Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe herken je hoogbegaafdheid bij iemand?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dit is heel moeilijk te herkennen. Bij mij hebben ze het nog steeds niet in de gaten.
AWM
14 jaar geleden
Dat kan je niet makkelijk herkennen. Ik probeer het altijd te verbergen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Ik las toevallig vanmiddag wat op Mensa hierover. Er zijn drie soorten.

De eerste is de meest eenvoudige en van toepassing op alle hoogbegaafden: de opvatting dat hoogbegaafden dezelfde denkprocessen gebruiken als iedereen, maar dan sneller en accurater. De tweede opvatting gaat over de hoeveelheid kennis die een persoon bezit. Een grote algemene nieuwsgierigheid gecombineerd met een goed geheugen (beide eigenschappen die veel voorkomen onder hoogbegaafden) leidt tot een grote voorraad informatie in het hoofd. Dit vormt voor de eigenaar een belangrijk reservoir om uit te putten bij het oplossen van nieuwe problemen. Maar het is niet duidelijk of deze grote hoeveelheid kennis een gevolg of een oorzaak is van hoogbegaafdheid. Zeker is dat bijna alle intelligentietests een beroep doen op 'aangeleerde' intelligentie. Dat betekent dat zij die veel kennis hebben vergaard, een grotere kans hebben om als hoogbegaafd te worden geclassificeerd. Aan de andere kant blijken hoogbegaafde kinderen niet alleen over meer academische kennis te beschikken dan hun gemiddeld begaafde leeftijdsgenoten, maar ook over meer algemene kennis. Dat wijst weer op een gunstige combinatie van geheugen en nieuwsgierigheid, eigenschappen die moeilijk aan te leren zijn.
De derde opvatting over wat hoogbegaafden onderscheidt van anderen, is de manier waarop hoogbegaafden kennis organiseren in hun hoofd. Uit analyses van de scores behaald bij IQ-tests blijkt dat begaafde en niet-begaafde groepen andere vraag-antwoordpatronen hebben. Gemiddeld begaafde mensen benaderen problemen anders. Zij zijn gevoeliger voor oppervlakkiger kenmerken van problemen. Hoogbegaafden kijken meer naar de onderliggende structuur van de opgaven

Toegevoegd na 35 seconden:
Om een idee te geven van het verschil, maken Sternberg en Horvath de vergelijking met twee mensen die Frans leren. De één leert Franse woorden uit een woordenboek en bestudeert een boek over Franse grammatica. De ander gaat naar Frankrijk en is gedwongen met de Fransen te communiceren. Deze persoon kijkt geen woordenboek of grammaticaboek in. Toch is de kans groot dat de tweede succesvoller in het Frans zal communiceren. De eerste persoon weet weliswaar veel woorden en kent de regels van de grammatica, maar weet niet hoe ze in de praktijk flexibel te gebruiken. De tweede persoon heeft minder van dit soort kennis opgeslagen maar heeft de opgedane informatie intern zo georganiseerd dat het bruikbaar is om te communiceren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Als je hoogbegaafd bent, leer je op inzicht. Je leertempo ligt hoger dan dat van andere leerlingen. Je kunt goed met verschillende dingen tegelijk bezig zijn. Je hebt weinig behoefte aan instructie omdat je snel begrijpt hoe iets in elkaar zit. Oefening en herhaling passen niet bij je. Je denkt diep na over levensvraagstukken en houdt ervan dingen te onderzoeken. Zelfstandig werken heeft je voorkeur. Je kunt je goed concentreren en je hebt een goed geheugen. Je denkt vaak in 'sprongen'. De ideeën die je hebt zijn creatief en origineel. Je bent meestal goed in meerdere vakken en vaak blink je ook uit in muziek en sport.
Veel mensen zijn jaloers op bovenstaande eigenschappen. Wat zij echter niet weten, is dat aan hoogbegaafdheid ook minder prettige kanten zitten.
Je bent heel alert en neemt goed waar, maar daardoor ben je soms ook (over)gevoelig. Je verveelt je snel als je in een groep zit die langzamer denkt en leert dan jij. Mensen begrijpen je gedachtensprongen en gevoel voor humor vaak niet. Soms voel je je daardoor eenzaam en 'anders' dan je klasgenoten. Je kunt problemen krijgen in het maken van contact met anderen. Hierdoor word je misschien agressief of trek je je juist terug. Het kan zijn dat je slechter presteert dan je, gezien je capaciteiten, zou kunnen. Misschien doe je dat om erbij te horen of aan de druk tot topprestaties van je omgeving (of van jezelf) te ontkomen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hoogbegaafdheid herken je aan het extreem gemakkelijk leren en onthouden van leerstof, zonder daar veel moeite voor hoeven te doen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het is moeilijk uit te leggen hoe je kunt zien of iemand hoogbegaafd is.
Misschien moet je het ZELF zien , op dit filmpje.
Wel uitkijken tot het eind, ongelooflijk..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Een mooi voorbeeld : heb een jaar geleden een gepensioneerd dokter leren kennen : bescheiden, slecht gekleed, oude wagen, geen statussymbolen, geen horloge maar 7 talen vloeiend in schrift en spraak (waaronder latijn en grieks ) befaamd ornitholoog,zeevisser, discreet raadgever van een koningshuis, eigenzinnig , hypergeinteresseerd in werkelijk alles, nieuwsgierig, olifantgeheugen , switchend van onderwerp tot onderwerp en toch zo bescheiden dat zelfs één huis verder in de straat niet beseffen dat er een genie is.
Bij verdere gesprekken heb ik kunnen vaststellen dat zijn vrijheid hem heilig was ,verre reizen met de rugzak als jonge dokter. Conclusie : echte hoogbegaafden zijn discreet, wel fier en zelfbewust en een sterk analytisch vermogen gekoopeld aan een uitstekend geheugen over vele onderwerpen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Je hangt je beeld van hoogbegaafdheid op aan 1 persoon. Discretie en zelfbewustzijn zijn zeker geen specifieke kenmerken van hoogbegaafden in het algemeen. Sterker nog, bij die paar Mensa meetings waar ik ben geweest is hier juist een gebrek aan. Een sterk analytisch vermogen en een goed geheugen zijn dit dan weer wel.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image