Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan het louter aanvaarden van een "negatieve" eigenschap leiden tot persoonlijke groei?

Ik lees op dit moment een boek dat geïnspireerd is op de Oosterse filosofie. Daarin staat dat
- alle problemen beginnen met zelfverwijt
- dit zelfverwijt niet enkel je negatieve eigenschappen geldt, maar ook je interpretatie ervan (bv. "ik schaam me omdat ik niet voor mezelf ben opgekomen" en dan "ik schaam me omdat ik me altijd schaam")
- de meeste problemen ontstaan doordat mensen het slechte gevoel dat ontstaat door dit zelfverwijt, wegduwen. En dat je dus beter kan aanvaarden : okee, ik kom niet voor mezelf op, so what. Waarmee je je eigen waarde desondanks blijft voelen en erkennen.
- het slechte gevoel wegduwen gebeurt door
*associatie ("ik schaam me, oh zo vervelend, wat moet ik doen, ik moet er met iemand over praten". je valt hierbij dus samen met je eigenschap (snel schamen).
* dissociatie (bv. gaan joggen om je pijn niet meer te voelen omwille van je schaamte, compenseren ("Ik kén geen schaamte"), projecteren enz...)
De oplossing is integratie : je eigenschap aanvaarden als een vervorming van een oorspronkelijke positieve eigenschap (bv. bescheidenheid).

Nu heb ik ook een groot aantal boeken die net het omgekeerde zeggen. Dat je je als je bv. schaamte voelt moet zeggen "ik hou van mezelf, en kom nu voor mezelf op".
Dat is net het tegenovergestelde dus : je gaat hier het "negatieve" overstemmen met "positieve" boodschappen om jezelf zo te "herprogrammeren".

Kan louter aanvaarding van jezelf (integratie) op de duur ook leiden tot deze herprogrammatie?

liveisgreat
11 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als je eigenschappen ziet als iets wat iemand 'bezit', en ook als negatief of positief indeelt dan is innerlijke groei ook (vaak) alleen gericht op alleen positieve ervaringen.
Eigenlijk is dit geen innerlijke groei omdat het eenzijdig is. Innerlijke groei is geen 'verbeteren', maar meer en meer inzien dat alles eenheid is, en dit is voorbij dualiteit.
Eigenschappen zijn daarin niet 'van iemand' en hebben geen oordeel als positief of negatief zijnde. Deze hele indeling word dan al gelijk doorzien en niet gemaakt. Eigenschappen zijn gewoon eigenschappen. Waarom en van wie zouden deze verandert moeten worden? Er zijn dan gewoon ervaringen, die geen sporen achterlaten, geen schaamte, geen oordeel. Alleen maar zien dat alles precies zo moet zijn zoals het is. Ook eigen handelen.

Herprogrammeren is dan al helemaal geen sprake van want wat moet ge- herprogrammeert worden? Niks is geprogrammeerd dus er kan ook niks herprogrammeert worden. Het leven ontvouwt zich zoals het zich ontvouwt. Hierin valt niks te veranderen dus ook niet te herprogrammeren. Verandering vind plaats. (of niet)
Beide is goed.

:-)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Ik ga uit van een middenweg.
Als je een eigenschap heb die niet gewenst is. Heb je 3 opties. Negeren, accepteren of ontkennen. Negeren leidt tot stagnatie en een verwatering van de echte ik.
Ontkennen leidt tot schaamte. En als je dat wilt aanpakken, maak je een lange omweg, tot groei.
Dan heb je acceptatie. Waarbij je direct, een actie plan kan opstellen, waardoor je kan groeien
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
In mijn optiek vind ik acceptatie van een 'negatieve' eigenschap goed, zolang er geen identificatie met de eigenschap optreedt: "ik bén nu eenmaal zo, het is mijn karakter". Door identificatie met zo'n eigenschap, ontneem je jezelf de ruimte voor groei en is de kans groter dat je in destructieve emoties blijft hangen of deze zelfs versterkt.

Door te acceptatie kun je een negatieve eigenschap ook ombuigen en een positieve houding er aan te geven en je kracht er uit te putten. Vragen die hierbij helpend zijn: "Oke, wat raakt me zo als mens? Hoe ben ik er in gekomen? Hoe ben ik er uit gekomen? Waar heb ik steun aan gehad? Wat is mijn sterke kant hierin? Wat zijn mijn valkuilen? Hoe zou ik de situatie in het vervolg aan gaan?" Je leert jezelf dus als het ware positieve copingstrategieën. Echter wel belangrijk de negatieve eigenschap niet teveel gaan 'omzeilen' en dicht bij jezelf te blijven.

Een andere methode is door acceptatie en een stuk regressie om diepere lagen te kunnen ontmantelen en aan te pakken. Zelf heb ik heel veel gehad aan de PRI methode van Ingeborg Bosch, die heeft mij in staat gesteld het leven op te pakken vanuit een diep dal en tevens de 'negatieve eigenschappen' bij de wortels aan te pakken.

Citaat website PRI (zie ook bron):
PRI leert mensen zichzelf te bevrijden uit de greep van destructieve gevoelens en gedragingen zoals angst, somberheid, stress, boosheid en verslavingen. PRI beschouwt ze als afweren die dienen als bescherming tegen pijn uit het verleden. Door PRI worden we ons bewust van hoe en wanneer we in deze afweren verstrikt raken, en leren we hoe ze te ontmantelen. Dan zullen we steeds evenwichtiger en liefdevoller in het leven staan. Dat maakt, ook voor de kinderen om ons heen, een wereld van verschil.’
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Louter antwoord op je vraag: Ja.

Je accepteert jouw ervaren negatieve eigenschap. Daarmee verliest het zijn negatieve ‘zwaarte’/klank.
Op het moment van accepteren integreer je die eigenschap en maak je het een [geaccepteerd] deel van jezelf.
Het gaat op in datgene wat @Liveisgreat heet.

Die ‘andere boeken’ bedoelen eigenlijk hetzelfde maar leggen het anders uit. Het is niet de bedoeling de negativiteit te overschreeuwen want daar lossen jijen ik niets mee op. Het blijft dan toch aan ons knagen, hoe hard we ook ‘halleluja’ blijven roepen.

Hier is bijvoorbeeld de boodschap: ok, ik voel schaamte maar dat maakt mij nog geen minder mens.
M.i. is het dan niet zozeer herprogrameren, maat toch accepteren voor wie je op dat moment bent [voor wie je denkt te zijn].
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Het antwoord op je vraag is ja.
Als je jezelf weet te accepteren met je mooie kanten minder mooie kanten dan ontstaat er een persoonlijke groei.
Wat wel belangrijk is, heeft jou zelf acceptatie een versterkende werking op je omgeving of wel een positieve bij dragen (versterkt het jou, versterkt het een ander ga zo door)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing