Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mijn dochter (4,5) slaapt eindelijk goed en snel in op 2 tabletjes melatonine 0,1 mg per dag voor het slapen dus. Kan dit kwaad?

Ik wil dit wel weer afbouwen straks. Kan ik gewoon over gaan naar 1 tabletje en dan 0 of bestaat de kans dat ze dan weer niet in slaapt valt.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee dit is niet gevaarlijk. Melatonine Word door het lichaam zelf ook aangemaakt. Dus het lichaam
Zal het gewoon beschouwen als eigen stof. Maar hoog de dosering niet op. Maak je geen zorgen. Deze dosering is eigenlijk alleen voor haar lichaam het zetje om zelf aan de slag te gaan, en haar te gaan laten slapen.

Als je je wel echt zorgen maakt. ( wat niet nodig is ) kan je samen met haar voor het slapen gaan samen nog wat thee of warme melk drinken. Laat haar niet intensief spelen. Maar lees gewoon rustig een boekje met haar. Praat met haar over de dag. Als jij zelf rust uitstraalt zal zij dit overnemen en gewoon rustig gaan slapen.

Alvast slaap lekker.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Het wordt niet echt aangeraden zonder dat je Ritalin ofzo gebruikt maar ja het is vrij verkrijgbaar dus dan gaat mensen het proberen.

Of ze niet meer in slaap valt weet je nooit maar je kunt haar ook als je bij 1 tabletje bent zeggen dat je een nieuw merk hebt wat nog beter werkt en haar voortaan een vitaminepilletje geven (de goedkoopste die je kunt vinden). Eens kijken of het ook werkt als placebo.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Wat is de relatie met Ritalin?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ritalin is toch vaak de oorzaak dat er naar melatonine gegrepen wordt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je formuleert het wat vreemd. Het staat er nu net alsof je ritalin moet gebruiken om melatonine werkzaam te maken maar je suggestie dat placebo-effect een rol kan spelen vind ik meer dan op zijn plaats. Ik geloof er niets van dat melatonine bij kinderen werkt. Dus, een ietwat twijfelachtige +1.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ritalin en consorten zorgen vaak voor inslaapproblemen die weer op te heffen zijn door melatonine. Ik ben eigenlijk alleen voorstander van kortdurend gebruik of gebruik na onderzoek dmv speekseltesten.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Precies, in het geval er een bewezen tekort of verhoogde afbraak van melatonine bestaat zou je suppletie, want zo zou het spul gebruikt moeten worden, kunnen overwegen. De twijfelachtige indicatie waarvoor methylfenidaat vaak wordt voorgeschreven is een ander verhaal.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ja, laten we DIE discussie hier maar niet beginnen ;-)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
;-) Komt ongetwijfeld wel weer eens terug!
Melatonine is een lichaamseigen stof.
Het is dus geen medicijn.
Regelmatig de zelfde tijd naar bed gaan, zet haar biologische klok keurig op tijd.
Probeer na verloop van tijd de tabletjes te verminderen.
Maar hou ze achter de hand, voor als het een keertje niet wil lukken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Van een dergelijke lage dosering van melatonine (minder dan wat we zelf aanmaken) zijn vooralsnog geen schadelijke effecten gevonden. Het is alleen niet onderzocht bij zulke jonge kinderen. In Nederland schrijven artsen melatonine - dan wel in een hogere dosering - vooral voor aan patiënten met DSPS (delayed sleep phase syndrome), waarbij de melatonine aantoonbaar (is te meten met een speekseltest) veel later wordt aangemaakt dan gemiddeld. Ook wordt het voorgeschreven aan kinderen met ADHD, veelal omdat de stimulantia die worden voorgeschreven om de symptomen van deze stoornis te verlichten (ritalin, dexamfetamine, concerta) ervoor zorgen dat kinderen niet meer op een normaal tijdstip in slaap kunnen komen. De effecten van melatonine bij verstandelijk gehandicapten, autisten en blinde mensen worden ook onderzocht.

Onoordeelkundig voorschrijven van melatonine, bijvoorbeeld in een verkeerde dosering of op een verkeerd tijdstip, kan iemands biologische klok volledig in de war schoppen. Een dosering die hoog genoeg is reset als het ware het mechanisme dat normaal gesproken ervoor zorgt dat we 's avonds slaperig worden, en zeker bij mensen met slaapstoornissen moet hier niet zomaar mee gerommeld worden.

Dit geldt in mijn ogen nog sterker voor kinderen. Hoewel de dosering die je je dochter geeft relatief laag is voor een volwassene, is simpelweg NIET bekend wat deze dosering doet bij zulke jonge kinderen. Ook bijwerkingen op de lange termijn zijn niet bekend. Bij proeven met ratten bleek bijvoorbeeld een negatief effect op de vruchtbaarheid en bij drachtige dieren veroorzaakte melatonine schade aan de foetus. Dat zegt ook al dat dit middel niet alleen maar onschuldig is. Ik zou echt adviseren om bij ernstige slaapproblemen onderzoek te laten verrichtten door een specialist op dit gebied, en om eerst álle andere opties te proberen voordat je - dan wel onder goede medische begeleiding! - begint aan medicatie. Ik weet niet wat er aan de hand is met je dochter en wat je al geprobeerd hebt, en of je dit middel geeft op doktersadvies of niet, maar als dat niet het geval is, dan zou ik echt eerst met een ter zake kundig arts overleggen voordat je eraan begint. Ook al klinkt 'lichaamseigen' zo onschuldig, het blijft een synthetisch hormoon wat je toedient, wat werkt in de hersenen. Dit terwijl die hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, en niemand precies weet wat dit middel doet in het jonge, zich ontwikkelende brein.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Wat een kennis van zaken!!!
+
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+1 voor de raad om uiterst terughoudend met dergelijke middelen om te gaan.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het gaat me dan vooral om het feit dat het hier om een jong kind gaat, Kees. Melatonine is een goed en waarschijnlijk ook veilig middel voor volwassenen met jetlag of in ploegendienst. Als het gaat om incidenteel gebruik, zijn ook bij hoge doseringen geen schadelijke effecten gevonden. Er wordt alleen geadviseerd om het niet te gebruiken als je zwanger bent of wilt worden. Maar dat alles geldt voor volwassenen. De lage dosering die VS geeft, blijkt in onderzoek bij volwassenen waarschijnlijk niet schadelijk te zijn, maar waarschijnlijk ook niet werkzaam. Als dan een 50-jarige toch effect merkt of denkt te merken en af en toe een paar pillen neemt, zul je mij daar niet over horen. Bij langdurig gebruik of bij gebruik van hoge doseringen vind ik wel dat er eerst onderzoek gedaan moet worden door een specialist. Maar bij kinderen weten we zo goed als níets over de werkzaamheid EN schadelijkheid, en ook de dosering is zeker bij zulke jonge kinderen, erg onzeker. Daar komt nog bij dat ernstige slaapproblemen bij kinderen naar mijn mening sowieso onderzocht moeten worden, omdat het dan zomaar zou kunnen dat er meer aan de hand is op lichamelijk of psychosociaal gebied dan alleen die slapeloosheid. Voor alle duidelijkheid: ik roep hier niet dat VS haar dochter schade doet, zij wil overduidelijk het beste voor haar dochter. De intentie is natuurlijk om het kind te helpen met slapen, dat snappen we allemaal. Maar ik denk echt dat het in dit geval beter is om hulp te vragen van een specialist. Dus als eerste naar de huisarts (al hoop ik eigenlijk dat dát in elk geval wel gedaan is..) en dan naar de kinderarts, die indien nodig weer verdere doorverwijzingen kan doen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Bedoelde ik ook, Lies, maar ik had verzuimd te benadrukken dat ook mijn commentaar met name kinderen betrof. Medicijnen maar ook supplementen kunnen bij kinderen totaal anders uitpakken dan bij volwassenen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding