Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een psychiater zomaar medicijnen voorschrijven na één gesprek?

Een vriendin van mij kampt al sinds september met angst/paniekaanvallen. Zij volgt geen vaste therapie. Ze is een paar weken geleden bij een psychiater beland die haar anti depressiva heeft voorgeschreven. Zij nam daarvoor een kalmerend medicijn en is gewoon zonder toezicht gestopt met dat medicijn en is 2 dagen geleden begonnen met de nieuwe medicatie. Die psychiater heeft haar aangeraden om deze in te nemen, in tussentijd tot zij de juiste therapie heeft gevonden. Maar moest wel eens terug gaan bij hem als zij zou starten met die medicatie. Ik heb haar gezegd dat dat echt geen goed idee is, dat ik dat niet vertrouw. Maar ze is zo desperate dat ze het toch maar heeft gedaan.. Dit kan toch niet zomaar? Wat denken jullie ervan?
Alvast bedankt!

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Ja, dat kan zomaar. Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. De opleiding tot psychiater is alleen toegankelijk voor artsen. In de opleiding tot psychiater is de complete opleiding tot psychotherapeut geïntegreerd. Een psychiater beschikt dus over therapeutische kennis op het niveau van een psychotherapeut. In tegenstelling tot de psycholoog en psychotherapeut mag een psychiater naast het geven van een psychotherapeutische behandeling ook medicijnen voorschrijven. Daarom behandelt een psychiater vaak psychische klachten waarbij medicijnen een belangrijke rol spelen in de behandeling, zoals bijvoorbeeld schizofrenie, verslaving, persoonlijkheidsstoornis, psychose, dwangstoornis en bipolaire stoornis.

De psychiater zal daar zijn redenen wel voor gehad hebben, sommige psychische klachten kunnen grotendeels verholpen worden door het gebruik van medicijnen, dit is ook het geval bij paniekaanvallen, er zal wel een gesprek met je vriendin aan vooraf zijn gegaan, wat de psychiater deze beslissing heeft doen nemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
volgens mij is een psychiater meer dan voldoende geschoold om na een eerste gesprek een voorlopige diagnose te stellen en aldus ook bekwaam om een geschikte medicatie voor te schrijven.Trouwens een antidepressiva is beter geschikt dan een kalmeringspil daar deze laatste een zeer verslavend effect kunnen hebben.
Ik ga er wel mee akkoord dat er een langere behandeling nodig is om aan de grondslag van het probleem te verhelpen.
fremar
12 jaar geleden
Het kán wel, maar denk wel dat je als patient kritisch mag zijn op alle momenten en als het niet goed voelt vraag je om meer uitleg of om een second opinion. Er worden jaarlijks enorm veel medicijnen uitgeschreven die wellicht niet nodig zijn, het is een gigantische kostenpost om van de bijwerkingen en daartoe uitgeschreven medicatie nog maar te zwijgen. De deskundigheid is er zeker hoor, daar twijfel ik niet aan, maar er is meer mogelijk dan een pil en helemaal na 1 gesprek. Met AD onderdruk je en dat is misschien even nodig, maar voor langer lost het niets op.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing