Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wordt artsen in opleiding geleerd om soms placebo voor te schrijven?

7 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Er is in de praktijk geen scherpe schijdslijn tussen een placebo en een geneesmiddel met werkzame bestanddelen. Artsen wordt geleerd terughoudend te zijn in het voorschrijven van geneesmiddelen en te behandelen met een zo mild mogelijke stof in een zo laag mogelijke dosering. De praktijk wordt daarbij ook het placebo-effect meegewogen; als het helpt, dan is het goed. Het wordt als onethisch gezien als een arts suikerpilletjes zonder werkzame stof voorschrijft, maar daar zit een hele grijze zone omheen.

Dat verklaart ook waarom sommige behandelend artsen paracetamol of ibuprofen voorschrijven. Onnodig duur om dat na een consult op recept bij een apotheek te halen terwijl dat ook gewoon voor een euro bij Kruidvat en Etos ligt, maar het helpt wel beter. Paracetamol en ibuprofen zijn feitelijk geen placebo's, maar feit is dat een voorgeschreven middel beter werkt dan een gekocht middel, feit is dat een consult de klachten verminderd en feit is dat een duurder middel beter werkt dan een goedkoop middel. Die drie effecten zijn een typisch voorbeeld van het placebo effect.

Artsen beginnen daarom zo voorzichtig mogelijk met voorschrijven, want als het helpt dan helpt het. Deels door de werkzame stof en deels door het placebo-effect, maar waar die balans ligt is op zich niet zo interessant, als het maar helpt. Als het effect onvoldoende is, kan altijd nog naar zwaardere middelen worden gegrepen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Uiteraard leren artsen in opleiding wat het effect van een placebo kan zijn. Het voorschrijven van een placebo wordt echter meestal als onethisch gezien aangezien de patiënt de indruk heeft echt behandeld te worden. Placebo's worden daarom vooral gebruikt bij onderzoeken naar de werking van medicijnen, om een vergelijking te hebben tussen een groep die het te testen medicijn slikt en een groep die een placebo slikt. Soms kan een arts bij een individuele behandeling van een patiënt om medisch-pragmatische redenen een placebo toedienen wanneer hem of haar dat het meest gepast lijkt op grond van de vastgestelde diagnose.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing