Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen een ras en een volk?

Dit nav een andere vraag van vandaag over de lengte van de Nederlanders, hierbij wordt vooral aangegeven dat goede voeding en goede gezondheidszorg hier de reden voor is.
Maar hoe verklaar je dan dat de Masaï het langste ras ter wereld is?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
5.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je kunt het misschien vergelijken met dieren. Je hebt bijvoorbeeld verschillende hondenrassen, maar dat zijn dan niet allemaal 'hondenvolkeren', als ik het even zo mag noemen. Onder de Nederlanders (een volk) heb je zo ook veel verschillende rassen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

Die vraag kwam vorige week ook al voorbij...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het Nederlandse volk bestaat uit vele verschillende rassen... Snap je?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ha, die Nelly;

Biologisch gezien bestaan er geen verschillende menselijke rassen, daarvoor komt ons DNA te sterk overeen. De menselijke soort is in feite een ras op zich met kleine variaties in het voorkomen. Een volk is in het algemeen de groep bewoners van een bepaald land of gebied. Een demografisch begrip dus.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
een volk is een cultureel begrip, ze hebben bepaalde klederdracht, normen, waarden, taal, godsdienst, waarin ze verschillen van andere bevolkingsgroepen enz.
Ras is meer een biologisch/lichamelijk verschil: er wordt gegroepeerd naar uiterlijke kenmerken (grootte neus, spleetogen, lichaamsbouw), maar vooral naar huidskleur.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Er bestaan gegronde bezwaren tegen de onderverdeling van mensen in rassen. Een ervan is dat de indeling niet nauwkeurig is. Niet alleen wordt dan het concept "gemengd bloed" gehanteerd, ook zijn er hele bevolkingsgroepen waarbij het volstrekt onduidelijk is waartoe ze gerekend zouden moeten worden. Een tweede probleem is dat de grenzen tussen de vermeende rassen soms heel anders komen te liggen, wanneer naar andere dan uiterlijke eigenschappen gekeken wordt. In het bijzonder heeft de wetenschap aangetoond dat bijvoorbeeld zwarte mensen een grotere diversiteit vertonen.

Een volgende tegenwerping van wetenschappers is dat er veel te weinig genetische variatie tussen de vermeende rassen is om effectief de term te kunnen hanteren. (De diversiteit bij mensen is namelijk erg laag in vergelijking met bijvoorbeeld honden of koeien)

Een volk kan ook een bepaalde groep mensen zijn die onderlinge verwantschap en verbondenheid voelen op basis van één of meerdere gemeenschappelijke kenmerken. Gebruikmakend van deze definitie kunnen we zeggen dat Belgische bevolking uit drie volkeren bestaat: Vlamingen, Walen en Duitsers (Duitstalige Belgen). Vaak wordt taal als hét kenmerk van een volk gezien. Een bijzonder geval is het joodse volk, dat primair op een religieuze verbondenheid is gebaseerd: slechts ongeveer de helft van alle joden woont in de staat Israël, lang niet allen spreken Hebreeuws, Jiddisch of Ladino en door de Diaspora behoren zij tot alle menselijke rassen.

Er zijn uitzonderingen. Ieren hebben over het algemeen de Engelse taal overgenomen, toch zal geen enkele Ier zichzelf als Engelsman beschouwen.

Niet alleen de taal kan de onderscheidsbasis zijn, maar ook andere kenmerken, zoals godsdienst. Voorbeeld: Kresjeny (lett. gedoopte, dopelingen) zijn in feite Tataren. Ze spreken de Tataarse taal, houden vast aan de tradities en gebruiken van het Tataarse volk, maar op basis van hun godsdienst (Russisch-orthodox, i.p.v. islamitisch bij de Tataren) beschouwen zij zichzelf als apart volk. Tijdens de volkstelling van 2002 hadden de meeste Kresjeny dat ook in de enquête vermeld. Op basis van de uitslag van deze volkstelling zijn ze sinds enkele jaren door Russische autoriteit als apart volk erkend.
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ja, en nu in je eigen woorden.....
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ras is verschillende mensen zoals chinezen, afrikanen,
blanke mensen en zwarte mensen bv.
En een volk is allemaal zelfde mensen van een staat.
het is toch eigenlijk zo makkelijk het verschil van ras & volk..!!
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Nou, zeg dat dan, dat is een goed eigen antwoord. Ik ben het er niet mee eens, maar DAT hoeft ook niet, het gaat er om of het een goed antwoord is.
Moet je geen heel verhaal plakken waar je zelf nauwelijks een touw aan vast kunt knopen ;-)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Maar als mensen niet willen opzoeken. Dan doen wij dat toch voor...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Maar dit is geen 'opzoekvraag'. Je kunt wel googelen op defitnies van ras en volk en dan zelf proberen dat onderscheid aan te geven. Het verhaal dat je nu hebt geplakt, is niet eens een antwoord op de vraag, al komen beide woorden er in voor.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Marleen, ik weet dat je een hekel hebt aan lezen. Ik vind het antwoord van BF nog te kort om compleet te zijn. Het is verre van compleet.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Helemaal volledig kunnen we in het korte 2500-letters-verband van GV volgens mij bijna nooit zijn, Bitch.
Rassen bestaan strikt genomen niet, zie darover eerdere vragen op GV. Wel bevolkingsgroepen die sterke genetische overeenkomsten vertonen, vaak veroorzaakt door geografische, sociale en culturele banden. In die kleine groepen kunnen kleine verschillen met naburig groepen genetisch de overhand krijgen.

Zo zijn de Massai uitzonderlijk lang, de pygmeeën uitzonderlijk klein, hebben de Amish relatief vaak zes vingers, veel Ieren rood haar, en Volendammers een beroerde smaak voor muziek.

Met rássen heeft dat niets te maken.
Wel vertonen mensen die zichzelf vinden behoren tot een bepld volk om de al genoemde redenen overeenkomsten met elkaar ; je eigen volk is bij uitstek zo'n groep om bij te horen, je partner in te treffen en je genen door te geven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Rassen bestaan niet is een goed uitgangspunt. Er zijn onderzoeken geweest, waarbij is aangetoond, dat Chinezen, Zwarten enz geen gemeenscappeijke menselijke stamouders hebben. Met andere worden. De rassen zijn geen variaties maar gewoon zelfstandige evolutes. Binnen iedere 'ras' heb je subgroepen, die wel gemeenschappelijke voorouders hebben. Dit gaat teveer om hier verder te beschrijven. Ik zou je aanraden het boek van Bryson te kopen en te lezen (heel goekoop en heel veel bladzijden) of uit de Bibliotheek op te vragen en te lezen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding