Kan een medicijn omgedraaid in een strip zitten?
Heb onlangs medicijnen op internet besteld, omdat mijn huisarts niet wilt schrijven. Alleen nu zie ik dat sommige niet zo’n afdruk hebben, of zijn omgedraaid. Is dit normaal? Of zijn het dan neppe medicijnen?
De strips worden machinaal gevuld, waarbij het toeval bepaalt hoe de tablet in de strip terecht komt. Zijn beide kanten van de tabletten hetzelfde, dan zie je geen verschil. Maar zijn de kanten verschillend, dan zie je verschil tussen de verschillende tabletten in een strip. Dit geldt ook voor echte medicijnen.
Maar medicijnen kopen op internet, omdat je huisarts ze niet wil voorschrijven, is nooit verstandig. Als het medicijnen zijn, die je ook zonder recept kunt kopen, kan je ze beter bij een apotheek kopen. Daar is de kans op nep-medicijnen heel klein.
Bij bonafide medicijnen zal dit niet gebeuren.
Bj illegale medicijnen (meestal besteld op internet) is de kans groot dat er van alles kan misgaan bij zowel de productie als het verpakken, dus ook het omgekeerd in een strip zitten. Daarom wordt sterk ontraden illegale medicijnen aan te schaffen - als er negatieve gevolgen zijn door het innemen (ongezond/giftig of verkeerde samenstelling), dan is het eigen schuld.
Ook bij illegale of bonafide medicijnen zullen ze random in de verpakking zitten. Dat komt door de manier van produceren. Ze worden in de verpakking "geveegd". Maar het wordt niet sterk afgeraden illegale medicijnen te nemen, het is verboden. Juist omdat het een aantal basiszaken van de reguliere medicijnen onbetrouwbaar maakt.
Op het moment dat je een medicijn neemt, kan je van een aantal zaken uit gaan (door de gehele regulering), onder andere:
- Het medicijn heeft de juiste sterkte
- Het zit in de juiste verpakking
- Het ziet er uit zoals het er uit moet zien
- Het medicijn is veilig (mits goed gebruikt)
- Het medicijn doet wat het moet doen.
Met nagemaakte medicijnen worden deze principes onder druk gezet. En helaas is de nepmedicijnenindustrie een miljardenbusiness. Daarom moet de distributieketen ook zo goed bewaakt worden (dmv GDP richtsnoer). Zodra het vertrouwen in deze zaken door de patient weg is, heeft de farmaceutische sector (& de zorg) een gigantisch problem
Marketingtaal (= een eufemisme) voor: oplichterij.
Misschien kun je hier vermelden op welke site je de Diazepam hebt besteld.
En, misschien kun je een foto toevoegen van het doosje, bijsluiter… Waarom zeg ik dit?
Ik maak me zorgen (lees even verder).
De nood is hoog bij jou, omdat je ze op internet hebt besteld. Dat begrijp ik ook nog hoor!
Als je ze al zo besteld, is de stap om ze te slikken zo gemaakt. Ze liggen namelijk in jouw buurt. Wellicht dat iemand hier meteen weet; o, zijn ze van die site, dan is er niks aan de hand.
(Vandaar de aanvullende info). En, ik zou maandag toch even bellen met de huisarts.
Zeg ook dat je ze al hebt besteld via het net.
Misschien kan de huisarts iets anders voorschrijven dat minder of niet verslavend werkt. Succes!
Dit is beslist geen marketingtaal. Ik doe niet aan marketing. Wel zit ik in de farmaceutische industrie.
Nepmedicijnen zijn een serieus gevaar. Niet alleen vanwege patiëntveiligheid, maar ook omdat het de regelgeving waar jarenlang aan gewerkt is om vertrouwen te krijgen in de industrie om zeep helpt. En zonder vertrouwen in de producten ligt o.a. de gezondheidszorg op zijn gat.
Met de covid vaccinatie zie je al hoe fragiel het vertrouwen is. Met nepmedicijnen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn (ook niet voor kenners!) wordt dat echt heel vervelend. En ja, de farmaceutische industrie heeft in het verleden behoorlijke missers gehad. En om dat soort dingen te voorkomen is strikte regelgeving nodig. Het staat voor iets, de kwaliteit moet gegarandeerd kunnen worden. Nepmedicijnen zij op meerdere vlakken een groot probleem.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.