Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer heb je een verslaving?

Ik maak mij zorgen om mijn zoon omdat ik denk dat hij een gameverslaving heeft. Kan iemand mij de symptomen van zo'n verslaving vertellen en weet iemand over er verslavingsklinieken zijn die hier een behandeling voor hebben?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Psyche
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Er is recent een redelijk uitgebreid artikel verschenen op Verslavinginfo.nl Op deze website worden verschillende verslavingen behandeld en inmiddels dus ook gameverslaving. Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

Je bent verslaafd als je niet zonder kunt. Als je verplicht niet mag gamen (of niet kunt vanwege omstandigheden) dan wordt je geirriteerd, onrustig etc. Je moet iedere dag gamen, verzint smoesjes om het goed te praten (die je in het begin ook nog begrijpt). Kijk verder op de aangegeven link over verslaving. Dit zijn wat snelle aanwijzingen die op verslaving duiden.

Toegevoegd na 15 minuten:
De link hierboven bedoel ik.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als je een game-verslaving hebt, dan ben je niet meer los te weken van je computer voor de dagelijkse dingen. Je verwaarloost jezelf en je omgeving, je vergeet te eten en te slapen, je werk en je school lijden er onder.
Je accepteert geen hulp van mensen die je van je computer proberen weg te peuteren. Je leeft half in een fantasiewereld en kunt tijdens je gewone bezigheden ook niet meer ophouden met denken over je gamewereld.

Gameverslaafd zijn is nog heel wat anders dan gewoon 'gamen heel leuk vinden'. Veel mensen verwarren het laatste met het eerste. Een goede graadmeter is om eens te kijken of je het gedrag van je zoon nog steeds problematisch zou vinden als je 'game' zou vervangen door 'lees' (of T.V.). Als je het bij 'lees' niet problematisch vindt, is het dat voor 'game' ook niet. Mensen die verslingerd zijn aan leuke boeken of suf zappen voor de buis willen we ook niet in een kliniek stoppen, behalve als ze echt geen maat meer weten te houden en hun normale leven er door bedreigd wordt.

Hulp bij verslaving kun je vinden bij b.v. Novadic Kentron, meer specifiek voor gameverslaving vind je hieronder een aantal links.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ben je de zoon zelf, 22 jaar ? De verschijnselen zijn, niets anders doen dan gamen,zelfs tot laat in de nacht. Geen interesse meer in andere bezigheden of activiteiten. Over verslavingsklinieken kan ik je niet informeren.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mijn neefje was op zijn vijftiende gameverslaafd. Hij was nl. Master in Lord of Warkraft en dan moet je van jezelf want zo'n titel waar je hard voor gewerkt hebt wil je houden! Het probleem was dat het vooral in Amerika gespeeld werd en tja, als wij slapen is het daar nog dag en wordt er volop gegamed.
Mijn neefje kon dus niet anders dan overdag zoveel mogelijk slaap mee te pakken om s'nachts te kunnen gamen als zijn ouders sliepen. Zijn schoolcijfers kelderden dus ineens opvallend, terwijl hij een intelligent jong was die nooit problemen had met school. Zijn sociale contacten hoefden niet meer, hij was snel prikkelbaar en ongeduldig.
Hij gunde zich geen tijd om te eten en liet zich zelden beneden zien. Toen mijn broer jarig was en wij met mooi weer 's avonds in zijn tuin zaten en gingen BBQen was mijn neefje er niet bij. Die moest zijn huiswerk nog af maken volgens mijn schoonzusje. Ineens hoorde je door het slaapkamerraam waar hij zat, hem tekeer gaan en vloeken waarop mijn broer naar boven vloog. Ik ben overal altijd de bemiddelaar vanwege mijn rust en mijn schoonzusje keek mij smekend aan omdat zij wist dat mijn broer zich wel ens niet kon beheersen, dus ben ik erachteraan gegaan, want als iemand mijn broer tot rede kan brengen , ben ik het wel. Ik heb mijn broer de kamer uitgestuurd en ben met mijn neefje gaan praten. Zo kwam ik achter 'zijn geheim'. Na lang praten zag hij ook in dat er iets gebeuren moest, want hij wilde weer terug naar hoe hij was maar gaf aan dat hij dit niet kon zonder hulp.
Ik heb daarna met mijn broer en schoonzusje gesproken en gaf het advies aan mijn broer om eens een week met hem naar de Ardennen te gaan survivalen. Hem eens lekker lichamelijk bezig te laten zijn en veel te praten. Mijn broer is een natuurmens, hij heeft oa een Jeep en zo zijn ze samen een week gaan afzien. gedwongen zonder computer. Bij hem heeft dit geholpen, hij zag en ziet nog steeds in hoe fout die periode voor hem was en is blij dat hij weer leeft, zoals hij zelf zegt. Herken je dit en wil je er vanaf, moet je dus de deur uit, weg van je computer!
Inmiddels wordt er al veel gebruik gemaakt van afkick
klinieken voor gameverslaving, google maar eens op internet.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Enkele belangrijke kenmerken waaraan men gameverslaving kan herkennen zijn:


■Herhaaldelijk gamen en vaak langer dan gepland
■Een groot deel van de dag bezig zijn met gamen (zowel de game zelf als de gedachte eraan)
■Geen andere intresses hebben
■Gamen om negatieve emoties of situaties te verdringen
■Irritatie of woede bij het verstoren van de game
■Werk of opleiding laten om te kunnen gamen
■Slaap laten om te kunnen gamen
■Vrienden verwaarlozen voor het gamen

Toegevoegd na 5 minuten:
Hier een aantal instanties die daar heel goed bij kunnen helpen:

http://www.vrijparkeren.nl/spelverslaving/algemeen/hulp-bij-spelverslaving.html
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mijn neefje is gameverslaafd geweest en is daar zelfstandig uitgekomen.

Kenmerken;

*Weinig slaap nodig.
*Alle wakkere tijd achter de computer zitten en dat ene spel spelen. (een mmorpg in zijn geval)
*Zich meer geïdentificeerd voelen met zijn game persoonlijkheid dan zijn echte persoonlijkheid.
* constant preken of hij de fantasie persoon in de game was.
* vrijwel alleen over de game spreken
* minimaal buiten komen, alleen als het hoogst noodzakelijk is om eten te kopen en dat dan ook gelijk voor 3 weken doen zodat er 3 weken ongestoord kan worden gespeeld.
* vaak slapen achter de computer, even wakker is gelijk weer spelen.
* alleen maar te bereiken via de game. Hem iets serieus vragen ging prima, als je een karakter (figuurtje) aanmaakte in die game en het hem via de game vroeg.
* zeer minimale aandacht voor mensen die bij hem thuis kwamen, alleen het aller hoogst noodzakelijke.
* meer rotzooi in huis dan een vuilniswagen na een dag werken.
* lichamelijk verwaarloosd, het figuurtje in het spel zag er top uit en dat telde.
* in een omgekeerde wereld leven, de game is het echte leven en het echte leven is een game geworden.
* echte vrienden verliezen en alleen vrienden overhouden die aan de andere kant van het internet ook een figuurtje in dezelfde game hebben.
* nergens geen tijd voor hebben, behalve de game natuurlijk.
* als hij een middag weg was, dan stond dat geheel in het teken van de game, een nieuwe, nog betere computer kopen of de huidige sneller maken dus.
* opvallend detail: de computer en de beeldschermen (1 is niet genoeg) stonden zo opgesteld dat hij vanuit de wc de game in de gaten kon houden.

Nu zal dit niet voor elke game verslaafde gelijk zijn denk ik.

Afhankelijk van de leeftijd van je zoon kan het ook zo weer over zijn. Mijn neefje was een jonge, zelfstandig wonende, volwassene toen hij verslaafd was. (19 tot 22 jaar) Een jongen tussen de 10 en de 14 jaar kan zeer fanatiek gamen en het na enkele weken of maanden zo ineens zat zijn en er mee stoppen. Op die leeftijd is het nog steeds gewoon dat ze tijdelijk zo vol van de game zijn dat ze het nergens anders over hebben. Vroeger mocht dat nog met het A-Team en de Knight Rider, maar nu met je op je 12de al volwassen zijn. Daarom raken veel ouders in de stress en denken ze gelijk aan verslaving. Aangezien gameverslaving nog niet echt erkend is, zijn er ook geen klinieken voor, hooguit een wekelijks half uurtje bij een psycholoog.

lees verder in mijn reactie.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Doordat men verslaafd raakt aan gamen, worden contacten met familie, school en/ of werk verwaarloosd. Ook zien we vaak dat de basisbehoeftes van de mens worden verwaarloosd zoals het eten en de persoonlijke hygiëne. “Het is toch moeilijk te begrijpen dat computeren belangrijker is als hygiëne en voedsel”, maar mensen met een gameverslaving zien dit niet meer in omwille van een video- of computerspel.

Gameverslaafden hebben veelal last van
• Obsessieve gedachten
• Gezondheidsproblemen
• Schade op lange termijn aan persoonlijke relaties, opleiding en carrière
Al deze punten zijn net zo erg als een ander soort verslaving. De symptomen van spelverslaving lijken veelal op de gokverslaving. Spelverslaafden gebruiken veelal ook stimulerende middelen zoals: Red Bull, koffie, sigaretten, soft drugs, speed, of uiteindelijk zelfs cocaïne. Een gameverslaafde is enkel gefocust op zijn spel, zijn medemens ziet hij/ zij niet staan. Waar niet- spelverslaafden van kunnen genieten, zal de spelverslaafde niet eens herkennen.

Overmatig gamen kan wel degelijk tot grote problemen leiden (bijvoorbeeld verwaarlozing van school of werk, conflicten met de partner, verkleinen van het sociale netwerk). Voor gameverslaving geldt in grote lijnen hetzelfde als voor andere verslavingen. Bepaalde signalen kunnen wijzen op afhankelijkheid of (beginnende) verslaving:
• herhaaldelijk meer of langer gamen dan gepland;
• niet kunnen stoppen;
• een groot deel van de dag (in gedachten of in het echt) bezig zijn met gamen;
• Gamen om negatieve emoties niet te voelen.

Ontstaan van gameverslaving
Problematisch gamen wordt soms gezien als een vorm van obsessief of dwangmatig gedrag. Je kunt bijvoorbeeld ook obsessief met voetbal bezig zijn, het kan je leven beheersen. Het grote verschil met gamen is dat er bij voetballen wel externe prikkels zijn om te stoppen: een wedstrijd duurt maar 90 minuten, de training is om 21.00 uur afgelopen. Maar gamen houdt nooit op. Ook sluit een beeldscherm externe prikkels uit: je krijgt al automatisch een soort tunnelvisie.
Games worden bovendien bewust zo ontworpen dat mensen er verslingerd aan raken. De beloningen, zoals het behalen van punten bij games, treden snel en vaak op, maar het prettige effect duurt maar kort. Dat stimuleert het gebruik.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing