Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je dik worden van benzodiazepinen?

Ik heb het idee dat ik een dikke buik krijg van zogenaamde rustgevende medicijnen. Denk dan aan Valium, Oxazepam, Xanax. Kan dit door gebruik van dit soort meds komen of is het toch gewoon een verkeerd voedingspatroon

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
33.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

In het farmacotherapeutisch kompas staat bij een aantal benzo's als bijwerking die 'soms' voorkomt, gewichtstoename en toename van de eetlust genoemd.

Bij oxazepam staat bijvoorbeeld:
"Soms (0,1-1%): toegenomen eetlust, gewichtstoename"

Bij diazepam (Valium):
"Zelden (0,01–0,1%): (..) droge mond, verhoogde eetlust."

Bij alprazolam (Xanax) wordt dan weer een verminderde eetlust genoemd als bijwerking, en ook 'gewichtsverandering'. Zo'n verandering kan in theorie natuurlijk beide kanten op gaan, maar een verminderde eetlust gaat meestal samen met afvallen en niet met aankomen. De tekst:
"Vaak (1-10%): verminderde eetlust (...) Soms (0,1-1%): (..) gewichtsverandering (..).

Het is niet een heel bekende of vaak voorkomende bijwerking, maar het kán dus voorkomen.

Alleen is medicatie alléén nooit de reden waarom iemand aankomt. Medicatie kan invloed hebben op je eetlust en een enkel medicijn heeft ook daadwerkelijk invloed op je metabolisme, maar vaak is het meer dat je met bepaalde medicatie iets meer de neiging hebt om aan te komen wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, maar meer energie (in de vorm van eten) tot je nemen dan je verbruikt is nog altijd en veruit de meeste gevallen de reden dat iemand aankomt. Als medicatie bijvoorbeeld zorgt voor een verhoogde eetlust, is het aankomen zeker gerelateerd aan de medicatie, maar zou iemand hetzelfde blijven eten ondanks die verhoogde eetlust, dan was hij alsnog niet aangekomen. Dus medicatie kan je wel iets tegenwerken, maar de eigenlijke oorzaak is - uitzonderingen daargelaten - nog altijd dat je meer eet dan jouw lichaam met jouw beweegpatroon nodig heeft om op gewicht te blijven.

Nu kan er met dit type medicatie nóg wel een factor zijn, en dat is dat de bijwerkingen ervoor kunnen zorgen dat iemand minder actief wordt. Spierzwakte, duizeligheid en sufheid nodigen nu niet echt uit om te gaan sporten. En afvlakking van gevoelens kan ervoor zorgen dat het iemand niet meer zoveel kan schelen.

Daarnaast kunnen de klachten waarvoor je deze middelen gebruikt, natuurlijk ook invloed hebben op je dagelijkse activiteit en je voedingspatroon. En buiten dat zijn er nog veel meer factoren: je genen, leeftijd, eventuele andere gezondheidsproblemen, je ritme, etcetera.

Al met al kan het aankomen dus wel met de medicatie te maken hebben, maar de combinatie en de balans tussen voeding en beweging heeft er naar alle waarschijnlijkheid nog veel méér mee te maken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Maar je hebt wel een fysiek zware baan, zeg je in de reacties onder de vraag. Dus je bent niet inactief. Het lijkt me een lastige combinatie trouwens, dergelijke middelen en de bijbehorende bijwerkingen met fysiek zwaar werk. Heb je daar tijdens je werk geen last van? Ik weet natuurlijk niet wat de reden is dat je benzodiazepinen gebruikt en ook niet of je ze af en toe gebruikt of echt dagelijks, maar over het algemeen neemt de werkzaamheid van deze middelen bij continu gebruik erg snel af. Na een aantal weken dagelijks gebruik neemt de angstdempende werking af krijg je alleen met een hogere dosis nog hetzelfde effect. Bij gebruik als slaapmiddel kan dit nog sneller gebeuren. Het venijnige is dat de onttrekkingsverschijnselen vaak precies die klachten zijn waarvoor mensen ze in eerste instantie gebruikten. Bij stoppen treedt dus slapeloosheid op, angst, onrust, en de hele mikmak. Dat zijn tijdelijke verschijnselen die verdwijnen nadat iemand een tijdje is gestopt, maar vaak denken mensen dat hun oorspronkelijke klacht terugkomt en beginnen ze weer met de medicatie. Nogmaals: ik weet niet wat de reden is dat je deze middelen gebruikt of hoe je ze gebruikt. Als je ze af en toe gebruikt, heb je geen last van lichamelijke afhankelijkheid en neemt de werking ook niet of amper af. En ook voor langdurig en continu gebruik heb je in sommige gevallen nu eenmaal weinig andere opties, zoals bij meervoudige en ernstige psychiatrische problematiek die niet reageert op andere medicatie of bij epilepsie die onvoldoende onder controle te krijgen is met anticonvulsiva. Ook dan blijft het wel iets om in de gaten te houden en als je last hebt van hinderlijke bijwerkingen, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts. Veel mensen lijden in stilte aan bijwerkingen omdat ze denken dat ze geen keus hebben: het is óf geen medicatie en dan de oorspronkelijke kwaal of klachten onbehandeld laten, óf de bijwerkingen verdragen. Maar vaak zijn er nog andere opties, zoals het aanpassen van de dosering, het afbouwen van de medicatie of overschakelen naar een ander middel en soms het toevoegen van een middel dat de bijwerkingen vermindert. Nu hoop ik dat je met dergelijke medicatie sowieso onder regelmatige controle staat van een specialist, maar ik zou je aanraden om dit soort dingen te bespreken met je behandelend arts. Dus het aankomen en de mogelijke relatie met je medicatie, en ook de andere bijwerkingen die je hier noemt.

Andere antwoorden (2)

Nee, dat is geen bekende bijwerking.

Als je meerdere medicijnen gebruikt, met name als er naast benzodiazepinen ook middelen tegen neerslachtigheid of ernstige verwardheid worden gebruikt, bestaat er wel kans op diverse nadelige effecten door wisselwerking. Vraag dan je apotheek.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je bent 47 zie ik ; dat is helaas een leeftijd waarvan je van het zelfde eten wat meer gaat aankomen. Je kunt je hele leven zo slank zijn als een knul van achttien, als de jaren beginnen te tellen - zo richting vijftig - wordt het echt steeds lastiger dat gewicht te houden.
tinus1969
9 jaar geleden
@Trance, waarom gebruik je ze dan?
niet gewichtstoename op zich, maar door toename eetlust kun je wel aankomen
http://www.consumed.nl/medicijnen/groepen/2928
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding