Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Geraffineerd is eigenlijk een foutieve vertaling uit het Engels, waar het 'refined carbohydrates' zijn (ook wel processed carbohydrates genoemd). Een erg uitgebreide lijst vind je op bijv. http://wiki.answers.com/Q/What_are_refined_or_processed_carbohydrates (kun je op inloggen met je Facebook-account), maar je zult daar merken dat je met deze term dikwijls in verhitte gesprekken raakt. Bij de apotheker (die mensen weten meestal ook zeer veel over voeding), zul je vernemen dat je de 'verfijnde koolstof-waterstofverbindingen' met mate moet hanteren als je niet te dik wil worden. Maar het ligt niet zo eenvoudig: Om cru te stellen rijdt een auto met benzine en is dat ook een geraffineerd product. De auto verbruikt dat, en laat wat reststoffen bij verbranding ook achter als afval en verslijt zo langzaam aan tot einddatum. Hetzelfde geldt voor de mens. In de voedselpiramide heeft men al de onderlaag beweging bijgevoegd omdat het immers altijd over een evenwicht gaat.

De gelijkenis gaat verder in die zin op, dat je lichaam bijv. heel gemakkelijk en zuiver suiker verwerkt als je energie nodig hebt. Je tong zegt ook dat het lekker is, maar ons lichaam heeft meer baat bij gemengde voeding waarin niet alles even snel verwerkt wordt. In de lange dunne darm, gaan groenten je bijvoorbeeld op langere termijn energie geven dan suiker dat je even een boost geeft, maar je nadien ook met de terugslag laat kennis maken. Zelf ben ik bijvoorbeeld iemand die altijd gigantische hoeveelheden suikers tot zich nam (en ook vatbaar voor jicht ben wat zich zal laten gevoelen op oudere leeftijd qua slijtage), maar ook erg sterk ben. In die zin verslijt ik als man dan ook wat sneller en komt nu het gevaar aan 47-jarige leeftijd dat ik dezelfde hoeveelheden zou blijven eten en rustiger zou worden, wat ertoe zou leiden dat ik dikker zal worden en suiker minder effect zal hebben, zelfs tot ouderdomsdiabetes (type 2) kan leiden/lijden.

Er is dus niets mis met gezuiverde energiesuiker (druivensuiker is de puurste vorm, ook de enige die direct door de hersenen wordt opgenomen), maar alleen dat doet je lichaam oververhitten (denk maar aan de behoefte aan water nadien) en maakt het op den duur kapot.

Het mag even meer zijn, maar dan moet je nadien minder nemen of het 'afwerken'.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Dat zijn etenswaren van wit meel en suiker. Van het grondproduct zijn alle vezels verwijderd, waardoor een verfijnd (geraffineerd) eindresultaat overblijft. Wit brood, witte rijst, kristalsuiker, en dergelijke.
Amadea
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing