Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als iemand met suïcidale neigingen zich meldt bij een huisarts en vraagt om een vrijwillige opname hoe serieus wordt dat dan gewoonlijk genomen?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Een huisarts is heel sterk gericht op interventies op de korte termijn. Een langdurig gesprek met iemand in psychische nood zit er gewoon niet in als er een zieke kleuter met 40 graden koorts, iemand met een brandwond en nog 10 patiënten met ernstige of minder ernstige kwalen in de wachtkamer zitten.

Natuurlijk moet een huisarts een kwaal, een verhaal en een noodkreet altijd serieus nemen. Als er sprake is van suïcidaliteit is het bijna altijd verstandig om de crisisdienst (van het RIAGG) in te schakelen. Door die huisarts, bedoel ik, want die is altijd je eerste aanspreekpunt in niet al te acute situaties.

Natuurlijk hangt het van de nood af en of er afspraken te maken zijn over een verwijzing op korte termijn naar het RIAGG. De deskundigheid van de huisarts en de band met de patiënt spelen daarbij natuurlijk ook een rol. Maar een huisarts doet er in mijn ogen altijd het beste aan de persoon tegenover zich heel serieus te nemen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

Er zal een uitgebreid gesprek volgen, maar opname zal niet direct geregeld worden. Daar gaat een zorgvuldig traject van screening aan vooraf. Eerder medicatie en/of doorverwijzen naar een psychiater.

Maar belangrijk dat die persoon gaat praten met de huisarts. Niet in je eentje doortobben.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Helaas niet altijd serieus.

Mijn oude buurmeisje heeft zich herhaald gemeld dat het niet goed ging. Ze leed aan een zware postnatale depressie.

De laatste keer dat ze zich meldde was op een zaterdagmiddag, ze vertelde dat ze zelfmoordneigingen had en graag opgenomen wilde worden.
De arts zei dat ze dinsdag maar terug moest komen...

Dezelfde avond is ze voor de trein gesprongen.
De arts in kwestie had na een simpele blik in het dossier kunnen zien dat haar moeder destijds al enkele jaren opgenomen was geweest ivm een zware post-natale depressie.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hij /Zij zal eerst door heel veel vragen proberen de situatie in te schatten en aan de hand daarvan krijg je een antwoord.

Maar hier kan nooit te licht over worden gedaan en de patient geeft zelf ook aan hoeveel hij / zij aankan , maar als de patient zich vrijwillig wil laten opnemen zou de huisarts dat in werking moeten zetten
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mi kan deze persoon zich beter melden bij een RIAGG en/of bij een spoedarts ambulante zorg.

Hier is meer kennis en kan de patiënt evt worden opgenomen in een crisiskamer/bed.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Uiteraard blijven artsen ook altijd mensen. En mensen kunnen nou eenmaal fouten maken. Terwijl een dokter eigenlijks geen fouten kán maken. Maar als de dokter een goede conclusie kan trekken uit het verhaal wat de patient verteld, zal hij ws. de crisisdienst van het RIAGG o.i.d. inschakelen.

Het is vooral belangrijk dat je in de korte tijd die je hebt bij een spreekuur van de huisarts je zo duidelijk en uitgebreid mogelijk je verhaal vertelt. Heel erg zwaar en vooral heel erg moeilijk, maar het is denk ik het enigste wat je in dit geval kan doen. Heel veel succes!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing