Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je je eigen definitie van 'mooi-lelijk' veranderen/omdraaien?

Vraag me sterk af of dit kan? Iets wat je écht mooi/lelijk vind dit totaal te draaien naar het tegenovergestelde.
Dus iets echt mooi vinden net zoals je het eerder echt lelijk vond.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Dat zou kunnen als je je verdiept in de achtergrond van iets. Dus waarom iets op die manier gemaakt is. Jij ziet in een schilderij alleen maar vage vlekken die je niet mooi vindt. Dan lees je iets over de schilder, wat hij bedoelde en waarom hij die vlekken juist zo maakte en dan begrijp je het stuk, en ga je het mooier vinden. Misschien niet supermooi, maar je waardeert het meer.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Wat "mooi" en "lelijk" is komt in wezen niet van jezelf. Je hebt dit aangeleerd via je cultuur. Deze cultuur werd je doorgegeven door o.m. je ouders, vrienden etc. maar ook door andere kanalen (bv. reclame, media, film...).
Doorheen de verschillende eeuwen is het begrip "schoonheid" vaak veranderd. In Rubens tijd was het bij de rijke klasse "mooi" om er dik en wit uit te zien, in onze tijd moet je mager zijn (in de modewereld zelfs graadmager) en "bruin zijn" wordt door velen ervaren als mooier dan een witte huid. Hetzelfde gebeurt met bv. meubels. In de "zen"-periode van enkele jaren terug zagen we strakke vormen en waren wit en neutrale tinten de topper. In de Rococo kon het niet krullerig genoeg zijn, liefst gekleurd met overdadig goud. Mochten mensen uit dat tijdperk in een Zen-woonkamer binnen komen, ze zouden wellicht met hun haren omhoog terug buiten gegaan zijn van zoveel lelijkheid.
Verandert dit doorheen je eigen leven? Natuurlijk. Er zijn bv. natuurlijk volwassen vrouwen die nog een roze strik met glittertjes en dito kleedje dragen, maar ze zijn sterk in de minderheid. En wellicht vind je ook niet nog alles mooi wat je tien jaar geleden mooi vond. Deze verandering heeft uiteraard ook te maken met je sociale omgeving en het heersende modebeeld. Het meest uitgesproken is het belang van de sociale omgeving in je puberjaren, wanneer je zoveel als mogelijk wil aansluiten bij de smaak en de verwachtingen van je vrienden. En als volwassene volg je niet noodzakelijk de smaak van je ouders, maar wordt je dan weer onbewust beïnvloed door andere kanalen. Punt is ook, dat je afhankelijk bent van het aanbod. Als een bloemenmotief geen "mode" is moet je soms hemel en aarde verzetten om een gebloemd kleedje te vinden. Men gaat ervan uit dat door het lanceren van een bepaalde lijn (print, kleur, model...) mensen geneigd zullen zijn om dit te kopen om "erbij te horen" en automatisch hetgeen aangeboden wordt vroeg of laat mooi zullen vinden. De reclame speelt hier natuurlijk een grote rol, terwijl hier gegoocheld wordt met gekleurde lenzen, fotoshop en andere hulpmiddeltjes...waardoor de realiteit behoorlijk wordt vervormd.
Kortom, uiteraard kan het gevoel van wat "mooi" en "lelijk" is veranderen. Gezien een absolute schoonheid niet bestaat is het ook vanzelfsprekend dat dit gebeurt.
liveisgreat
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing