Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

De huisarts heeft een diabetes-behandeling nadelig aangepast. Wat valt er te doen?

Beste mensen,
Mijn moeder heeft al langer dan 30 jaar diabetes, type 2. Onlangs heeft de huisarts de behandeling beperkt tot slechts 1 tablet per dag. Als gevolg daarvan is het bloedsuiker boven de norm gestegen. Hierbij voelt mijn moeder zich erg duizelig en moe. Per direct heb ik aan de bel getrokken. De huisarts weigert echter de aanpassing ongedaan te maken. Wat valt er te doen? Ik ben van mening dat de aanpassing zeer schadelijk is voor mijn moeder.
Dank!

10 maanden geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Oppassen dat ze geen Hypo krijgt zoals ik onlangs gehad heb. Daar kan je van in een coma geraken heeft mijn huisarts gezegd dus zoek een 2de opinie en speel niet met het leven van uw moeder. Ik voelde mij ook duizelig en ben zelfs gevallen in mijn keuken en omdat mijn meettoestelletje stuk was heb ik een paar maanden teveel insuline gespoten wat blijkbaar heel gevaarlijk kan zijn. Nu probeer ik al een paar weken terug op normaal regime te geraken.
10 maanden geleden
Het spijt me te horen dat je moeder last heeft van haar diabetesbehandeling. Ik kan je geen medisch advies geven, maar ik kan je wel helpen met de volgende stappen:
1. Maak een afspraak met een andere huisarts:
* Het is belangrijk om een tweede mening te krijgen over de behandeling van je moeder. Je kunt een afspraak maken met een andere huisarts binnen dezelfde praktijk of een andere praktijk in de buurt zoeken.
* Tijdens de afspraak met de nieuwe huisarts is het belangrijk om alle details van de situatie uit te leggen, inclusief de veranderingen die de vorige huisarts heeft aangebracht, de symptomen die je moeder ervaart en de zorgen die je hebt.
2. Neem contact op met een patiëntenvereniging:
* Er zijn verschillende patiëntenverenigingen voor mensen met diabetes die je kunnen ondersteunen en adviseren. Zij kunnen je informatie geven over je rechten als patiënt en je helpen bij het communiceren met je zorgverlener.
* In Nederland zijn er onder andere de volgende patiëntenverenigingen:
* Diabetes Vereniging Nederland: https://www.dvn.nl/
* Nederlandse Diabetes Federatie: https://diabetesfederatie.nl/
3. Dien een klacht in:
* Als je niet tevreden bent met de behandeling van je moeder door de huisarts, kun je een klacht indienen bij de klachtencommissie van de praktijk of bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
* Meer informatie over het indienen van een klacht vind je op de volgende websites:
* Klachtencommissie Zorg: https://www.degeschillencommissiezorg.nl/klachtenloket-zorg/
* Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg: https://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/
4. Zoek aanvullende informatie:
* Je kunt ook zelf meer informatie opzoeken over diabetes en de behandeling ervan. Er zijn betrouwbare websites van onder andere de volgende organisaties:
* Thuisarts.nl: https://www.thuisarts.nl/overzicht/onderwerpen
* Zorginstituut Nederland: https://www.inahta.org/members/zinl/
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen staat. Er zijn mensen die je kunnen helpen en ondersteunen. Neem de tijd om alle opties te bespreken met je moeder en kies de stappen die je het beste lijkt.
Ik wens je en je moeder veel sterkte in deze moeilijke tijd.
9 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing