Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn vriendschappelijke gevoelens voor een therapeut een belemmering voor de behandeling?

Op dit moment volg ik een therapie in de praktijk waar mijn psychiater is gevestigd. De therapeut is een uiterst sympathieke man waar ik vriendschappelijke gevoelens voor heb ontwikkeld. Het is geen verliefdheid en dat zal er ook niet van komen dus daar maak ik me geen zorgen om. Wel merk ik dat ik persoonlijke gevoelens voor hem heb ontwikkeld die verder gaan dan de relatie therapeut/cliënt. Hij (en zijn man) zijn mensen die ik, als ik ze op een andere manier tegen was gekomen, graag als vrienden zou willen hebben. Hij komt ook wel eens bij mij thuis om me daar te begeleiden. Ik vraag me af in hoeverre deze vriendschappelijke gevoelens, die vrij diep zitten, een belemmering vormen voor mijn behandeling. Ik merk dat ik echt om hem ben gaan geven.
Ik heb altijd gedacht dat er een zekere emotionele afstand dient te bestaan tussen psychotherapeut en cliënt. Of klopt dit alleen maar wanneer er verliefdheid bij komt kijken?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Belangrijker nog dan jouw gevoelens tegenover de therapeut, zijn de gevoelens van hem voor jou! Op het moment dat voor de therapeut de relatie anders dan professioneel wordt of is heeft deze de handen niet meer vrij, kan gemakkelijk in de tegenoverdracht gaan.

Overdracht (van de client naar de therapeut) en tegenoverdracht (therapeut gaat onbewust in op deze overdracht van de client maakt dat de therapie langer zal duren, of geheel de mist in kan gaan.

Google eens op "overdracht en tegenoverdracht ". In de rolverdeling therapeut client is het overigens de taak van de therapeut overdracht van de client (vriendschap, verliefdheid, boosheid) aan de orde te stellen, wellicht therapeutisch te gebruiken, maar nooit in de tegenoverdracht gaan. Dit vereist veel zelfkennis van de therapeut. want het zijn complexe onbewuste processen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Voor een goed verloop van je therapie zou ik je aanraden dit met je therapeut te bespreken. Hij is bekend met dit verschijnsel en weet er ook mee om te gaan.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik denk wel dat je anders gaat doen omdat je hem ziet als een 'vriend' dan als een gewoon therapeut, hij is je therapeut praat er met hem over hij is heel wat gewend wat mensen zeggen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Volgens mij hoeft dit niet persé een negatieve invloed te hebben op jullie relatie. Misschien heeft het zelfs wel een positieve invloed omdat je dan misschien sneller bereid bent zijn adviezen op te volgen (als voorbeeld gegeven).
Ik zou het wel even met hem bespreken. Dan weet hij ook hoe de situatie in elkaar steekt.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing