Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat heeft ongewenst haargroei op bepaalde plekken op je lichaam voor een functie?

ben een man en heb last van ongewenst haargroei o.a in mijn neus en tussen mijn billen. Vooral dat laatste is heel vervelend. Klinkt genant maar na een grote stoelgang is het moeilijk om het daar achterin goed schoon te houden. Ook het wegscheren is altijd vrij lastig. Maar ik vraag me af of het een "nuttige" functie heeft en waarom groeit het bij de een persoon op die plekken wel en bij de andere niet?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
"waarom groeit het bij de een persoon op die plekken wel en bij de andere niet?"
Is dat kennis uit onderzoek door anderen of door eigen onderzoek?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Aan de onderkant van de haarzakjes bevinden zich spieren (musculi arrectores pilorum), die samentrekken in geval van blootstelling aan koude of als reactie op angst of schrik. Hierdoor gaan de haren rechtop staan met kippenvel als gevolg. Dit zorgt ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor wordt de lichaamstemperatuur geregeld. Haar draagt hiermee bij aan de warmteregulatie van het lichaam.
Het haar op het lichaam is dun en niet talrijk. Het hoofdhaar kan enige bescherming bieden en ervoor zorgen dat letsels minder ernstig zijn. Het haar in de schaamstreek heeft een soortgelijke functie. De kleine, dunne haartjes in de neusgaten en oren bieden bescherming tegen stoffen van buiten. Andere structuren in de huid die verband houden met het haarzakje, zijn de talgklieren. Deze geven een vetrijke stof af (talg of sebum) aan het haarkanaal, waardoor het haarzakje vochtig blijft.
Waarom haar bij de een wel op die plekken groeit en bij de ander niet is genetisch bepaald.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Haar beschermt de huid enorm goed.
Daarvoor is nodig dat het wel op tijd gewassen/verzorgd wordt.
Normaal draag ik een baard.
haal ik die er soms af, dan valt op dat de huid onder de baard nauwelijks verouderd is tov de rest van de gelaatshuid.
Dus heeft haar een functie, het verspreidt ook door de huid gemaakte talg en vergroot sterk het verdampingsoppervlak als je door transpireren je temperatuur probeert te verlagen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Naar aanleiding van het bovenste antwoord.
Als je op de wc zit en je doet je behoefte en je hebt daar geen haar, lijkt het net alsof je schuurpapier door billen haalt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Met vochtig en sterk wc papier (verkrijgbaar in afsluitbare doosjes) lukt het schoonmaken van de achteruitgang beter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Haren zijn een onderdeel van de huid en worden overal aangetroffen. Er zit alleen geen haar op je handpalmen, je voetzolen en je lippen. Ook al zijn ze niet direct zichtbaar, ze zitten er wel! Kijk maar eens goed op bijv. de bovenkant van je vingers. Als je er langs kijkt en je kijkt heel goed, dan zie je minuscuul kleine haartjes.
De groei en de structuur van het haar is bij iedereen anders, ook bij de rassen van mensen. Het is dus ook genetisch bepaald wat voor soort haar je hebt en hoe je begroeid bent.
Heel vroeger was haar erg functioneel. In de barre tijden die toen heerstten, hield het het lichaam warm en bood
het bescherming aan de huid.
Tegenwoordig is het minder functioneel en wordt uit esthetische overwegingen gewoon verwijderd. Haarhoofd heeft eigenlijk de minste functie (en dient alleen als enige bescherming) ,maar daar wordt het juist als een soort sieraad gezien. Wenkbrauwen hebben nog wel een functie als bescherming voor de ogen. Ook neus- en oorhaar vanwege de filtering en warmte.
De eigenlijke functie van het haar is de warmteregulatie van het lichaam. Elk haarzakje heeft aan de onderkant nl. spieren en die trekken zich samen bij koude of als reactie bij angst of schrik. Bij heftige emoties dus. Hierdoor richten de haren zich op en dit noemen we dus 'kippenvel'.
Dit zorgt ervoor dat de warmte weer wordt vastgehouden.
Ook andere huidstructuren die verband houden met het haarzakje zijn de talgkliertjes. Die geven weer talg af aan de haarkanaal waardoor de haarzakjes vochtig blijven.
Haar heeft dus wel degelijk een functie maar groeit bij iedereen weer anders. Ook is de groei vanwege de verschillende hormonen anders bij de man of de vrouw.
Sommige mannen hebben bijv. lange haren op de rug en vrouwen kunnen baardgroei hebben. Hormonen hebben er dus ook invloed op. Iedereen die kan en zal misschien ergens haargroei hebben die ze daar niet willen. Het enige wat je eraan kan doen is het accepteren of weghalen! :)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image