Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan je werkgever je verplichten om je door een psycho-therapeut te laten behandelen ?

Als hij vindt dat als je als werknemer de keus maakt om te werken,je ook de verantwoordelijkheid voor je eigen geestelijke gezondheid moet nemen door het ondergaan van therapie en/of medicijnen,om je sociaal functioneren te verbeteren terwijl je hierzelf geen heil meer in ziet. Of omdat jezelf vindt dat je uitgetherapeut bent omdat het niet oplevert van wat je ervan verwacht.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Letterlijk en rechtstreeks natuurlijk niet.

MAAR : als jij door psychische problemen regelmatig niet (goed) in staat bent je werk te doen, en je werkt duidelijk niet actief mee aan je eigen 'herstel' / verbetering / vooruitgang, kan dat uiteindelijk wel een grond zijn om je contract niet te verlengen of zelfs het dienstverband op te zeggen. Desnoods -uiteindelijk- vanwege een verstoorde arbeidsrelatie of in welk jasje je het ook maar wilt gieten.

Hij kan je dus wel degelijk voor de keus stellen, en consequenties aan het wel of niet maken van die keuze verbinden.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

je hebt een contract met je werkgever. Jij levert inspanning, hij geeft jou salaris.
Daarmee heb jij dus de plicht om ziekteverzuim zo veel mogelijk te voorkomen. De werkgever heeft deze plicht ook. Sterker nog jij moet je houden aan zijn inspanningsverplichting om niet ziek te worden.
Ja dus.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nee niemand kan jo iets verplichten zelfs de bedrijfsarts niet.
Zelfs nog niet om bij b.v. een bedrijfs psygoloog een sessie te ondergaan.
Het is jou eigen keuze.

Toegevoegd na 2 minuten:
jo is jou.
13 jaar geleden
Nee, je beslist uiteraard zelf over een eventuele behandeling die je ondergaat. Je werkgever heeft daar niets over te vertellen.

Wél is het zo dat wanneer je ziek bent of slecht functioneert op je werk, je een inspanningsverplichting hebt om beter te worden. Als bijvoorbeeld je bedrijfsarts vindt dat daar psychotherapie voor nodig is, kan het zijn dat de betaling van je ziektegeld wordt stopgezet als je niet je best doet om beter te worden. Als jij zelf een andere behandeling in gedachten hebt zal de bedrijfsarts dit doorgaans prima vinden, zolang er maar goede resultaten zijn.

Als je niet ziek thuis bent maar niet goed functioneert op je werk, kun je in het uiterste geval ontslagen worden als je werkgever niet het idee heeft dat je er iets aan doet om dat te verbeteren.

Als je het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Dit advies is in principe bindend voor beide partijen. Tot de uitspraak van dit oordeel mag je de adviezen van je eigen behandelaars opvolgen. Als je niet ziek thuis bent, tenminste.

Je werkgever heeft dus wel wat pressiemiddelen, maar kan jou uiteindelijk nooit dwingen om een bepaalde behandeling te ondergaan. In het uiterste geval kan je werkgever je wel ontslaan, als je echt aantoonbaar slecht functioneert op je werk. Ik zou je adviseren om dit vóór te zijn, dus eventueel zelf in overleg met de bedrijfsarts na te denken over óf het verbeteren van je functioneren in je huidige functie, óf - als dat niet mogelijk lijkt - het zoeken van een meer passende functie bij jouw mogelijkheden.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik lees tussen de regels door dat er wat 'wringt' met je collega's. Weet je dat er mensen zijn die gewoon slecht functioneren in team?
Zou het niet beter zijn een job te zoeken waarbij je alleen werkt?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er zijn verschillende luiken aan je vraag. Het eerste wat me opvalt is dat je aangeeft dat je "uitgetherapeut" bent volgens jezelf. Is daar een objectieve grond voor of stootte je op dingen die je misschien niet zo makkelijk kon aanpakken (waardoor therapie natuurlijk ook niet geeft wat je verwacht...).
Het tweede luik is dat je de keuze maakt om te werken maar je baas ongerust is of dit wel een goede idee is. Hij kan je natuurlijk niet verplichten om in therapie te gaan, hij kan je wel ontslaan omdat je niet functioneert zoals hij het voor ogen heeft.
De vraag is natuurlijk : wat is er hier "sociaal" aan de hand? Is datgene wat "sociaal" aan de hand is een hinderpaal om je werk te doen, of vindt de baas (of het bedrijf/organisatie/dienst...) het belangrijk dat je je op een welbepaalde manier gedraagt in de groep?
Wat ik zou doen is :
- een test laten doen (bij een therapeut die je nog niet kent, zodat het ook echt objectief gebeurt), zodat je objectief materiaal hebt waarbij je zelf kan zien hoe de stand van zaken is.
- op basis van deze test kan je dan beslissen wat je verder wil of moet doen volgens jezelf.
- als er uit deze test blijkt dat je idd geen therapie meer nodig hebt, heb je objectief materiaal om je baas te counteren
- in dat laatste geval kan je je dan afvragen of je wel wil beantwoorden aan de verwachtingen die gesteld worden op vlak van sociaal functioneren
- als je de "juiste" job niet hebt en constant gedwongen wordt je anders te gedragen dan je bent dan is dat een stressvolle werkomgeving.
Het allerbelangrijkste is dat je eerlijk bent tov van jezelf, de testresultaten zonder discussie aanvaardt en daarop verder bouwt.

Toegevoegd na 2 minuten:
aanvulling bij voorlaatste punt : een stressvolle werkomgeving. In dat geval zou ik van job trachten te veranderen, misschien best na een oriëntatie zodat je goed weet waar je interesses en capaciteiten liggen....
liveisgreat
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing