Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom blijft angst een mens soms meer in zijn greep houden dan de geruststellende gedachte dat er je niks kan overkomen?

Als je bijvoorbeeld heel erg bang bent dat je op vakantie ergens last van krijgt (voorbeeld: paniekaanvallen, lichamelijke problemen o.i.d.), gebeurt het vaak dat je op de vakantie niet kan genieten, omdat de angst je in zijn greep houdt, ook al weet je dat je op vorige vakanties ook niks is overkomen.

Waarom blijft men desondanks toch vaak het meest vastklampen aan die angst, dat maakt dat je lijdt, in plaats van aan de geruststellende gedachte "het is eerder toch goed gegaan, dus waarom zou dat nu anders zijn"???

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De angsten die je noemt dan niet-reële angsten, maar wel vaak veroorzaakt door angstige/nare gebeurtenissen in je leven, die niet goed zijn verwerkt. Dat kunnen fobieën/ angststoornissen worden.
Je (als mens) gelooft onvoorwaardelijk in die angsten, anders had je ze niet. En je gelooft niet onvoorwaardelijk in de helpende gedachten, die je er tegenover zet, zoals de door jou genoemde: "het is eerder toch goed gegaan, dus waarom zou dat nu anders zijn".
Vaak is deskundige hulp van bijvoorbeeld een psycholoog nodig, om inzicht te krijgen in de angststoornissen, waarna het gebruik van helpende gedachten wel kan gaan werken.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Omdat ze niet de goede handvatten hebben om daar mee om te gaan,
Iedereeen weet dat de kans niet groot is dat er iets kan gebeuren, maar de kans en de angst blijft aanwezig. Het is dus zaak om die angst te doorbreken. Door het alleen maar te doen is geen oplossing. Je hebt daar hulp voor nodig.
Mijn vader heeft durfde een tijd lang niet op snelwegen te rijden. Hij kreeg echt paniekaanvallen. Doordat hij een tijd haptonomie heeft gehad heeft hij de angst overwonnen.
Haptonomie is een goede therapie om te leren met de angsten om te gaan.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Wat je daar noemt, dat is juist angst,dat is het
rottige als je dat hebt.
Je kan bijna nooit genieten van de leuke dingen.
Altijd weer die angst,wat kan mij overkomen,
word ik niet ziek,altijd dat onbehaaglijke gevoel.
Mijn mening is(uit ondervinding) ga er toch met
de dokter over praten,want dit kan een obsessie
worden,ik heb er (geloof mij) 20 jaar over gedaan
om hulp te zoeken (schaamte, vooruit maar)
Ik heb er over gesproken met de h.a en een
pilletje gekregen, je wil niet weten hoe mijn
leven is veranderd,ik durf bijna alles weer.
Sterkte

Toegevoegd na 2 minuten:
ook voor je omgeving ben je bijna
verplicht er naar te laten kijken.
Om altijd met een bang iemand
om te gaan is ook geen pretje.
13 jaar geleden
Misschien heb je last van een angststoornissen.

Het beste is om erover te praten met je geliefde en vrienden. Je zal de oorzaak van je angst moeten hervinden. Ik weet niet of je het bij veel onderwerpen hebt, dan lijkt het me verstandig dat je professionele help erbij gaat zoeken maar nooit je geliefde en vrienden gaan verwaarlozen door je angst.

Praten is vaak de oplossing, zolang je dat niet doet hou je alle sin je zelf en word het alleen maar erger.

Veel sterkte
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Probeer eens een situatie te beschrijven of in te beelden wat dan het ergste zou zijn wat er zou kunnen gebeuren. Wat als je een paniekaanval krijgt? Wat zou dan het ergste zijn wat je zou kunnen overkomen? Dat mensen je raar aankijken? Dat je in quarantaine wordt geplaatst? Maak het maar lekker extreem, uiteindelijk blijkt het allemaal wel mee te vallen. Relativeer de scenario's die in je opkomen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
ik moet hierbij meteen aan een uitspraak denken die ik een keer heb gelezen maar weet hem niet meer precies maar die ging over dat je in de natuur ook geen aandacht gaf aan een mooie vlinder als er in de buurt een giftige slang was.

dieren en mensen hebben gewoon een zintuig voor gevaar daar zijn onze prikkels ook voor om ons te waarschuwen om iets te doen. daarom word je meestal ook onrustig als je gespannen bent.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Angst heeft een effect zoals een dief dat heeft.
Angst besteelt jou van jezelf.

Filmpje is van het nummer "there's no thief like fear"
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing