Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bestaat HSP ( high sensitive person), of is de ene mens gewoon gevoeliger dan de ander?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De huidige kennis van dit soort zaken, is bezig de mens in allerlei hokjes te plaatsen.
Telkens weer komen er hokjes bij.
Maar er zijn ook mensen die in twee of wel drie hokjes passen.
Een van de hokjes is het hokje van HSP
Deze meer gevoelige personen dan de meeste anderen, zitten vaak ook al in andere hokjes.
Een HSP persoon, pikt meer informatie op dan de gemiddelde andere personen.
Voor velen van hen, zijn kleuren feller, geluiden harder, emoties van anderen worden door hun opgepikt , dromen zijn heftiger enz.
Maar ook iedere HSP er is weer anders, van nauwelijks waarneembaar, tot bijna niet mee te leven.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

hallo, ja dat kan een persoon kan gevoelig aangelegd zijn veel mensen noemen het een 6e zintuig. een hsp persoon voelt ook gevoelens van andere mensen daarom kunnen ze daar heel erg mee zitten en er niet goed mee omgaan. ik heb dit zelf namelijk ook.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja dat bestaat, maar het is natuurlijk ook een heel erg "modegevoelige term" Net als bijvoorbeeld adhd en burnout. Als het mode is, heeft bijna 50 % het.

Maar het bestaat , en kennelijk is zo'n15 tot 20% van de bevolking H.S. Het hele zenuwstelsel wordt net even wat sterker geprikkeld dan bij ander mensen, belevenissen, geuren, kleuren, indrukken en vooral geluiden, komen veel harder binnen dan bij het gros van de mensen.

Maar inderdaad het ene mens is ook gewoon gevoeliger dan het andere, maar dat heb je ook met drukke kinderen, het ene kind is drukker dan het andere. Maar sinds adhd in de mode is heeft elk druk kind adhd. Wat natuurlijk niet waar is. Dat geld het zelfde voor HSP, niet elk mens die wat gevoeliger is voor massa's en geroezemoes is HS.

Elaine Aron, psychologe en ervaringsdeskundige heeft onderzoek gedaan en over dit onderwerp een aantal boeken geschreven.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
HSP is omstreden.... het is ook (nog) niet opgenomen in DSM IV, een soort van "handboek" van psychologen. Een officiële diagnose zal er ook niet worden gegeven, maar er wordt wel mee gewerkt.
De wetenschap is er dus nog niet over uit.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
HSP is heel anders dan alleen gevoelig zijn. Het gevoel wordt bepaald door het zenuwstelsel en de hersenen.
Ergens , in het proces tussen verwerking van het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan in de hersenen, loopt het bij hooggevoelige mensen anders dan bij de meeste mensen. De informatieverwerking werkt bij een HSP er uitgebreider en nauwkeuriger.
Vergelijk het met een sorteermachine; Een hooggevoelige sorteert prikkels in tien varianten, terwijl iemand anders slechts twee of drie varianten waarneemt.
HSP ers nemen allerlei subtiele nuances waar die anderen missen. Waar anderen van genieten of niet bij stilstaat, zoals muziek, drukke mensenmassa's, vreemde geuren enz.kan een HSP er heftig op reageren en overprikkeld raken.
Enige eigenschappen van HSP;
opmerken van veel details,
stemmingen van anderen haarfijn aanvoelen,
hebben van een rijke innerlijke belevingswereld,
dromen, fantaseren en overwegen veel,
zijn zorgzaam en bewust,
doen dingen graag in hun eigen tempo,
worden door schoonheid en kunst diep geroerd,
houden van stilte en rust.

Hooggevoeligen hebben als kind al het gevoel anders te zijn dan anderen en niet goed begrepen te worden. Het is over het algemeen een complex leven dat een HSP er leeft
omdat de gevoelens van anderen dusdanig op hen inwerkt, dat ze moeite hebben te onderscheiden of deze van henzelf of van anderen afkomstig is.Er vindt dan een soort vervloeiing plaats tussen hen en de ander. Het hoeft niet zo te zijn en ieder gaat er weer anders mee om ,maar het feit blijft, dat HSP zelfs sterker kan worden naarmate je ouder wordt.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
de ene mens is gevoeliger dan de andere maar HSP bestaat wel degelijk. (ben er zelf een)
------------------------------------------------------------------
Hooggevoeligheid heeft te maken met een verhoogde samenwerking van het zenuwstelsel en de hersenen.

De mate van hooggevoeligheid is net als intelligentie meetbaar en dus ook duidelijk aan te tonen.

HSP is geen ziekte, het is een eigenschap en deze kun je dus ook niet afleren.

------------------------------------------------------

je moet er wel mee om leren gaan, want anders is het niet te doen. je wordt steeds overprikkelt, blijft dingen opvangen, je kan het niet naar de achtergrond laten verdwijnen (je hoort bv iedereen praten door elkaar, ook 7 meter verderop en alles is even intens, ook de persoon die tegen jou aan het praten is)

ALLES komt sterker door, geurtjes, geluiden, emotie, kleuren, stemmingen, emoties, muziek, non verbale communicatie, vormen, sferen en ga zo nog maar een half uur door.

het kan heel vermoeiden en irritant zijn (sommige geluiden komen met geweld binnen) maar het kan ook geweldig zijn! je kan intens opgaan in de meest kleine dingen en hier 100% van genieten terwijl een ander eraan voorbij gaat.

het nadeel is dat mensen er buiten gewone gaven aan toe kunnen schrijven. dan heb je het over nieuwetijdskinderen, indigo kinderen, kristalkinderen etc.

omdat je meer oppikt uit je omgeving, situaties sneller doorziet omdat je simpelweg de kleinste signaaltjes opvangt denken ze snel aan paranormale dingen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing