Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Overdag kan ik soms de slaap niet tegen houden, hoe komt dit?

Sinds een jaar of 2 kan ik soms mijn slaap nauwelijks onder controle houden. Ik ben niet vaak moe (alleen soms 's avonds na werk maar dat lijkt me normaal) en ook tijdens werk/school voel ik me goed. Maar wanneer ik in de klas of in een vergadering zit kan ik mijn ogen niet meer openhouden. Ik moet dan echt heel veel moeite doen om niet in slaap te vallen. Ik wil dan wel echt actief luisteren, en dat lukt ook wel, maar tegelijkertijd denk ik steeds; niet in slaap vallen, blijf wakker. Mijn ogen vallen dan dicht en ik zit vaak te knikkebollen om vervolgens meer met een schok wakker te schrikken. Ik zie ook tijdens een vergadering/school als ik moet luisteren vaak alles dubbel, er zit een soort constante waas voor mijn ogen waardoor ze ook snel dicht vallen.

Als ik zelf wat doe, zoals achter de computer zitten, lezen, sporten, gewoon werken of andere dingen is er niks aan de hand. Ik heb het dus alleen wanneer ik alleen naar iets (belangrijks) luister..

Ik denk dat ik geen slaaptekort heb, ik slaap zo'n 7 - 9 uur per nacht.

Zou het aan mezelf liggen of is het misschien iets psychisch? Of kan het een soort aandoening zijn? Een tijd geleden ben ik naar de huisarts geweest, die heeft gecontroleerd op Pfeiffer en ziekte van Lyme, daar kwam niks uit.

Het is echt heel lastig soms, aangezien ik het écht niet onder controle kan houden.

Toegevoegd na 2 minuten:
Zo klinkt het misschien een beetje aanstellerig, maar ik vind het wel vervelend. Vooral tijdens iets belangrijks..

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Ik denk dat het komt doordat je te geconcentreerd zit te luisteren. Je komt dan in een soort bewustzijnsverlagende toestand terecht en dat zorgt voor slaperigheid.
Ik kan dit niet bewijzen maar ik weet dit uit ervaring.

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik denk dat je door de overconcentratie ook dubbel gaat zien. Je hersens kunnen de informatie niet allemaal goed verwerken en zoeken dan een uitweg. Maar je zou voor de zekerheid even je huisarts hierover kunnen bellen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Als de problemen er alleen zijn als je moet luisteren op school, maar nooit als je voor jezelf iets doet, dan is de kans erg groot dat waar je naar moet luisteren je totaal niet interesseert.
Dan kan het hoofd zeggen, je bekijkt het maar, ik ga lekker slapen..
wellicht helpt het je, om eens te kijken of er toch iets is wat je interesseert aan een les. Zodra je het wel interessant vind dan blijft je hoofd wel wakker namelijk!
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Als er geen sprake is van vermoeidheid en je slaperigheid ook niet veroorzaakt wordt door een tekort aan slaap, lijkt wat je beschrijft op een vorm van hypersomnia: overdreven slaperigheid overdag. Er zou ook sprake kunnen zijn van narcolepsie, vooral als je naast die overdreven slaperigheid ook last hebt van aanvallen van kataplexie: het verslappen van je spieren bij hevige emoties. Kataplexie kan voorkomen in de vorm van aanvallen waarbij iemand letterlijk verlamd op de grond valt, maar het kan ook subtieler zijn - bijvoorbeeld alleen het deels verslappen van bepaalde spiergroepen.

Er wordt ook wel gesproken van atypische narcolepsie of narcolepsie zonder kataplexie wanneer er geen sprake is van kataplexie maar er wel overdreven slaperigheid is met andere symptomen van narcolepsie, zoals het veelvuldig voorkomen van episoden van slaapverlamming, hypnagoge hallucinaties of automatisch gedrag tijdens slaapaanvallen.

Dat is even een stukje theorie, maar geeft wel aan dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen vermoeidheid en slaperigheid. Slaperigheid, zeker zoals dat voorkomt bij narcolepsie en 'gewone' hypersomnia (dus hypersomnie zonder dat er sprake is van narcolepsie) merk je juist op momenten dat je weinig prikkels ervaart. Wat dat betreft klopt het wel een beetje met wat je beschrijft dat je er vooral last van hebt als je luistert naar een lezing of in de klas: er is sprake van maar één informatie'kanaal' (alleen auditief) en er wordt weinig actie van jou verwacht. Dat je tijdens het sporten geen last hebt van deze vorm van slaperigheid is dus normaal, al zou je het ook verwachten bij activiteiten als lezen, TV kijken en bij (langdurig) autorijden - en dat is één van de redenen waarom het belangrijk is deze klacht goed te laten onderzoeken ook als je er in het dagelijks leven redelijk mee kunt dealen.

Mocht er geen andere voor de hand liggende reden zijn voor je slaperigheid, dan zou je huisarts je door kunnen verwijzen naar een neuroloog met een interesse voor slaapstoornissen. Die kan specifieke onderzoeken uitvoeren en eventueel een proefbehandeling met stimulantia starten.

Het kan natuurlijk ook dat je je moeilijk kunt concentreren bij het luisteren omdat het onderwerp je niet voldoende boeit. Het is belangrijk voor jezelf te bedenken wanneer je er last van hebt en wanneer niet. Vul eventueel alvast de Epworth sleepiness scale in (8 korte vragen, zie bron 1) om mee te nemen naar je huisarts.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik heb hetzelfde gehad, vooral met lessen op school en in de bus. Uiteindelijk bleek dat ik een vitaminen B12 tekort had (andere symptomen was meer moe in het algemeen en vaak koud). Ik zou nogmaals naar de huisarts gaan en bloedonderzoek laten doen naar vitaminen B12 en ijzer. Stop met slikken van vitaminen tabletten, dit kan het onderzoek verpesten. Geef het aan als je wel vitaminen heb geslikt.

Het is niet normaal om midden op de dag in slaap te vallen, het is zeker geen aanstellen. Naar mijn idee hebben de mensen om je heen het vaker door dan je denkt, het is echt heel vervelend. Het komt niet goed over en het is ook erg irritant, omdat je constant wakker schrikt. Ik voel me altijd vreselijk na een college knikkebollen.

Wat je verder kan proberen is om toch meer te slapen, minder suiker proberen te eten en geen cafeïne te drinken.

Als je merkt dat je moe bent of echt iets heb waarbij je wilt opletten, kan het helpen om aantekeningen te maken, veel water te drinken en fruit te eten (vooral druiven werken, door de druivensuikers). Dit helpt mij altijd om wakker te blijven. Ook zorg dat je niet in de zon zit of naast de verwarming, dit maakt het altijd nog erger. Kouder aankleden kan je ook langer wakker houden, maar dat maakt je leven ook niet bepaald comfortabeler, misschien vaker een vest of jasje aantrekken wat je kan uittrekken als je begint met knikkebollen. Maar ga echt opzoek naar de onderliggende oorzaak en neem het serieus. Noem het nooit meer aanstellen. Waarschijnlijk gaat er iets niet goed als je niet kan wakker blijven en je dokter zou je moeten kunnen helpen met wat dit is.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Een slaaptekort is niet de enige reden voor vermoeidheid. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je niet genoeg drinkt, of je eetpatroon niet goed is. Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat je geen plezier hebt in wat je doet, en dat je je tijdens school of vergaderingen stierlijk verveelt. Daar hier meer over http://verstandigmens.nl/meer-energie
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing