Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het mogelijk om altijd al last te hebben van een te laag aantal geluksstofjes en je daardoor altijd depressief te voelen?

Ik wil het graag aanvullen en heb naar mijn idee alles al geprobeerd. Ook veel contact gehad met hulpverlening en alle adviezen die ik ben tegengekomen opgevolgd, wat geen resultaat heeft opgeleverd. Doe enorme moeite om bezig te blijven en te sporten. Zijn er mensen die nog alternatieve tips hebben buiten de gewone tips die ik op internet enz ook wel kan vinden? Hiermee bedoel ik die simprle dingen als schrijf t op, praat erover enz.

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja, het is mogelijk om last te hebben van depressieve gevoelens als er een voor jou te laag niveau van bepaalde stofjes (neurotransmitters) in je hersenen ontstaat. Dat lage niveau kan zijn doordat deze stofjes te weinig worden aangemaakt, te snel weer worden opgenomen of dat de gevoeligheid voor deze stofjes verminderd is.

Depressiviteit is een complex en veelomvattend probleem, met meerdere mogelijke oorzaken. Daarom zijn er verschillende oplossingsrichtingen, die gericht kunnen zijn op het oplossen of ermee omgaan. Je schrijft zelf over "sporten" en "erover praten", en in de reacties lees ik tips over "gezond eten" en "B12 injecties". Als de oorzaak niet bekend is, dan zijn dit schoten in het duister. Een wondermiddel is er niet.

Ik weet niet welke hulpverleners je hebt gesproken, maar als de depressieve gevoelens je hinderen in het dagelijks leven dan adviseer ik samen met de huisarts te kijken naar mogelijke verwijzing naar een psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Dan kun je een diagnosetraject doorlopen om te kijken wat bij jou precies het probleem is, hoe ernstig dat is en of oorzaken zijn te achterhalen. Pas dan is er wat te zeggen over de juiste aanpak voor jouw probleem.

Het diagnosetraject bestaat overigens uit gesprekken in eventueel schriftelijke tests; er worden geen neurotransmitters in je hersenen gemeten. Dat is duur en complex onderzoek en in de praktijk ook zelden zinvol, omdat het niets zegt over de klachten die het jou persoonlijk oplevert. De huisarts kan wel een standaard bloedonderzoek doen om je lichamelijke gezondheid te controleren en veel voorkomende tekorten (vitamine D en vitamine B12) op te sporen. Daarvoor kun je behandeld worden, en de behandelaar kan eventueel ook verschillende antidepressiva voorschrijven om te kijken wat bij jou werkt.

Dan nog iets: het woord geluksstofjes is niet helemaal juist. Door een tekort kun je je ongelukkig voelen, maar met een normaal niveau ben je niet automatisch gelukkig. Met een te hoog niveau ook niet. Sterker nog, van een te hoog niveau kun je je behoorlijk ziek voelen. Van een antidepressivum wordt je dus niet automatisch gelukkig, het is niet meer dan een poging een normaal niveau te herstellen zodat je door andere dingen zelf gelukkig kunt worden. Het is net als een kunstbeen: het is geen taxi die je vanzelf ergens brengt, maar een hulpmiddel om zelf weer normaal te lopen en zelf ergens te komen.

Succes!
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing