Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat te doen bij vitamine b12 tekort?

Volgens mij heb ik zo'n beetje alle symptomen van vitamine b12 tekort. Verandering van voeding heeft niet zó veel nut want opname via darmen is erg slecht. Zijn er goed werkende vitamine pillen? Of toch injecties?

Toegevoegd na 17 minuten:
Symptomen vermoeidheid (soms heel erg moe, vaak al bij het opstaan; geen energie ontstoken en/ofbloedend tandvlees; ijzer-/metaalsmaak)aften, psychische problemen* (van prikkelbaarheid/"kort lontje", stemmingswisselingen en onredelijkheid
* *Concentratie- en geheugenproblemen *(niet helder meer kunnen denken, wattenhoofd, sufheid)
* *Tintelingen *(in de voeten en handen en later ook in benen, armen en gezicht "onder stroom staan"; "mieren lopen"; trillende handen
* *Duizeligheid*
* *Slaperigheid *(veel slaap nodig hebben,
* *Benauwdheid hartkloppingen, hartritmestoornissen, versnelde hartslag, kortademigheid)

* *Zwaar en stijf gevoel in de benen*
* *Spierpijn* (spierpijn, is na inspanning erger dan voorheen, soms ook spierkrampen, spierzwakte, krachttoerngen, samentrekking van een klein deel van een spier, onwillekeurige bewegingen, onrustige benen

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
2.1K
Ritsuka
12 jaar geleden
Eerst naar de huisarts om te kijken of het echt zo is. Zelfdiagnose zegt niks
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
wat zijn die symptomen dan?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als de opname vanuit de darmen gestoord is, zijn b12-injecties bij de huisarts een oplossing.
Maar: Je kunt niet zelf de diagnose stellen op basis van symptomen. Bloedbepaling geeft uitsluitsel. Op basis van je klachten +diagnostiek komt de arts tot een deskundig oordeel waar je wat aan hebt.
Denken dat je iets hebt hoort bij een hypochonder. Kom gewoon in actie, meten is weten.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (5)

Pillen slikken heeft geen zin, ga naar je huisarts en vraag om een bloedonderzoek, dan weet je of je een vit B12 tekort hebt en ja dan moet je aan de injecties.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hier past maar één advies: naar de huisarts, en snel! Hoeft geen B12 tekort te zijn, kan ook op bloedarmoede wijzen. Maar nogmaals: de huisarts is de aangewezen persoon om dit te (laten) onderzoeken. En ja, is het een B12 tekort, dan zijn injecties nodig, meestal om de 2 maanden, maar dan voel je je meteen weer een stuk beter. Niets om tegenop te zien in ieder geval. Beterschap gewenst!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je hebt het over "volgens mij heb ik alle symptomen", maar je noemt geen diagnose of waardes. Klopt het dat dit niet is vastgesteld door een arts? Hoe kun je dan weten dat opname via de darmen zo slecht is? Of heb je een bekende malabsorptie?

Als een B12-tekort wordt vastgesteld door een arts, dan zal ook de mogelijke oorzaak onderzocht worden en een behandeling voorgesteld. Dit is dus helemaal geen vraag waar je zelf het hoofd over hoeft te breken, dit is een vraag voor je behandelend arts. Je kunt zelf niet beoordelen of je pillen of injecties nodig hebt. Soms zijn pillen (om het tekort aan te vullen) en daarna een aanpassing van je voeding (om te voorkomen dat het tekort opnieuw ontstaat) voldoende. Als je waardes stijgen nadat je huisarts of internist je B12-tabletten geeft, impliceert dat ook dat je geen injecties nodig hebt, want dan neem je het blijkbaar op uit voeding of pillen. Als je waardes niet stijgen met het slikken van pillen, als je een heel ernstig tekort hebt of als er direct aangetoond kan worden dat je inderdaad een stoornis hebt waardoor je vitamine B12 niet goed op kunt nemen, dan zal de arts injecties voorschrijven.

De kenmerken van een B12-tekort zijn voor het overgrote deel a-specifiek. Dat wil zeggen dat diezelfde symptomen ook kunnen voorkomen bij tientallen ándere aandoeningen. De diagnose kán dan ook niet op basis van alleen de voorkomende symptomen gesteld worden (ook niet door een arts!) maar daar is een bloedonderzoek voor nodig. Via een bloedonderzoek heb je binnen een paar dagen het antwoord op je vraag, namelijk of je een B12-tekort hebt of niet. Als je dan inderdaad een tekort hebt, zal je arts met je bespreken wat in dit geval de beste behandeling is. Waarschijnlijk zal je arts ook meteen een algemeen bloedbeeld, schildklierfunctie en waardes voor andere vitaminen laten bepalen, omdat andere stoornissen (o.a. andere vitaminetekorten) ook soortgelijke klachten kunnen veroorzaken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Laat je bloed onderzoeken, pas echter op veel huisartsen snappen niets van het B12 probleem en zien het als een soort vitamine c te kort, oftewel ff kuurtje dan is het over. Informeer je eerst goed op de site www.stichtingb12tekort.nl echt doen hoor!!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Amadea
12 jaar geleden
Hoe kunnen mensen die geneeskunde hebben gestudeerd nou worden beticht van onkunde betreffende een vitamineprobleem? Wat heb jij gestudeerd dat je dat zo beter schijnt te weten?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Wees niet zo naief, veel (huis)artsen doen exact wat ze uit hun al verouderde leerboeken hebben geleerd en staan helaas vaak niet open voor nieuwe ontwikkelingen. Verder heb ik het uit eigen ervaring met meerdere familileden a/d lijve meegemaakt. Als laaste, helaas denken er dus veel artsen zoals jij, of te wel "ik heb gestudeerd, waarom zo ik met iets van m'n patient aantrekken"
Vitamine B-complex innemen en veeeeel eieren eten! Ook in Sojamelk zit vaak toegevoegde vitamine B 12
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding