Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het mogelijk pezen en spieren van de voeten langer te maken?

Ik ben danser in opleiding. Mijn wreef is niet 'lenig' genoeg. Dagelijks gebruik ik een footstretch en doe ik oefeningen. Nu een jaar later zie ik geen resultaat. Kan je medisch gezien je voeten leniger maken? Zoja, hoe en hoe lang duurt zoiets?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

In principe kun je allerlei structuren oprekken, bij spieren gaat dit het makkelijkst. En zeker als je het hebt je wreef, dan heb je het niet zozeer over spieren of pezen, maar meer om de beweeglijkheid van de gewrichten. Het gaat dan dus om hoe verschillende botdelen bewegen ten opzichte van elkaar. Hier zit veel minder 'rek' in (en dan bedoel ik hier met rek datgene wat je kunt bereiken ten opzichte van wat je nu hebt aan beweeglijkheid) dan bij de spieren in bijvoorbeeld je benen. Dan krijg je hetzelfde effect als wat je zou krijgen wanneer je probeert je vingers zo ver mogelijk naar achteren te buigen: als je dagelijks druk zet op je vingergewrichten om ze verder naar achter te kunnen krijgen, zullen ze na een tijdje ook wat verder kunnen bewegen. Maar de kans dat je daarna ook last blijft houden van pijnlijke gewrichten is groot, en als je veel druk zet of de pech hebt om er gevoelig voor te zijn, zou je zelfs instabiele gewrichten kunnen creëren die uit de kom gaan als je probeert iets met je vingers te pakken.

Oprekken is dus wel mogelijk, maar de structuren rondom gewrichten laten zich minder gemakkelijk oprekken dan je spieren. Daarnaast kun je er ook schade mee doen. Ik neem aan dat als je in opleiding bent tot danser, dat je dan via je opleiding trainers hebt die specifiek trainen op lenigheid, en dat je ook via hen een beroep kunt doen op een (sport)fysiotherapeut. Er zijn zelfs fysiotherapeuten die zich speciaal bezighouden met dansers en musici, en bij hen ben je ongetwijfeld in goede handen. Je kunt ook via je huisarts of zelfs zonder verwijzing een sportfysiotherapeut in de eerste lijn zoeken. Zij kunnen je waarschijnlijk wel vertellen waarom je geen resultaat ziet met je oefeningen tot nu toe, en of jouw probleem überhaupt te verhelpen is met trainen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld gewoon een vrij platte wreef. Vaak is dat aangeboren, en daar kun je nu eenmaal weinig aan doen. Zeker als je al zo lang hiermee bezig bent, lijkt het me belangrijk om dit eens te laten bekijken door een sportfysiotherapeut, podotherapeut of eventueel een sportarts. Voor een danser is dit een heel belangrijk punt, en het verdient in mijn ogen dan ook specialistische medische aandacht.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Goed antwoord! Veel uitgebreider dan de mijne, maar komt op hetzelfde neer. ;) +je dus! (En bijna tegelijk beantwoord, vandaag het dubbel is)
Ja, spieren en pezen kun je trainen om (tot een zekere hoogte) langer en soepeler te maken. Maar aangezien jij dat al lang doet lijkt me dit niet de oorzaak. De oorzaak is waarschijnlijk dat je botten gewoon niet verder bewegen. het gewricht loopt als het ware vast, de botten 'botsen' tegen elkaar. Hier kun je niets tegen doen, helaas.

Ik heb die footstretch bekeken. Ik weet niet of je nog in de groei bent of niet? Als je nog in de groei bent kun je nog wat aan die stand doen. (Ik studeer podotherapie en ik weet zo dat je de voetstand nog blijvend kan corrigeren wanneer iemand nog in de groei is, daarna niet meer. Maar dit is vanuit die visie bekeken.)

En, naar mijn weten is het niet 'normaal' dat mensen die beweging kunnen maken. Maar ik zal hier niet verder op in gaan, want ik heb alleen verstand van voeten en niet van ballet ;)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Er zijn genoeg mensen die een dergelijke flexibiliteit van zichzelf hebben, maar de beweeglijkheid van de wreef wordt voor het allergrootste deel bepaald door de structuur van de botten en de soepelheid van de gewrichten - zoals jij al beschrijft als je het hebt over het 'tegen elkaar botsen' van de botten. De vraag is dan of het op deze manier rekken van de voet in de eerste plaats geen schade kan doen, en in de tweede plaats of het wel zinvol is. Wanneer de gewrichten de ruimte toelaten kan het inderdaad helpen om de spieren te rekken. Daarnaast is het natuurlijk uitermate belangrijk om rekken altijd te combineren met krachttraining om geen instabiliteit in de hand te werken, maar ik ga er vanuit dat iemand die in opleiding is tot (professioneel?) danser dit al heel lang weet. Maar wat ik hierboven al zeg: dit lijkt me iets om te laten beoordelen door een specialist, het liefst iemand die ook verstand heeft van dansen en danstraining. Maar liesmoozie: zouden te krachtige rekoefeningen niet júist schadelijk zijn voor iemand die nog in de groei is? Dan heb ik het niet over het rekken van spieren zoals dit in elke sport wel gebeurt en zeker bij dansen en turnen veelvuldig wordt toegepast, maar over het oprekken van andere structuren. Ik heb dan weer geen specifieke kennis van de ontwikkeling van de voet, maar mij lijkt dat juist doordat de benige structuren nog soepel zijn bij kinderen, je met het gebruiken van een dergelijk hulpmiddel juist de voeten permanent zou kunnen beschadigen wanneer je vooral de gewrichten rekt in plaats van de spieren. Of zie ik dat verkeerd?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik zei dat ik geen verstand heb van professioneel dansen en die footstretch. Mij lijkt het ook niet 'gezond' om de voet op die manier te bewegen, en al helemaal niet op jonge leeftijd. Maar aangezien ik er niet bekend mee ben, wil ik me er niet echt mee bemoeien, aangezien het zo eenmaal werkt in de danswereld, denk ik. Als je vanuit de podotherapie bedoeld, neem ik aan dat je hulpmiddelen zoals steunzolen bedoeld. Ik zou zelf een zool nóóit toepassen op kinderen onder de 6 jaar. En ook alleen toepassen als een kind ergens last van heeft (Pijn, vermoeidheid, instabiliteit, met de voeten naar binnen lopen, etc.) waarbij een zool een oplossing kan zijn.
De zool is eerder bedoeld om spieren te prikkelen en structuren te ontlasten. Bijvoorbeeld: als een spier continu opgerekt wordt bij elke stap doordat de voet 'doorzakt' (je hebt vast wel eens platvoeten gezien) kun je dit verhelpen door een zool die deze beweging tegengaat. De spier kan zo herstellen en sterker worden om uiteindelijk zelf het doorzakken van de voet tegen te gaan.
De botten zijn dan ook nog in de groei, maar die vervorm je echt niet zo snel met een zool, of je moet wel heel extreem te werk gaan. Botten hebben belasting nodig om de vezels in de goede richting te laten groeien zodat het stevig is en dus niet gauw breekt als je al bijvoorbeeld maar springt. Hier heeft (naar mijn weten) een zool geen invloed op, want denk maar aan schoenen die druk geven van buitenaf. (Als je een schoen strak trekt wordt de voet ook niet platter o.i.d. ;) ) De zolen voor kinderen zijn vaak niet zo drastisch als die voor volwassenen. En tegenwoordig hebben we 3D scans waar de voet nauwkeurig wordt gescant en daar een zool op gemaakt wordt, waardoor er geen drukplekken ontstaan wat eventueel schadelijk kan zijn. En zonder 3d wordt daar ook rekening mee gehouden. Ik hoop je hierbij genoeg geïnformeerd te hebben! :)
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing