Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bestaan er antidepressiva die NIET je libido beïnvloeden?

Sinds ik een dik jaar antidepressiva slik (sipralexa-serlain- nu ; cymbalta) kreeg ik moeilijkheden om klaar te komen. Het duurt.langer en voelt anders aan dan voor de pillen. Sinds ik een vriend heb in januari kom ik enorm moeilijk tot niet klaar ik geraak ook moeilijk opgewonden en.duurt de "seks" heel lang tot mijn partner moe.begint te worden en stopt. Ik vind het zo frustrerend en niet leuk meer. Eerst SSRI en nu SNRI. Ik weet niet dat er andere soorten bestaan die geen invloed hebben op mijn seksuele activiteit. Werken TCA s of MAO s er beter tegen?.. Ik wil het eerst van hier horen vooraleer ik ermee praat met mijn behandelde arts. Het is een man en ik praat er zoiezo niet zo over omdat het zo ongemakkelijk is om erover te praten en zo schamend.. Ik durf er gewoon niet open over te praten.zelfs niet tegen een vrouwelijke arts..

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Uit een onderzoek onder 1022 ambulante patiënten die antidepressiva gebruikten, bleek dat 59% last had van seksuele functiestoornissen. Antidepressiva met als belangrijkste mechanisme de serotonine heropnameremming lijkt de grootste kans op seksuele bijwerkingen te geven. De verschillen tussen de SSRI's onderling lijken niet groot. De klassieke antidepressiva, agomelatine, mirtazapine, nefazodon (uit de handel), bupropion en moclobemide geven de minste kans op seksuele bijwerkingen.

- Bupropion
Bupropion is in twee onderzoeken effectief gebleken voor de behandeling van libido-, opwindings- en orgasmestoornissen door antidepressiva. Bupropion veroorzaakt minder vaak seksuele bijwerkingen dan SRI's. Bovendien kan toevoegen van bupropion de seksuele bijwerkingen van een SSRI verminderen. In de gecontroleerde onderzoeken werd 150 of 300 mg per dag bupropion gebruikt. De vraag is of lagere doses ook zouden volstaan.

Verdere informatie bij de bron.
Goed om te horen dat je een en ander wel overlegt met je behandelaar.
10 jaar geleden
Magnesium(citraat) en/of magnesium olie.
1 gram zuiver magnesium per dag en/of flink insmeren.

Dit zijn flinke hoeveelheden, op lange termijn zou dit ongezond kunnen zijn, maar dit ga je niet lang doen, 1 maand hoort al merkbaar verschil te geven. (mogelijk merk je het al sneller)
Grote kans dat je jouw huidige antidepressiva dan kan gaan afbouwen. Simpelweg omdat je merkt dat je het niet meer nodig hebt. (dit doe je in overleg, maar of je erbij verteld dat je magnesium slikt mag je zelf bepalen)
Daarna ga je terug naar 200 a 400mg, afhankelijk van behoefte.

Hier twee linkjes, om te laten zien dat ik niet zomaar iets zeg:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19944540
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748766
Mg in je bloed is ook te testen.
Persoonlijk vind ik die test overbodig, ook omdat ie nogal onbetrouwbaar is.
Maar als je je liever eerst laat testen kan dat geen kwaad.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing