die thuis uitvoerbaar is, geeft een onderschatting van de temperatuur, die soms op kan lopen tot een paar graden. Andere metingen (onder de tong, in de oksel, huidthermometer) zijn daarom echt onbetrouwbaar.

Overigens komt echte koorts bij volwassen een stuk minder vaak voor dan vaak gedacht wordt, meestal gaat het om een verhoging (subfebriele temperatuur). Een verhoging geeft ook dezelfde klachten als koorts.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ikzelf heb een standaard lichaamstemperatuur van 35,4 dus begrijp volkomen waar je vraag vandaan komt :)
De oorzaak van onze lage temperatuur ligt bij het hoogsensitief zijn (misschien kan je eens bij jezelf nagaan of dit opknabbelen toepassing is bij jou :) )
Personen met hoogsensitiviteit hebben standaard een lagere lichaamstemperatuur waardoor dingen als koorts bij ons wat anders liggen. Ik lig volledig knock-out in de zetel bij 37 graden, maar het is moeilijk om dit uit te leggen aan anderen, zeker huisartsen.
Ik benoem het daarom sinds enkele jaren als ‘koortsig gevoel’ en mijn huisarts weet dat bij mij verhoging aanvoelt als zware koorts, ze weet ook dat ik nog nooit koorts gehad heb in mij leven en doet zelf haar opzoekwerk qua hoogsensitiviteit. Enige goede raad die ik je dus kan meegeven is vertrouw op je eigen gevoel, ziek is ziek, neem je rust en neem gepaste pijnmedicatie die de verhoging aanpakt zodat je je snel beter voelt! Succes :)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing