Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn antipsychotica daadwerkelijk zo slechts als sommige sites beweren?

Ik lees nogal veel over dit onderwerp. Slik zelf 20 mg abilify per dag. Sommige sites beweren dat je hersenen krimpen van deze middelen. Ik vind dit zelf nogal zorgwekkend. Probleem is dat ik op een gegeven moment ook niet meer weet wat ik wel niet moet geloven. Kan iemand mij verder helpen?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Ja, antipsychotica in het algemeen zorgen voor veranderingen in de hersenen en krimp van bepaalde delen.
Zie de bron met vele bronvermeldingen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Alle medicatie en zeker de psychopharmaca hebben bijwerkingen. Soms zo erg dat mensen stoppen met gebruik. Helaas.
Het middel wat jij slikt krijg je echt niet zomaar. Je behandelaar heeft daar goed over nagedacht. Beschouw het maar als een noodzakelijk kwaad dat jouw een heel stuk van je klachten heeft verholpen. Eventueel kan je je behandelaar om een ander middel vragen uit deze groep medicijnen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Nee, antipsychotica zijn niet daadwerkelijk zo slechts als sommige sites beweren. Al was het maar omdat "sommige sites" een vaag begrip is en geen wetenschappelijke bron. Iedereen kan een website beginnen en schrijven wat hij wilt. Dat is waarom je moet stoppen met Googlen en twijfelen wat je wel en niet moet geloven.

Daarnaast: het ene antipsychotica is het andere niet. Het zijn verschillende stoffen met verschillende werking op het menselijk lichaam. Je kunt ze niet over een kam scheren. Maar er zijn middelen die naast een nut ook nadelen hebben, net als bij veel medicijnen.

De werking is daarnaast behoorlijk complex. Abilify, met de werkzame stof aripiprazol, heeft bijvoorbeeld een uniek werkingsmechanisme: partieel agonisme van de dopamine D2-receptoren en eveneens partieel agonist van serotonine 5-HT1a-receptoren en antagonist van 5HT2a-receptoren. Volg je dat nog?

Gelukkig is dit middel voorgeschreven door een psychiater/arts, die jarenlang heeft gestudeerd om de werking van deze middelen goed te begrijpen. Zowel de voordelen als de nadelen. Dat kun je zelf met Google niet in een avondje evenaren. De psychiater/arts maakt, waar mogelijk samen met jou, de afweging welk middel het meest effectief is voor jouw situatie en waar de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Als je vragen hebt over een middel dat je gebruikt, bespreek dat dan met je psychiater/arts. Ga niet zelf Googlen, je dosering aanpassen of stoppen met het gebruik. Heb vertrouwen in de kennis en kunde van de psychiater/arts en ga in gesprek.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing