Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

ha, leuke vraag op zo'n vraagsite ;) maar zo bedoel ik het niet.

Alles wijst erop dat ik een stoornis in het autistische spectrum, ofwel, een lichte vorm van autisme. Maar om zo maar te beslissen dat ik dat heb dat kan natuurlijk niet.

Weet iemand of er een site is die contactpersonen heeft over dit onderwerp, een hulp site als het ware?

Want ik merk ook steeds vaker dat andere mensen slachtoffer zijn van mijn onvoorspelbare gedrag.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De procedure is eigenlijk dat je er mee naar je huisarts gaat. Die verwijst jou dan naar de juiste instantie door. De diagnose kan alleen een psychiater stellen. Let wel: Als je eenmaal een etiketje hebt kom je daar niet zo makkelijk vanaf en de maatschappij zal het veelal tegen je gebruiken. In de hulpverlening en instanties die met jouw hulpverlening in aanraking komen houden ervan dat etiketje te noemen als zich "problemen" voordoen. ga goed voor jezelf na of je dat etiketje wel wil. het is maar een naam. Jij voelt je op een bepaalde manier.
Een lichte vorm van autisme kan PDD_NOS zijn os Asperger. Google eens op beiden of op autisme spectrum. Kijk eens rond in de bieb. Er zijn veel boeken over

Hier is alvast een begin:

http://www.adhd-kinderen.nl/full/autisme.php
http://gedragsproblemen-kinderen.info/Oorzaken_autisme.htm
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Als een kind verdacht wordt van autisme word de kinderarts, kinderpsychiater en kinderneuroloog ingeschakeld. Voor jou zou het dus gewoon een arts, psychiater en neuroloog zijn. Om een verwijzing voor deze specialisten te krijgen moet je eerst langs je huisarts. Succes ermee!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ga eens met de huisarts praten. Die kan je doorverwijzen.
Maar: hou je geest open voor andere mogelijkheden, want bij ASS is het doorgaans de autist zelf die er het laatst achter komt dat hij het heeft, en die het ook vaak helemaal niet wil weten. Doorgaans is het de omgeving die aanstuurt op onderzoek.

Toegevoegd na 59 seconden:
In de link een forum voor mensen met ASS. Je zou eens rond kunnen lezen om te zien of je dingen herkent.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Zoals de andere antwoorders al aangaven: een diagnose kan alleen gegeven worden door een psychiater.

Er zijn vele testen in omloop om te kijken of je autistisch bent. Mijn zoon heeft er een aantal van gedaan (hij heeft het Syndroom van Asperger mèt diagnose) en hij bleek of totaaaaaaal niet autistisch te zijn, of zou wat autistische trekjes hebben....
Met andere woorden: die testen zeggen niks. Dat schrijf ik je even, zodat je er, als je die zou gaan doen, geen echte waarde aan hecht.

2 sites waar je misschien iets aan hebt:
http://www.autsider.net
http://autisme-nva.nl (Nederlandse Vereniging voor autisme)

Toegevoegd na 13 minuten:
Er zijn trouwens heel veel meer mogelijkheden als je gedrag onvoorspelbaar is voor anderen.
Ik las een reactie van je, dat een vriend zei dat je misschien wel autistisch bent.... okee, in andere woorden ;-)
Het zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn, dat die vriend jou niet begrijpt. Dat zegt dan veel van die vriend en niks over jou.
Laat je niet zomaar iets aanpraten. Het is ook erg "in de mode" om iemand het etiketje autist op te plakken, of adhd, of een vorm daarvan.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Idd start je bij de huisarts voor een verwijzing. De diagnose zelf mag alleen gesteld worden door een psychiater en het klopt ook dat het je soms wordt nagedragen in de maatschappij.

MAAR:
die psychiater publiceert zijn diagnoses niet in de krant. Alleen als jij het zelf aan anderen vertelt, weten zij dat je een diagnose hebt.
Voor jezelf kan zo'n diagnose veel verschil maken. Ik weet het, mijn zoon kreeg na een jeugd vol problemen op 11-jarige leeftijd de diagnose PDD-NOS, mijn ex-man kreeg op zijn 56e de diagnose ASS (sinds enkele jaren worden zo alle autismespectrum stoornissen genoemd) en ik kreeg op mijn 52e de diagnose ADHD.
Mijn ex laat ik hier even buiten beschouwing, daar weet ik niet genoeg van. Maar zowel mijn zoon als ik zijn veranderd nadat we de diagnose kregen. Hoewel onze diagnoses heel verschillend zijn, hebben we ons allebei voorheen altijd een buitenbeentje gevoeld. Er was geen 'klik' met andere mensen, mensen begrepen ons niet, mensen sloten ons buiten. (En bij sommige mensen gebeurde dat juist niet, daarmee hadden we wel goed contact. Maar die mensen waren er veel minder.)
Veel onbegrip in de omgeving; moeite om een baan te houden; weinig aansluiting met anderen; jezelf verwijten dat je iets niet goed doet en maar niet begrijpen wat dat dan is. Wij kennen het allemaal uit ervaring.
Door die diagnose wisten we de oorzaak en konden wij gericht zoeken naar wat we dan wél kunnen en willen. Zowel mijn (inmiddels 23-jarige) zoon als ik zien onze "beperking" nu als een kracht. Wij kunnen dingen die een ander niet kan! En in een aantal gevallen zeggen we gewoon: Sorry, nu haak ik even af. Dat lukt mij niet op jullie manier." Tot nu toe wordt dat altijd geaccepteerd en vaak zelfs gewaardeerd.

Voor ADHD heb ik veel aan sites als www.proADHD.nl. Voor autisme spectrum stoornissen is er zeker ook zoiets, maar dat zou je moeten googlen.

Weet wie je bent en wat je hebt en maak daar gebruik van! Om maar wat voorbeelden te noemen: ik denk dat jij erg detailgericht bent, dat je een enorm goed ruimtelijk inzicht hebt, heel secuur kunt werken en ga zo maar door. Zoek jouw kracht en haal zo het beste uit jezelf.

Veranderen kan niet, maar hoeft ook niet. Wat je hebt, kun je ook positief gebruiken!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing