Kunnen verdrongen herinneringen weer geactiveerd worden?
Stel iemand is jaren geleden bedwelmd geweest, maar nog wel wakker, en heeft in die toestand een ongeluk meegemaakt. Die persoon is daarbij niet gewond geraakt maar heeft het gebeuren wel als een erg traumatische ervaring beleefd.
Als gevolg daarvan zijn de herinneringen verdrongen.
Nu, jaren later, poppen allerlei vragen over destijds op. Vragen die niemand meer kan beantwoorden behalve de persoon in kwestie zelf. Maar die kan niet meer bij die herinneringen.
Is het mogelijk om op de een of andere manier die herinneringen tóch te ontsluiten?
https://skepsis.nl/hypnose/
Er is inderdaad veel scepsis over of de herinneringen dermate juist zijn dat het in een rechtzaak gebruikt kan worden. Iemand die onder hypnose is, is namelijk zeer vatbaar voor suggesties. Overigens ben je niet "afwezig" tijdens hypnose. Je kan je alles gewoon herinneren. Het is een heel andere discussie of hypnose een slachtoffer kan helpen. Om te voelen of het helpt, hoeft het geen "rechtzaak-kwaliteit" te zijn.
De hypnotherapeut breng patient onder hypnose.
Patient vertelt over seksueel misbruik familielid.
Na nog een aantal sessies heeft (ondanks deze (her)ontdekking) de therapie succes.
De persoon heeft dat dwarse gevoel niet meer.
De persoon heeft besloten alle contact met familielid op te zeggen. Is het van enig belang dat de hypnose herinneringen geactiveerd heeft, of maakt het niet uit dat het pseudoherinneringen waren, immers de therapie is succesvol?
Je verdraait hier wel wat mijn woorden. Wat ik aan gaf, was dat de methode niet "rechtbank proof" hoeft te zijn om succesvol te zijn. Dan kan je met een voorbeeld komen waarmee je mijn argument probeert te weerleggen (in dit geval de drogreden "Wat als"). Voor elk argument kan je hiermee aankomen. Waar het om gaat is of een therapie iemand kan helpen. Ik heb het niet gehad over pseudoherinneringen. De therapeut dient juist heel bekwaam te zijn voor dit soort dingen. Maar dat geldt voor elke therapeut (voor een knie ga je ook niet naar een pols specialist of voor je ogen naar een hartchirurg).
2. Helpt hypnosetherapie om traumatische ervaringen te verwerken? Het antwoord op 1 kan best hypnose zijn, MAAR dat is dan niet omdat het antwoord op 2 "ja" is. Nu is de discussie ongeveer dat de mensen die hypnose niet vertrouwen op betrouwbaarheid, gezegd wordt: Maar ja wat nu als mensen er baat bij hebben?
Ja prima, maar daarmee wordt het punt van de vraag ondermijnt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.