Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik zoek een kant en klaar betoog voor het feit dat Bio Ethanol niet geschikt is voor gebruik binnenhuis.?

Wij hebben een Bio Ethanol haard aangeschaft. Voor de gezelligheid. Ik wordt er duf en slaperig van. Mijn vriendin vind dat ik zeur. Ze heeft de peperdure nephaard betaald en vind het zonde dat we hem niet gebruiken omdat ik er zo over klaag. Eigenlijk vind ze mijn verhaal een beetje 'gezeur' Ik zou nu graag een mooi stukje tekst willen bekomen waaruit blijkt dat deze brandstof absoluut niet gezond is als je het in huis gebruikt. Zeker niet in een huis met slechte ventilatiemogelijkheden. Wie heeft hier een mooi 'bewijst' stuk' voor????

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
10.3K
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik zou eerst eens iets aan die slechte ventilatie doen, want dat is sowieso ongezond, zeker als je dingen in huis stookt. Dat kan al een hoop schelen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
en heb je je vriendin kunnen overtuigen??

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Zonder rook, maar ook zonder gezondheidsrisico?
Het nationaal laboratorium voor metrologie en tests (LNE – Frankrijk) heeft vier representatieve modellen van de huidige generatie bioethanolkachels onderzocht. Om de productie na te gaan van koolstofmonoxide, stikstofoxide en vluchtige organische stoffen, werden de tests in reële omstandigheden uitgevoerd. De hoeveelheid geproduceerde koolstofmonoxide werd gemeten in een normaal geventileerde ruimte. Bij drie van de vier kachels werd de drempelwaarde van koolstofmonoxide overschreden.

Sommige mobiele kachels die werken op gas of op stookolie, zijn uitgerust met een veiligheidssysteem dat gebaseerd is op de meting van koolstofdioxide (de meting van koolstofmonoxide via losse detectoren is weinig betrouwbaar en daarom leidt men ze af uit de meting van koolstofdioxide).
Eens de drempelwaarde wordt overschreden, wordt de veiligheid van het toestel ingeschakeld en valt de verbranding stil. Toestellen met bioethanol zijn niet uitgerust met een dergelijke veiligheid.

Koolstofmonoxide is overigens niet het enige gevaarlijke gas dat kan geproduceerd worden bij de verbranding van bioethanol. De lucht bestaat voor 78% uit stikstof en de verbranding van bioethanol maakt stikstofmonoxide en –dioxide vrij. De tests hebben uitgewezen dat bij de vier toestellen de geproduceerde stikstofdioxide hoger ligt dan de drempel die vastgelegd is door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tot slot kunnen de geproduceerde vluchtige organische stoffen op korte termijn irritatie en allergieën veroorzaken van de luchtwegen, de ogen en de huid. Op lange termijn zouden sommige vluchtige organische stoffen kankerverwekkend zijn. De kachels op bioethanol kunnen dergelijke organische stoffen uitstoten, te wijten aan de kwaliteit van de brandstof, het gebruik ervan onder de vorm van gel, de vluchtigheid van bestanddelen van de brandstof en de materialen waaruit de kachels zijn gemaakt.

Ondanks de verbeteringen die sommige fabrikanten beginnen aan te brengen aan de kachels op bioethanol, kan men niet zomaar voorbijgaan aan het gevaar van bepaalde stoffen die ze uitstoten. Het is dus noodzakelijk om de ruimte waarin men dergelijke kachels gebruikt, goed te verluchten. De tests hebben evenwel uitgewezen dat ook dat niet volstaat. Men moet dus bijkomende veiligheidssystemen voorzien.

de rest staat in de link
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
dat denk ik ook niet
ik denk dat ze eigenhandig die kachel buiten flikkert
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
En dit was de verkorte versie?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
ja maar dan kan motnamol de kachel verwijderen in de tijd dat zijn vriendin dit leest hahaha

Andere antwoorden (2)

Werk heeft al het e.e.a. aangedragen. Volledige verbranding is het antwoord, dus een echte is jouw missie.....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Behalve een goed betoog zou ik je adviseren: investeer een tientje in een rookmelder en (nog belangrijker) een paar tientjes in een koolmonoxide melder en installeer die (tijdelijk) in je woonkamer.

Eerst met die kachel uit, daarna kijken wat er gebeurt als je die kachel aanzet. Gaat het alarm (vooral op die koolmonoxide meter) af heb je het pleit meteen gewonnen.

Zo niet weet je in ieder geval iets beter dat het dan geen te hoog koolmonoxide niveau is, en die melder is altijd goed om te hebben
(Lees meer...)
amigo
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding