Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Komen er schadelijke stoffen vrij, wanneer je voor het eerst een gietijzeren buiten haard brand?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Hoi Platje,

Zoals de antwoordman al zei komen er inderdaad bij het eerste gebruik van een kachel min of meer giftige dampen vrij. Je kan deze dampen ook ruiken en soms wanneer er veel walsolie gebruikt is zie je ook een blauwe walm.
Het is daarom verstandig de kachel langzaam op te stoken en dit te doen met de ramen open zodat deze dampen direkt kunnen ontsnappen. Zodra de kachel op themperatuur is zullen de ergste dampen verdwenen zijn. Het zal nog ongeveer een dag of drie duren voor dat de geur van het nieuw verdwenen is en op dat moment zijn de vrijkomende dampen niet meer giftig. Als het goed is vindt je deze informatie ook in de gebruiksaanwijzing.
Wat betreft de uitstoot van giftige dampen kan ik je vertellen dat wanneer het hout dat je gebruikt schoon en droog is en de verbranding goed is (dit kan je zien aan de ruit van de kachel. Blijft deze schoon of brandt deze schoon, dan is de verbranding goed) zijn de afvoergassen helemaal niet giftig en kunnen door het bladgroen prima worden omgezet in zuurstof. De koolstof uit de CO2 wordt door de planten gebruikt als voeding, evenals de stikstof.

Dus geniet maar heerlijk van je kachel, het wordt er weer weer voor. De uitstoot van een auto is giftiger dan de uitstoot van een houtkachel, maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen, dat is tegen het zere been.

Groetjes,

Peet
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Natuurlijk komen er schadelijke stoffen vrij als je een kachel stookt. Deze hebben niets met het materiaal te maken, maar met het verbranden van hout. Ook is het buiten stoken van een haard erg milieuonvriendelijk. Buiten stook je een niet geïsoleerde ruimte, dus je brandstof verbruik is hoog.

Voor de rest is gietijzer prima materiaal voor een kachel. Doordat deze langzaam verwarmt en ook weer langzaam afkoelt, komen er minder schadelijke stoffen kwijt dan bijvoorbeeld bij plaatstaal* het geval is. Gietijzer wordt ook voor goede braad-, grill- en wokpannen gebruikt. Als er bij verhitting schadelijke stoffen vrij zouden komen, zou dit niet toegestaan zijn.

* zie link
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Er komen wel dampen vrij van vetten en lak, maar die worden geacht niet gevaarlijk te zijn. Na een half uurtje stoken zijn ze weg.
Overigens een gietijzeren haard buiten? Na de eerste regendruppel gaat ie roesten.
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing