Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe reageert de mens als het 24 uur donker is ?

Dan bedoel ik als er iets gebeurt met de wereld waardoor het donker blijft . Hoe reageren we er na een tijdje op ? , het hoe zit het met als het altijd licht blijft ?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Psyche

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Sommigen krijgen dan een winterdepressie (of Seizoensafhankelijke Depressie/ Seasonal Affective Disorder, kortweg 'SAD'), zoals inwoners van Zweden en Canada in de winter wanneer de dagen (de tijden dat er licht is) maar kort zijn.

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Winterdepressie
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Ivana
10 jaar geleden
Daar mag je Finland, Noorwegen en IJsland ook bij tellen. Misschien ook het noorden van Rusland. Maar dit antwoord verdient een plus.
Antoni
10 jaar geleden
Dank voor het compliment! In IJsland lijken de mensen er overigens geen of minder last van te hebben, volgens de tekst van mijn bron... "Grote delen van de IJslandse bevolking lijden niet aan SAD. Dit lijkt door hun genetische aanleg te worden veroorzaakt: IJslanders buiten IJsland lijden ook niet aan SAD, terwijl immigranten in IJsland wel aan SAD kunnen lijden."
24uur kan, maar wij wel hebben licht nodig.

bovenstaand antwoord is hier een goed voorbeeld in

Reden:
Biologisch en maatschappelijk gezien speelt licht een grotere rol dan vaak verwacht wordt. Gaat het licht uit dan merken wij mensen dat op veel vlakken. Hoe dit effect heeft hangt af van hoe de maatschappij op de 1e tik van het licht uitdoen reageerd.


Mogelijk verloop:

paar dagen: melatonine ontregeld zodoende het slaap ritme dag nacht ritme verschuifd we slapen slecht.

paar weken: Licht regelt zeer veel stoffen in ons lichaam door photosynthese (zon helpt met omzetten van bouwstenen en amino’s), tanden nagels botten en alle andere systemen die vitamine d nodig hebben functioneren minder en wij moeten dus meer vitamines nemen voor de zelfde waardes. Met dezelfde leefgewoontes hanteren van voor het uitging worden wij sneller ziek.

Paar maanden: Gevolgen van de duisternis in de voedsel industrie begin je te merken voorziening wordt minder zo ook ons immuun voedsel industrie begint waarschijnlijk meer kassen met UV lampen te voorzien.

Half jaar: lage UV waardes tot geen in het duister maakt onze huid bleker (misschien pakken mensen UV lampen als mannier om zonlicht te compenseren)

Paar jaar: slaap ritmes dag en nacht ritmes en wat we daarvoor gewend waren bestaan niet meer behalve als we onze wereld economie daarop afgestemd houden. Hierbij wegen veel zaken mee als hoever de maatschappij

Paar Decenia: Houdt samenleving stand dan zal er waarschijnlijk technologisch veel op licht therapie gefocussed zijn

Paar Eeuw: (uitgaande van stabiele maatschappij met economie en technologie voor biologische processen) Donkere huid zal schaarser worden door vermening en geen beschermings functie heel klein beetje en kleine stappen.

Paar millenia tot millioenen jaren: Dat is de vraag. De Dinosaurussen waren er minder goed in wij echter hebben een magische computer boven in ons hoofd en kunnen daarmee aanpassingen ontwikkelen en bedenken. (en een lamp ophangen of paraplu vasthouden is makkelijker zonder die korte armpjes)

Wel is duidelijk dat heeeeel lang zonder licht niet ons sterkste punt is. Altijd licht doet nagenoeg het zelfde ontregeld slaap en ritmes, gewassen kunnen hier slecht tegen bescherming is mogelijk en aanpassen technologisch vaak ook. Ruimtezonnefilters zijn al een goede tijd in onderzoek en we kunnen licht omsturen wie weet kan dit met aanpassingen. Hoe, hoe snel en wat wij kunnen ontwikkelen is een nieuwe vraag.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Licht is een brandstof omvormer voor de complexe biologische machines om ons heen inclusief de mens. Bepaalde lichtbronnen en waardes zijn zodoende essentieel voor ons functioneren.
Antoni
10 jaar geleden
Dank voor het compliment voor mijn antwoord!
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Was echt spot on met het eerste voorbeeld wat in me opkwam bij het lezen op de mainpagina de "winterdip". Grijp de stukken mbt licht en maatschappij en photosyntethische (neuro)biologische processen bij elkaar, open de vraag om m volledig met subtext te lezen en daar stond ie. Zal er direct een duim aan plakken dan is die ook binnen :)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik heb een tante in het zuiden van Noorwegen. Nou wordt het daar in de winter nog wel overdag een tijdje licht. Maar het schijnt aan de andere kant van het land als het bijna niet licht wordt, heel moeilijk te zijn. Je komt "s ochtends je bed heel moeilijk uit, je wordt moeilijk wakker. "s Avonds pas om 11 uur of zo naar bed gaan is ook lastig, als het donker blijft wil je nog wel eens (veel) eerder. Het omgekeerde is ook: als het "s Zomers licht blijft kom je je bed niet in want je gaat toch makkelijker slapen als het donker is of wordt. In slaap komen en een tijdje blijven is dan lastiger. Het schijnt dat ondanks de hoge alcohol prijzen daar er toch veel alcoholisme is. Er zijn kennelijk toch wel problemen met het lange licht of het lange donker zijn. Of dat de enige reden is weet ik niet.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Aggressie en depressie zijn onderdeel van de neurobiologische processen die ontregelen door het missen van de photosynthese. Depressie of neerslachtigheid is alcoholisme motivatie die niet door directe sociale druk onderheven heft te zijn en per se is. Aggressie op ons mensen geprojecteerd is een grote stimuli voor depressie. Stofjes uit balans betekend dat meer mensen die onnatuurlijke staat willen verdringen met o.a. alcohol dus, ja. Dit gaat waarschijnlijk hand in hand. Verveling is nog een om te benoemen. Wat doe je zonder licht dan maar een glaasje. De Inuit (eskimo) reservaten tegen de poolgrens in Alaska en groenland is alcoholisme, agressie en depressie volgens gegevens van de troopers meer aanwezig dan in zuidelijkere reservaten. En in verhouding ook meer dan bij mensen die hoger in aanzien en respect stonden op de maatschappelijke maatstaaf hetzelfde gebied.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image